Frużelina to świetny pomysł na zamknięcie dojrzałych owoców lata w słoiczki. Ja do przygotowania swojej użyłam dojrzałych wiśni, ale mogą być również inne owoce, maliny, truskawki, czereśnie na co tylko macie ochotę. Frużelina to nic innego jak kawałki owoców zatopione w delikatnym żelu przypominającym konsystencją zastygający kisiel. Wykorzystujemy ją jako dodatek do deserów, lodów, gofrów czy do przełożenia ciasta. Składniki
Kuchnia z widokiem na ogródmodyfikować w zależności od tego jakie właśnie dostaniemy owoce. Za każdym razem jest genialnie pyszny i trochę inny. Jeśli mamy truskawki/borówki możemy wybrać poniższą wersję. Jeśli dostaniemy czereśnie wystarczy kupić galaretkę wiśniową i już mamy zupełnie inny sernik 😀 w zimie genialnie sprawdzają się brzoskwinie w syropie i galaretka brzoskwiniowa. Sernik na zimno z owocami Składniki: 200 g ciastek maślanych
PatiGotujeminut i dopiero dodaj pozostałe składniki ;-) postępujesz już dalej według przepisu ;-) WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA: 1. MAŚLANE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 2. PUCHATE JAGODZIANKI 3. DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEREŚNIAMI
SMYKWKUCHNIłyżki cukru 7g drożdży instant szklana ciepłego mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 20g roztopionego masła Nadzienie: 2 łyżeczki cukru wanilinowego 500 gram twarogu kilka wiśni lub czereśni 2 żółtka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę wsypać do miski
Przepiski.plNajlepszy przepis na kruche ciasto z wiśniami,uwielbiam i robię bardzo często. Owoce można użyć różne np porzeczki, czereśnie,maliny ,śliwki ( tylko śliwki najlepiej chwilę przesmażyć ).Idealne do kawki niedzielę i szybkie do zrobienia
Swojskie jedzonkoWczoraj wybrałam się na mój ulubiony targ, a tam same pyszności dorodne pomidory, ogórki, fasolka szparagowa, piękne kalafiory, soczyste czereśnie, morele, maliny i ostatnie truskawki, a wśród tych pyszności mój ulubiony bób. Jak zwykle z trudem powstrzymałam się by nie zjeść całego woreczka po ugotowaniu i postanowiłam przygotować sałatkę, która zabrałam ze sobą do pracy. Jest pyszna, lekka i taka
Cynamonowe szczęściepodmuchu wiatru (cukru pudru); zabawa w bajeczne chmurki (bitą śmietaną); trochę porannej rosy na kaloszach przy zbieraniu truskawek; przygoda ze szpakami, których w tym roku wyjątkowo mało, przy zbieraniu czereśni; uśmiech na twarzy, który zagościł u dzieci na w idok pierwszych czerwonych porzeczek (większość z nich zniknęła już pod krzaczkiem ) i trochę aromatu i orzeźwienia mięty, która błogo sobie rośnie
Słodkie okruszkipojemność 250 ml. Składniki są na 12 muffinek standardowej wielkości. Serek homogenizowany możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Zamiast banana możesz użyć dowolnych, posiekanych owoców lub mniejszych, np. malin, czereśni, jagód. Owoce z puszki, suszone lub mrożone owoce (bez uprzedniego rozmrażania) też się sprawdzą. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia rózgą kuchenną. Banana
Zasmakuj Kuchnibyła treściwsza podawano ją z chlebem, makaronem, czasem z ryżem, a nawet z ugotowanymi ziemniakami. Zazwyczaj zupy owocowe gotowano ze śliwek lub z wiśni, ale też z jagód, jabłek, czereśni czy truskawek. Trzymano się jednak reguły, by był to jeden rodzaj owoców. Zupa jest wówczas bardziej aromatyczna i ma jeden wiodący smak. Klasyczna zupa owocowa to ugotowane w małej ilości
Trzeci talerzPrzepis na 4-5 porcji Składniki: - 200 ml bardzo zimnej wody - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 7 łyżeczek cukru pudru. opcjonalnie owoce , kakao, cynamon do dekoracji i smaku. U mnie czereśnie. Wodę trzymałam całą noc w lodówce, żeby nabrała odpowiedniej temperatury. Do wysokiego naczynia wsypałam kawę rozpuszczalną , cukier i dolałam wodę. Miksowałam do uzyskania kremu dosłownie 3 min na średnich obrotach
Kuchnia Pełna Emocjijagody równomiernie się rozmieściły. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Uwagi: Tradycyjne clafoutis przygotowywane jest z czereśniami, które także gorąco polecam zamiast jagód leśnych. Warto wypróbować wiele wariantów, bo ciasto jest przepyszne i lekko budyniowe. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku
ProstePesto.plOwoce : Jabłka, gruszki, ostrężyny, morele, jeżyny, melony, nektarynki, truskawki, maliny, czarny bez, porzeczki, czereśnie, brzoskwinie, śliwki, agrest. Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, fenkuł, kukurydza, papryka, pomidory. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
Coś bym zjadłaWino to 12 miesięcy leżakowało w dębowej beczce, co nadało mu bogatej struktury. W nosie bardzo wyraźnie wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych oraz czarnych owoców: wiśni, czereśni, gotowanej truskawki, bardzo dojrzałych jeżyn oraz pieczonych śliwek. Pojawiają się również wyraźne nuty wanilii, kawy, cynamonu, pieprzu oraz nieco słabsze nuty czekolady. Usta podążają na nosem i tak samo wyczuwalne są aromaty dojrzałych
Kate's Kitchenniewielkiej ilości deszczu jest soczyście zielona jak z pocztówki. Jest jeszcze jeden pozytyw – bardzo ładne, dorodne warzywa, jakie można kupić na bazarkach. Gorzej trochę z owocami: truskawkami i czereśniami, które są wyrośnięte, ale niedostatek słońca sprawia, że brakuje im słodyczy. Choć wystarczy jeden słoneczny dzień i smakują jak należy. U nas w domy zajadamy się warzywami. Jemy mniej mięsa
Niedzielny kucharzwyjdzie. Łatwe, prawda? Lećcie po truskawki, bo powoli zaczynają się kończyć. A jak truskawek już nie będzie to zrobię taki łatwy sernik z innymi sezonowymi owocami, na tapecie mam czereśnie, borówki, wiśnie i maliny, tylko zastanowię się które owoce wykorzystać jako pierwsze. Na blogu znajdziecie nasz wielki zbiór pomysłów na to co zrobić z truskawek – to same hity! Przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię