nadal przetwarzam. Dziś przyszła kolej na gruszki. Obrodziły tego roku, podobnie jak czereśnie, bardzo obficie. To wkładam w słoiki ile tylko się da. Zima będzie jak znalazł :) Polecam. Składniki - gruszki - goździki suszone ( przyprawa ) - cukier - woda Wykonanie Gruszki myję pod bieżącą, zimną wodą, obieram ze skorki, pozbawiam środka z pestkami, kroję na ćwiartki, a ćwiartki na połówki. Przekładam do uprzednio
Kuchnia z widokiem na ogródblend cabernet cortis, regent, rondo oraz acalon. Lekka, z przyjemną delikatną taniną (regent oraz rondo leżakowały trzy miesiące w dębowych beczkach) oraz kwasowością. Dominują w niej aromaty czereśni, porzeczek, śliwki. Tu już nie znajdziemy wiele cukru resztkowego (0,8g/l) natomiast kwasu jest 4,7g/l. Polkę Czerwoną podano nam w towarzystwie pieczonego dzika (upolowanego oczywiście na terenie Winnicy Srebrna Góra
królestwo garówkrem czekoladowy i cukier, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonego ciasta *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania tartą przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemtruskawkowe z mleczkiem kokosowym 2. Jogurtowe lody z truskawkami i wanilią 3. Kolorowe lody bananowe z drażetkami i batonikami 4. Delikatnie miętowe lody wodne z czereśniami 5. Deser lodowy 6. Domowe lody truskawkowe A może i Ty masz przepis na coś, co szczególnie lubisz przygotowywać latem? Podziel się nim lub linkiem w komentarzu
Codzienna kuchnia niecodziennaarbuza na pewno będzie hitem każdej letniej imprezy! Składniki: pół arbuza średniej wielkości sezonowe owoce np: borówki, maliny, banany, morele, brzoskwinie, winogrona, jeżyny, kiwi, ananas, śliwki, czereśnie, itp. 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu opcjonalnie: orzechy, płatki migdałowe, nasiona słonecznika *** Przygotowujemy pół arbuza oraz dużą miskę i dużą łyżkę do wydrążenia miąższu
Blog z Apetytemmascarpone 80 g. czekolady gorzkiej 80 g. czekolady mlecznej Nadzienie 1 upieczona pokruszona babeczka 1/3 szkl. syropu wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody Dekoracja 9 wiśni (lub czereśni) koktajlowych Dziesięć zagłębień w blaszce do wypieku babeczek wysmaruj odrobiną masła. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę mikserem. Wsyp cukier z wanilią oraz trochę cukru do wypieków
Delicious Placeucierane. O owocach sezonowych już nie wspomnę. Zakupy na to ciasto robiłam kilka razy, a za każdym razem truskawki nie doczekały nawet wyjęcia mąki z szafki. Podobnie z czereśniami. Oczywiście bardzo mnie cieszy, że świeże owoce mają powodzenie w moim domu. Tylko z sezonowością na blogu gorzej. Nigdy nie trafię z wypiekami w dobry czas ;) Ciasto jest puszyste
Zielona KuchniaPowoli żegnamy lipiec. Z jego burzami, upałami, z czereśniami i jagodami, z zaćmieniem księżyca i gorącymi nocami. Muszę przyznać, że zaskoczył mnie ilością owoców i tym, jak szybko dojrzewają. Ta galette też mnie zaskoczyła. Strukturą ciasta, kruchością, smakiem i łatwością wykonania. Proste składniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego
Obiad gotowyowoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce Brokuły Brukselki Czereśnie Granaty Jabłka Jagody Jarmuż Kalafior Kapusta Kukurydza w kolbach Kolendra Maliny Marchewka Pietruszka Por Roszponka Rukola Sałata Szparagi Truskawki Winogrona Zielony groszek Warzywa i owoce powinny być trzymane osobno, bo przyspieszają
Niedzielny kucharzproporcjami. Jedni lubią mega słodkie przetwory, a dziwaki takie jak ja, kwaśne Próbujcie, dodawajcie cukru, odejmujcie cukru, dodawajcie do dżemów przypraw. Do wiśni można dodać imbir lub mahlep. Do czereśni – wanilię. Do śliwek zaś cynamon. Do jabłek – goździki. Do brzoskwiń i moreli – kardamon. Bawcie się i próbujcie. Potem, w zimie będziecie sami siebie chwalić Powodzenia! Post
ladykitchenowsianka jest też doskonała jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, lub po prostu deser :) W mojej wersji wykorzystałam morele, maliny i borówki, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, albo nawet gruszki czy jabłka. PIECZONA OWSIANKA Z OWOCAMI Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia 100 g płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 2 jajka
HealthyCreationsserek mascarpone i cukry, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonych babeczek *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania babeczki przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ
Blog z Apetytemcukru 1 szklanka kefiru lub maślanki, u mnie sera twarogowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 truskawek, u mnie mrożone maliny, mogą być inne świeże owoce jak brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, agrest, itp.;) dodatkowo u mnie: łyżka bułki tartej i łyżeczka aromatu waniliowego opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Piekę w foremce 20 x 20, przez godzinę lub do suchego patyczka. W oryginalnym
Zasmakuj Kuchnikolei sernik jest kremowy i aksamitny, a maliny świetnie przełamują słodycz całości. Inne sezonowe owoce jagodowe w nim również się sprawdzą, zatem można upiec sernikobrownie z wiśniami lub czereśniami (wydrylowanymi oczywiście), z truskawkami, porzeczkami, jagodami albo agrestem. Smakowite wyszło, więc upiekę jeszcze nie raz:) Sernikobrownie z malinami Składniki: sernik: 500g tłustego lub śmietankowego twarogu 100ml śmietanki 30% 1 duże jajko
Obiad gotowyporzeczki czerwoej dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: małe serce Przygotowanie: Przepis na przygotowanie ciasta znajdziecie tu: Ciasto kefirowe z czereśniami . Blachę smaruję margaryną i obsypuję mąką. Wlewam wymieszane łyżką ciasto. Na wierzch wrzucam równomiernie porzeczki. Wkładam do nagrzanego piekarnika. #ciasto #ciastonaniedzielę #ciastonaniedziele #ciastozporzeczkami #deser #porzeczki #leniwaniedziela Post udostępniony przez miraga
Kuchnia co dnia