czereśnie - 1732 przepisów (strona:38/116)

Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 150

szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało się nimi mniej więcej równomiernie wyłożyć dno naszykowanej formy. Jajka ubijamy z maślanką i ekstraktem(...)użyta zamiennie z inną mąką bezglutenową, np. jęczmienną, lub mąką klasyczną – pszenną. SKŁADNIKI 1/3 lub ½ szklanki cukru – biały, brązowy, do wyboru – byle drobny 2 duże garści dużych, słodkich, ciemnych czereśni 3 jajka rozmiaru M 1 ¼ szklanki maślanki 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub ryżowej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią /maj

Karo in the Kitchen
Tort z czereśniami 157

jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy robieniu ciasta, a wyglądają i smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka(...)poncz, świeże czereśnie lub wiśnie   Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone

Ciastkozercy
NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) 660

oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem owoców, ja użyłam słodkich czereśni.  Takie ciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować do kosza na plażę - gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsze :)  SKŁADNIKI: 100 g świeżych drożdży (według oryginału(...)użyłam na pół z mąką tortową) szczypta soli SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru DODATKOWO: 500-600 g drobnych owoców (użyłam wydrylowanych czereśni) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Na dno szerokiej miski wkrusz drożdże. Dodaj równomiernie - warstwa po warstwie -cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę oraz sól. Ważne jest zachowanie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ravioli czekoladowe z owocowym serkiem i sosem czereśniowym 134

stanie się jednolite i sprężyste. Odłożyć ciasto na min. 20 min pod przykrycie, np pod miskę. W tym czasie przygotować sos czereśniowy. Składniki na sos czereśniowy:  200 g czereśni  1/3 szklanki cukru  2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Czereśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do niewielkiego rondelka, wlać sok  zasypać cukrem i gotować

kolorowotorcikowo
Sernik nowojorski z czereśniami 204

będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki. Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni (lub wiśni) 4 łyżki cukru (trochę więcej jeśli używamy wiśni) 2 łyżki soku z cytryny 50 ml Kirschu laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Czereśnie

Food Square
Galaretkowy deser z truskawkami, jagodami i czereśniami z bitą śmietaną 164

upodobania. Bardzo fajnie smakuje również kiedy bitą śmietanę zastąpimy lodami.  Spróbujcie stworzyć własny ideał smakowy :) Składniki: 2 galaretki truskawkowe  szklanka świeżych truskawek pół szklanki jagód pół szklanki czereśni łyżka suszonej żurawiny łyżka rodzynek łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki soku (ja dałam domowy wiśniowy) bita śmietana  Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, energicznie mieszając. Dodajemy do nich(...)łaczymy. Owoce myjemy . Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na pół. Czereśnie drylujemy i wraz z pozostałymi owocami dodajemy do jeszcze gorącej galaretki. Dołączamy do wszystkich składników żurawinę, rodzynki oraz orzechy ( ja je zawsze przed wrzuceniem drobię). Zakrywamy folia i odstawiamy do zgęstnienia galaretki. Wykładamy do pucharków, dodajemy bitą śmietanę i jemy :) Smacznego

ChilliJemy
Placuszki a'la tort szwarcwaldzki. 201

Puszyste kakaowe placuszki,  z czereśniami, ricottą i tartą czekoladą inspiracja Odzwyczaiłam się jakoś od smażenia tych bardziej "zwyczajnych" placków, w krew mi już chyba weszły te cukiniowe, z płatków i inne wydziwiasy, Swoja drogą najlepsze czereśnie w tym sezonie

More food, love and dreams
Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy 167

wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami, a że są to kwiaty jadalne i do tego zdrowe(...)oleju kokosowego lub słonecznikowego, 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant lub białego drobnego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 500 ml wydrylowanych czereśni, 2 łyżki grubego cukru, 2 łyżki suszonych kwiatów lipy zmielonych na pył (opcjonalnie), sok i skórka otarta z połowy cytryny. tłuszcz do posmarowania papieru/formy. Do przybrania: cukier puder, świeże kwiaty lipy (opcjonalnie). Zastawa

SzczyptaSmaQ
Chrupiące czereśnie w cieście drożdżowym 124

cienkich ogonkach. Spisałam szybko na karteluszce składniki ciasta i nie wiem skąd, więc jak znajdzie się autor to zapraszam. To jest znakomity deser i znakomity pomysł na wykorzystanie nadmiaru czereśni lub po prostu na piękne przywitanie gości. Zapewniam że będą zachwyceni i smakiem i wyglądem. Polećcie pomysł dalej. Dzisiaj Dzień Ojca więc dla taty deserek jak znalazł. Wszystkiego(...)tatusiów, mojego już nie ma z nami ale jakby był to na pewno deser by Mu smakował. Chrupiące czereśnie z cieście drożdżowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik z chudego twarogu z owocami i galaretką 145

temp. pokojowej 100 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 jajka w temp. pokojowej Składniki na galaretkę: 150 ml gorącej wody 2 łyżki proszku galaretki cytrynowej 3 nektarynki garść czereśni Dodatkowo: masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ciasteczka kruszymy na drobny proszek, a następnie rozcieramy w palcach z miękkim masłem do konsystencji(...)formie do całkowitego ostygnięcia. 3. Dwie łyżki cytrynowej galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na bok, a następnie do lodówki, aby zaczęła nam delikatnie tężeć. Owoce myjemy, osuszamy. Czereśnie drylujemy i przekrawamy na pół, nektarynki kroimy w cienkie cząstki. Na wystudzonym serniku układamy owoce i polewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego

My Culinary Art
Torcik jogurtowy z czereśniami 218

niedzielę tym razem Ciasto na zimno bez pieczenia [ klik ] bo upał i trzeba się ochłodzić. Wymyśliłam ten torcik bo nie chciało mi się piec a dostałam od przyjaciółki wiadro czereśni i trzeba było coś z nimi zrobić. Zjeść się nie dało za dużo, choć brzuchy pełne były. Torcik robi się szybko tylko trzeba poczekać na wychłodzenie. Zapraszam gorąco na kęs(...)tortu na ochłodę. Torcik jogurtowy z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babeczki z kremem z mascarpone 93

łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki mleka Ekstrakt waniliowy 250 g serka mascarpone 200 g serka śmietankowego 100ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Czereśnie Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać jaja,cukier,olej,mleko i ekstrakt waniliowy.Wszystko dokładnie wymieszać.Napełnić papilotki do 2/3 ich wysokości i piec ok 20 minut w temperaturze 150 stopni(...)Wystudzone udekorować kremem i połówką,wydrylowanej czereśni. Krem: Ubić śmietanę z cukrem pudrem.Dodać serek śmietankowy i mascarpone i wszystko delikatnie połączyć. Schłodzić przed dekorowaniem ok.20 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sałatka owocowa w ananasie 239

chyba nikomu specjalnie reklamować. O tej porze roku są szczególnie smaczne i zdrowe. Składniki  na 3-4 porcje 1 duży ananas 1 mango 3 garście truskawek 2 garście czereśni 1 garść czerwonych porzeczek 2 kiwi 1 banan sok z 1 cytryny 1-2 łyżki miodu Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Ananasa przekrawamy razem z "pióropuszem" na pół. Delikatnie wycinamy wnętrze(...)oddzielamy twardy środek. Wypływający sok wlewamy do szklanki Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę wokół pestki. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Czereśnie drylujemy rozcinając na połówki. Porzeczki ściągamy z gałązek. Kiwi obieramy i kroimy w male kawałki. Banana obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do soku ananasowego dodajemy miód, mieszamy.Pokrojone owoce mieszamy

Pełny talerz
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowo-czereśniowym 153

owoców - to poniższe danie na pewno Wam zasmakuje.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) 3 małe brzoskwinie (lub 1 bardzo duża) garść czereśni sól, pieprz przyprawa curry olej do smażenia 150 g śmietany 18% (nie radzę zastępować jogurtem naturalnym, ponieważ sos może się zważyć)  ewentualnie miód do smaku Mięso umyć, osuszyć i pokroić(...)wlać odrobinę oleju i dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. W międzyczasie brzoskwinie pozbawić skórki i pociąć na mniejsze kawałki (kostki). Czereśnie pozbawić pestek i przeciąć na połówki. Do przesmażonego mięsa owoce, miód (do smaku) i śmietanę 18%. Całość posmakować i ewentualnie doprawić/dosłodzić. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas

Ugotować
Muffinki z serem i czereniami 145

cukrem waniliowym.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny