czereśnie - 1732 przepisów (strona:51/116)

Lekki deser serowy nadziany musli i czerwonymi owocami - idealne drugie śniadanie 158

deser pełen witamin. ... ach ta piękna owocowa czerwień Składniki: naturalny serek wiejski ziarnisty 200 g (schłodzony w lodówce) 2-3 łyżki musli z owocami bez cukru 5 truskawek 4 czereśnie bez pestek opcjonalnie łyżeczka miodu listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miseczki przekładamy serek, który łączymy z musli. Na tym etapie możemy dodać również miód do smaku (ja pominęłam). Tak przygotowany(...)serek przekładamy do kieliszka lub innego dowolnego naczynia. Owoce myjemy. Z czereśni wyciągamy pestki. Truskawki kroimy na połówki. Owoce układamy dowolnie na serku. Na koniec posypujemy wierzch deseru odrobiną musli i dodajemy kilka listków świeżej mięty. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Nalewka czereśniowa z imbirem 210

nalewkę czereśniową. Dziś zrobimy początek, podamy składniki a na efekt będzie trzeba poczekać. Będziemy aktualizować przepis wraz z okresem dojrzewania nalewki.     Składniki: -1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni -ok. 10 cienkich plasterków świeżego imbiru -40 dkg cukru -1/4 l spirytusu -1 l  czystej wódki 40% Dziś umyte czereśnie pozbawiamy pestek, wsypujemy do słoja, dodajemy plasterki imbiru

Maminek kulinarny
Orzeźwiająco miętowy napój wieloowocowy 145

szklanki gorącej wody 2 saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną" Posti 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 7-8 dużych truskawek 8-9 słodkich czereśni opcjonalnie kostki lodu Przygotowanie: W 3/4 szklanki wody zaparzamy 2 saszetki herbaty miętowej Posti. Po zaparzeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie kroimy czereśnie na pół i wyciągamy

Słodkie okruszki
Słodka sałatka z owocami i jarmużem 167

silne działanie antynowotworowe. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html  Składniki: 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego 3/4 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 2-3 garści jarmużu 2 łyżki borówek kilka wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos: W miseczce mieszamy jogurt z sokiem wiśniowym. Uwaga - jeśli nie posiadacie domowego soku wiśniowego dodajcie go najpierw w mniejszej ilości i spróbujcie smak. Kupne soki często(...)wiele słodsze od domowych. Na talerz wykładamy jarmuż ( u mnie jarmuż zakupiony w hipermarkecie - myty, pokrojony). Następnie dodajemy borówki i wydrylowane czereśnie. Ilość owoców zależy od waszych upodobań, możecie dodać ich więcej. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem wiśniowo-jogurtowym (w dowolnej ilości). Podajemy. Sałatka sprawdza się idealnie jako lekka kolacja, danie na przyjęcia itp. Smacznego Jarmuż, podobnie jak brokuły

Słodkie okruszki
Hamburgery wołowe z czereśniami w domowej bułce z ketchupem czereśniowym 204

wersji hamburgerów tu a teraz ruszamy z daniem właściwym! Czego nam trzeba? -350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie ligawa -dwie łyżki bułki tartej -duża garść posiekanych czereśni -sól, pieprz, papryka czerwona słodka -mozzarella w plastry pokrojona -sałata -ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone -por część biała posiekana w wiórki Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół(...)górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut. Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże i grube kotlety. Mocno ubijamy i oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki. Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy

BaRepas
Papaja i whisky w jednym, pysznym, zdrowym lodowym drinku, który ma na imię Slushy 202

zamrażarce na ok. 30-60 minut) sok z 1 dużej pomarańczy (lekko zmrożony) ½ łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej 50 ml whisky 1 łyżeczka miodu 4 duże kostki lodu czereśnie koktailowe Maraschino Zebrać razem wszystkie składniki. W blenderze, wymieszać z papaję, sok i skórkę z pomarańczy, miód, whisky i kostki lodu (do uzyskania gładkiej lodowej konsystencji) ; jeśli konsystencja jest zbyt wodnista(...)wstawić do zamrażarki na 20-30 minut. Podawać w dużym pucharze zwieńczonym czereśnią Maraschino. Na zdrowie. Kliknij na zdjęcie poniżej

Jem więc Jestem
Frastagliate z sezonowymi owocami 101

frastagliate lub tagliatelle, 4 łyżki cukru, 40 g masła, 250 g serka mascarpone, 300 g drylowanych czereśni, 400 g agrestu, 200 g jagód, listki mięty Agrest umyć, osuszyć i ogolić (odciąć końcówki). Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić agrest i czereśnie, zamieszać dokładnie, tak aby wszystkie owoce były oblepione karmelem, dodać masło

królestwo garów
przetwory 126

agrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie   galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką   konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas

królestwo garów
Wiśnie w occie 265

Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można(...)przygotować na ostro lub bardziej na słodko..... Przedstawiam dwa przepisy na wiśnie w occie, przygotowane tak samo jak czereśnie. Oczywiście owoce najpierw trzeba umyć, osuszyć. Pestki zostawić. Owoce następnie ułożyć w wyparzonych słoikach. I 2 kg wiśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki, cynamon w lasce, Zagotować wodę z cukrem i przyprawami

królestwo garów
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 149

zimę chwilami miałam wrażenie, że już nigdy nie nastąpią ciepłe dni, pełne słodkich smaków. Ale na szczęście nastał ten czas. Ogrody pełne aromatycznych sezonowych przysmaków: wiśni, porzeczek, agrestu, malin. Czereśnie i truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę(...)przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, maliny) woda cukier do smaku ok. 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce podgrzałam na patelni wraz z cukrem (wiadomo, że najlepiej dodać go jak najmniej - jednak

Kuchnia po mojemu
MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 122

jogurtu 1/3 szkl mleka 1/3 szkl oleju sok z 1 cytryny 150 g dżemu lub konfitury z dyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe   A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa(...)wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła dopełni koktajlowa czereśnia, niczym wisienka na torcie

Kuchnia w opałach
torcik z truskawkami na dobry początek 119

kulinarnego Figa. Od ponad roku umieszczam przepisy na facebooku, ale postanowiłam publikować je także tutaj. Także na powitanie zapraszam po przepis na torcik śmietanowy z truskawkami. Świeżutkie truskawki i czereśnie pachnące latem to co uwielbiam najbardziej. Nie mogłam się powstrzymać i musiałam coś z tego wyczarować. Biszkopt ( składniki na 1 biszkopt, potrzeba upiec 2) 5 jajek, 5 łyżek cukru(...)delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość na jeden biszkopt i układamy na całości truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami i czereśniami

noteskulinarnyfiga
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 189

styczeń, luty, marzec, II połowa grudnia) Pomarańcze- Europejska odmiana (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Wiosna:  Agrest- (maj, I połowa czerwca) Czarny bez- (maj, I połowa czerwca) Czereśnie (I połowa czerwca) Jagoda czarna- (I połowa czerwca) Malina- (I połowa czerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze-  importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca(...)czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec, sierpień) Czereśnie- (II połowa czerwca, lipiec, I połowa sierpnia) Głóg- (II połowa sierpnia, I połowa września) Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września) Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarna jagoda

Krakowskie smaki Ani
Zjadłabm porzeczki... Pavlova 122

Zjadłabym czereśnie... - Ależ babciu, już nie ma czereśni. - To zjadłabym porzeczki, porzeczki jeszcze są!  W sobotni poranek snuję się po zaspanym jeszcze targu. Pierwsi sprzedawcy powoli wykładają towar. Nic nie zapowiada tłumu, który niebawem zaleje to miejsce. Wracam do domu z koszykiem świeżych owoców. Zrobię z nich coś pysznego.   Pavlova z owocami 200ml białek

Zapiski Młodej Żony
ROLADA BEZOWA - DRUGIE URODZINY BLOGA 134

szkl cukru (drobnego) 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina  300 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie czereśnie koktajlowe, truskawki A jak to zrobić: Białka ubić ze szczypta soli na sztywno. Gdy będą dobrze ubite dodawać stopniowo cukier i miksować, aż przestanie być wyczuwalny. Na końcu dodać mąkę(...)bezie, posypujemy pokrojonymi truskawkami i przy pomocy papieru delikatnie ja zwijamy w roladę. Wierzch można delikatnie oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami (w moim przypadku to truskawki i czereśnie koktajlowe

Kuchnia w opałach