miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, po czym dokładnie wymieszać do połączenia składników. Orzechy i migdały bardzo drobno zmielić(...)gładką, aksamitną masę. W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem polać sosem czekoladowym i udekorować czereśniami. *** Niecierpliwi mogą zastąpić czekoladę i masło dobrej jakości kremem czekoladowym lub gęstym sosem czekoladowym, uważając jednak, aby konsystencja masy nie była zbyt płynna i aby pudding nie był za słodki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajogurtu naturalnego 3 łyżki kremowego serka Mój Ulubiony 2 duże łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 50 g odżywki białkowej o dowolnym smaku 1 szklanka wiśni lub czereśni przekrojonych na połówki Wszystkie składniki zmiksować. Olej kokosowy rozpuścić i wmieszać w masę. Dodać czereśnie i wymieszać delikatnie. Krem wyłożyć na blat czekoladowy, wyrównać. Przykryć drugim blatem i schłodzić
Chocolate Muffin Blogkokosowe 2 szklanki cukier brzozowy 1/3 szklanki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda 1 szczypta olej rzepakowy 4 łyżki Dodatki: śmietana 30% 500 ml cukier brzozowy 2 łyżki czereśnie drylowane 300 g melon 200 g Mus truskawkowy: truskawki 300 g śmietana 30% 300 g Krok 1 Do misy wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę(...)koło 7 minut na rumiany kolorek. Krok 2 Truskawki myjemy , odsączamy z wody i wkładamy do blendera, wlewamy zimną śmietanę i blender-ujemy.Wkładamy do lodówki do schłodzenia . Krok 3 Czereśnie myjemy i drylujemy ,a melona kroimy w kostkę Krok 4 Ubijamy śmietanę z cukrem brzozowym na sztywno, wkładamy do rękawa cukierniczego ( końcówka gwiazdka) i dekorujemy nasze gofry. Kładziemy owoce
Różowa kuchniaśmietanki 30% 300 g sezonowych owoców do galaretki ( akurat u mnie malin) 5 łyżek żelatyny 2,5 szklanki wody 150-200 g owoców truskawek i czereśni do dekoracji sernika sposób przygotowania Twaróg i serek mascarpone wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem sernika, aby miał temperaturę pokojową Maliny wkładamy do rondla dodajemy(...)wodą, żelatyną i cukrem. Masę serową wylewamy do tortownicy i znów całość schładzamy. Na wierzch stężałego sernika wylewamy pozostałą część malinowej galaretki , dekorujemy owocami czereśni, oraz truskawek i znów wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach sernik kroimy rozkładamy na talerze i podajemy
Miód i pieprzchłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką. Składniki: jaja 6 szt proszek do pieczenia i szczypta mąka pszenna 1 szklanka cukier 1/3 szklanki Dodatkowo: czereśnie wydrylowane 400 g morele 6 szt z puszki ( odsączone połówki) Krok 1 Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, kiedy przestygną wstawiamy je do lodówki by nam stężały lekko. Krok(...)zmiksowanymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową do formy. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Krok 3 Czereśnie myjemy i drylujemy.Morele odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Krok 4 Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc
Różowa kuchniaKompoty rzadko goszczą w moim domu, ale koniec sezonu na truskawki i początek czereśni to najlepszy czas na kompot owocowy, pyszny, idealny na zimno i na ciepło. Za dwa dni początek lata, warto więc przygotować więcej tego popularnego napoju, nie tylko wśród najmłodszych. Bez wątpienia to jedno z tych najsmaczniejszych, kulinarnych wspomnień z dzieciństwa! Kompot truskawkowo - czereśniowy Składniki(...)truskawek 300 g czereśni cukier do smaku około 1,5 l wody Przygotowanie: Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą Gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy na ciepło lub na zimno. Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający
Moja smaczna kuchniaBardzo czekoladowe, miękkie, wilgotne ciacho z mnóstwem pysznych owoców i galaretką :) Czekolada, kakao, truskawki i czereśnie to główne składniki tego deseru. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Zawsze pięknie się udaje. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 125 ml śmietany 12% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 250 g truskawek 150 g czereśni 2 galaretki truskawkowe Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko
Domowa cukiernia EwySkładniki: 7 czubatych łyżek mascarpone 2-2 1/2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 5-6 brzoskwiń igiełki tagiatele marble Sempre z Cukieteria.pl cukrowe kwiaty z Cukieteria.pl czereśnie Uwaga! Podczas przygotowywania masy mascarpone należy ją próbować – ilość cukru i cytryny jest orientacyjna. Masa nie może być mdła, ma być lekko słodka. Przygotowanie: Miksujemy dokładnie mascarpone, z cytryną(...)nożami miksujemy obrane brzoskwinie (u mnie nie za słodkie, co doskonale komponowało się z resztą składników). Brzoskwiniowy mus wykładamy na schłodzone mascarpone. Na wierzch każdego deseru układamy cukrowy kwita, czereśnie, a całość posypujemy słodkimi igiełkami. Podajemy. Prosto, a jak smacznie i pięknie. Smacznego Najróżniejsze słodkie ozdoby i dodatki możecie nabyć w Cukieteria.pl
Słodkie okruszkiowoców. Na początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem. W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak: truskawki; poziomki; czereśnie; szpinak; młode buraczki z liśćmi; kwiaty czarnego bzu; koperek. Przetwory w lipcu W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne(...)jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie. To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów: soków, dżemów, musów, galaretek, konfitur, win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na: jagody; porzeczki; agrest; morele; orzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową; groszek; ogórki
Ukojenie PodniebieniaClafoutis to francuski rustykalny deser, oryginalnie przygotowywany z czereśni zapiekanych pod warstwą ciasta. Z uwagi na jego popularność doczekał się wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie(...)mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Wam z pewnością też zasmakuje. A w sezonie na czereśnie koniecznie wypróbujcie klasycznej wersji tego smakołyku. Składniki: 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 150 ml mleka 100 g mąki 250 g truskawek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. 6 kokilek smarujemy masłem
Smakowity Blog Kulinarnymasła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny 1 galaretka owocowa (ja wybrałam agrestową, ale smak jest tu dowolny) 300 ml wody dodatkowo: czereśnie Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącym (ale nie wrzącym) mleku, galaretkę w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie. Masło, żółtka i cukier miksujemy na jednolitą masę, a następnie stopniowo dodajemy serek waniliowy(...)krzepnącą żelatynę z mlekiem (jeśli będzie zbyt płynna, masa podzieli się). Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową, wierzch posypujemy czereśniami (możecie je wydrylować, ale nie jest to konieczne,tylko wtedy pamiętajcie by uprzedzić gości ;-) ) i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wspólnie ze mną w "sernikowej" akcji serniki robiły: Marta Pyza
Czary - gary w kuchniktóry Wam dziś proponuję, jest bez dodatkowych ulepszaczy, przypraw, czy innych takich... po prostu owoce, woda, trochę cukru do smaku i tyle... a smakuje... mmm... ;-) SKŁADNIKI truskawki, maliny, czereśnie i morele w dowolnych, ale jednakowych ilościach np. po 100 - 150 g woda cukier do smaku Owoce myjemy; z truskawek usuwamy szypułki, z moreli pestki, czereśnie mogą zostać z pestkami. Wszystkie
Czary - gary w kuchniyour calorie needs. Does this look wrong? Składniki naturalny serek wiejski ziarnisty 200 g (schłodzony w lodówce) 2-3 łyżki musli z owocami bez cukru 5 truskawek 4 czereśnie bez pestek opcjonalnie łyżeczka miodu listki świeżej mięty Przygotowanie Do miseczki przekładamy serek, który łączymy z musli. Na tym etapie możemy dodać również miód do smaku (ja pominęłam). Tak przygotowany serek(...)przekładamy do kieliszka lub innego dowolnego naczynia. Owoce myjemy. Z czereśni wyciągamy pestki. Truskawki kroimy na połówki. Owoce układamy dowolnie na serku. Na koniec posypujemy wierzch deseru odrobiną musli i dodajemy kilka listków świeżej mięty. Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkicałe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej)* garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość i rodzaj dodanych owoców zależy od Was. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego smaku ciasta Przygotowanie Zaczynamy(...)olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce
Słodkie okruszki