może zmienić się kolor - pigwówka ma to do siebie, że ciemnieje z czasem. Więc nie przejmujmy się zmianami, a delektujmy smakiem. 7. Wykorzystanie owoców po nalewkach do ciasta - wiśnie, czereśnie, truskawki Owoce z nalewek można wykorzystać do ciast i deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis tutaj(...)mamy co najmniej połowę słoja możemy spróbować nalewki, by sprawdzić, czy jeszcze trzeba dodawać cukier, czy wystarczą teraz same owoce i wódka. My do ratafii dodajemy truskawki, porzeczki, wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny, śliwki, pigwowca, aronię, dziką różę, jarzebinę, czyli praktycznie te owoce, z których robimy nalewki przez cały sezon owocowy. Po prostu robiąc jakąś nalewkę kilka owoców odkładamy do ratafii
dobra gospodyni dom wesołym czynibakłażany 2 łyżki masła 6 plastrów szynki parmeńskiej 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka pesto z bazylii kawałek sera pleśniowego Roquefor (ewentualnie innego pleśniowego) ok. 4-5 dużych słodkich czereśni ok. 4-5 czarnych winogron 3-4 pomidorki koktajlowe kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Bakłażana obrać ze skórki zostawiając ale niezbyt dokładnie (zostawiając gdzie niegdzie jej pasma). Po obraniu pokroić(...)kłaść na gorącego grilla. Jeśli nie rozpalamy grilla można z powodzeniem usmażyć plastry na patelni grillowej. Położone na ruszt plastry posypać solą i pieprzem. W między czasie przekroić czereśnie i winogrona na połówki i usunąć z nich pestki. Pokroić też pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki jeśli są troszkę większe. Przygotować też ser pleśniowy rozkruszając na kawałeczki. Oliwę wymieszać
Sztuka gotowania w/g SamiryPIERŚ Z KACZKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ Z CUKROWYM GROSZKIEM I BURCZAKAMI, PODANA Z SOSEM Z CZEREŚNI/ WIŚNI KACZKA to dla wielu trudny temat. To rodzaj mięsa, które łatwo zepsuć, łatwo przesuszyć, zrobić za twardą lub po prostu zamknąć tak mięso, że będzie zelówka. Robienia kaczki uczyłam się chyba najdłużej, zawsze miałam do niej jakieś uwagi. Uczyłam się aż się(...)mięsem do dołu. Mięso musi się rozluźnić i odpocząć. Będą z niego wypływały soki, tak ma być. SOS Soki które wypłynęły z mięsa wlej na patelnię, dodaj garść wydrylowanych czereśni lub wiśni, i drugą garść obranej porzeczki, odrobinę miodu i soli. Całość przesmaż, pamiętaj nie robimy konfitury, chodzi o to aby tylko owce się lekko podprażyły, ściągamy patelnię z ognia
SMYKWKUCHNIopakowania. ( użyłam słodzonych, jeśli użyjecie bez cukru należy dosłodzić 3 pełne łyżki cukru) Biszkopty podłużne 120 g Masło 50 g ( w temperaturze pokojowej) Galaretka czerwona 2 opakowania ( użyłam wiśniowej) Czereśnie 750 g Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)tortownicy, równomiernie rozsmarować i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min. W tym czasie galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Czereśnie wypestkować. Na lekko schłodzoną masę budyniową wyłożyć czereśnie i wylać przestudzoną galaretkę. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego! Zapraszam na film
Kulinarne przygodySernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni podwieczorek. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 budynie waniliowe po 40 g ( bez cukru ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml mleka(...)masła lub margaryny 400 g ciemnych herbatników 1 kg ciemnych czereśni 2 czerwone galaretki blaszka 20/30
Kulinarne Fantazje Mariolijasna z pełnoziarnistą) 1/2 szklanki maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku 1/2 szklanki ksylitolu/cukru szczypta soli szczypta cynamonu Wykonanie: czereśnie umyć i wydrylować odważyć do miseczki suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną zblendować obrane, pokrojone banany. Dodać olej, maślankę i zblendować powtórnie do suchych składników dodać(...)mokre i wymieszać przygotowane ciasto przełożyć do standartowej keksówki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, ułożyć czereśnie, wyłożyć resztę ciasta i pozostałe czereśnie, delikatnie wciskając je do środka piec w 180`C 45-50 minut, do suchego patyczka przed podaniem posypać zmielonym ksylitolem/cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jaglankę możesz przygotować na bazie kaszy jaglanej lub jej znaczenie szybszą wersję na płatkach jaglanych. To tych drugich użyłam do przygotowania tego śniadania. Połączenie z chia, migdałami i czereśniami wyszło bardzo smaczne. Jeżeli przygotujesz śniadanie dzień wcześniej i zapakujesz je do pudełka możesz je także zabrać ze sobą do pracy. Mi nie przeszkadza jedzenie takich posiłków na zimno. Zamiast zwykłego(...)smak śniadania. Składniki na 1 porcję: 200ml mleka (krowie lub roślinne np. migdałowe) 4 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka chia Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy Garść czereśni Kilka migdałów Przygotowanie: Mleko zagotować. Dodać płatki. Gotować około 3 minuty mieszając. Dodać chia, wymieszać i odstawić na kilka minut by zgęstniało. Przełożyć do miseczki. Udekorować wydrylowanymi czereśniami
Fabryka pomysłówDziś sobota więc ciasto na weekend musi być. Ostatnio królują ciasta z sezonowymi owocami. U mnie królują tym razem czereśnie więc upiekłam ciacho z czereśniami. Ostatnio było z budyniem i owocami a dziś same czereśnie i pianka. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia więc polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 1/2 kg czereśni, 1/2 litra wody, cukier (opcjonalnie) - u mnie 1 płaska łyżka. Przygotowanie: Czereśnie opłukuję i dryluję. Przekładam do garnka, zalewam wodą. Całość zagotowuję i gotuję przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec dodaję cukier - ilość wedle własnego smaku, mieszam. Z czereśni
JejKuchniajest naprawdę smaczny. W tym roku nie robiłam dżemu wiśniowego, z wiśni zrobiłam sok. Chociaż część wiśni jeszcze dojrzewa, także może jeszcze zrobię kilka słoiczków :) Składniki: 2 kg wydrylowanych czereśni 2 opakowania konfiturexu 1 szklanka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Wydrylowane czereśnie przełożyć do garnka. Zblendować, ale nie zbyt dokładnie. Wsypać konfiturfixy, wymieszać i zagotować, co jakiś czas(...)mieszając. Dodać sok z cytryny. Kiedy czereśnie zaczną się gotować wsypać cukier i wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Cukru można dodać więcej, jak dla mnie tyle wystarczyło. Wyłączyć gaz i mieszać jeszcze chwilę do zaniku piany. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ustawić do góry dnem. Na drugi dzień słoiki zapasteryzować. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą
Agusiowe smakołykiPierogi z czereśniami – smaczne, sezonowe, całkiem zdrowe. Czereśnie zawierają dużo witamin (C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B12) … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pierogi <span>z czereśniami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornercóż powiecie na to, że już się zbliża lato? I to jakie! Lato urodzajne w jedne z moich ulubionych owoców - czereśnie! Gałęzie naszego zaprzyjaźnionego drzewa uginają się pod ich ciężarem. Pochłaniamy ich duże ilości na surowo (tak smakują najlepiej i w takiej formie są najzdrowsze). Gdy jednak już szkliwo zębów nie daje rady, to znak, że czas zamykać(...)owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 łyżeczka sody, 80 ml oleju kokosowego, 60 ml wody, 1 łyżka octu jabłkowego, 1/3 szklanki cukru kokosowego, 2 szklanki czereśni (można dać więcej). Wykonanie: Mąki i sodę dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do miski z suchymi. Ugniatamy ciasto, które nie musi być zwarte, może
Jeść, by żyć w zdrowiugości. Konfitura czereśniowa jest obłędna, z chrupiącym ciastem stanowią świetny duet. 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 25 dkg czereśni 2 łyżki cukru trzcinowego mięta do dekoracji Kilka czereśni odkładam do dekoracji, resztę dryluję. Przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu, tak długo aż zrobi się(...)Piekłam w dwóch turach bo moja blacha nie pomieści wszystkich. Schłodzoną śmietanę ubijam z pudrem na sztywno, pod koniec dodaję fix. Wystudzone poduszeczki z ciasta dekoruję śmietaną, dodaję konfiturę, czereśnie odłożone i miętę
wesoła kuchniaCzereśni w tym roku sporo. Można z nich przygotować taką frużelinę. Składniki 2 kg czereśni 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml zimnej wody Przygotowanie Czereśnie wydrylowałem, przełożyłem do garnka zasypałem cukrem, wymieszałem. Odstawiłem na 2 godziny, aby puściły soki. Następnie doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodałem mąkę rozrobioną z wodą
R'n'G KitchenKolejna odsłona czereśni, dzisiaj w postaci dżemu. Robiony tradycyjną metodą, beż chemii. Wymaga więcej pracy ale jest on zdecydowanie zdrowszy. Składniki: 700 g wydrylowanych czereśni ( lub wielokrotność ) 350 g cukru ( lub wielokrotność ) Wykonanie: Umyte i wydrylowane wkładamy do garnka lub wysokiej patelni. Czereśnie zasypujemy cukrem na około 1 godzinę, aż zaczną puszczać sok. Po tym czasie podgrzewamy i lekko gotujemy
Smaki Ewy