czereśnie - 1732 przepisów (strona:77/116)

Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 136

Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany

Ugotowane pozamiatane
Moje wielkie WEGE grillowanie czyli Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? 200

wsypać trochę kakao i cukru. Kiedy banan stanie się cały czarny i miękki można już wcinać :) Ja uwielbiam banany pieczone w towarzystwie wiśniowej galaretki lub konfitury. Poza tym kwitły czereśnie i mirabelki, dzieci dokazywały, Małżon kosił trawę, budziły mnie promienie słońca i śpiew ptactwa. No i nie ma jak kawa pita na tarasie w towarzystwie super książek! Pozdrawiam Was serdecznie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto jogurtowo-orzechowe z truskawkami 201

szybkie, tanie i bardzo smaczne. Do tego owoce. Jakie kto lubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie, jagody, itp. Zimą zastąpcie je bananami, jabłkami, pomarańczami lub dowolnymi ulubionymi - ciasto naprawdę jest wdzięczne i zasmakuje z każdym owocem. Uwierzcie:) I jeszcze jedno: do ciasta dodałam orzechy i wiórki

Zasmakuj Kuchni
ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... 158

ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, u mnie było krócej z 45 minut bo ciasto rosło szybko i mocno dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko

W Mojej Kuchni Lubię
USMIECH LATA I BURRITO (SLODKO-KWASNY LOSOS Z GRILLA W SOSIE Z PRAZONYM MAKIEM w tortilli)) 114

oliwy z oliwek sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz  SAŁATKA "UŚMIECH LATA" : 1 główka sałaty masłowej 300g białego sera twarogowego po 200g świeżych malin oraz wiśni lub czereśni (wydrylowanych) 30g grubo-posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonego tymianku cukier, sól  sos sałatkowy :  5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz PRZYGOTOWANIE:  Przed przyjęciem

Moja Książka Kucharska
Ciasteczka cytrynowo – czekoladowe 151

momentu połączenia się składników. Masa na tym etapie będzie dość gęsta. Wstawiamy ją do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu nabieramy masę do rąk i formujemy kulki wielkości czereśni. Mogą być oczywiście mniejsze lub większe w zależności jak duże ciasteczka chcecie uzyskać. Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce. Moja uwaga: nie układajcie ciasteczek zbyt blisko, ponieważ lekko

Relaxtime
Fale dunaju serowo-kokosowe z kremem budyniowym. 170

Znacie już pewnie Fale Dunaju z wiśniami, jabłkami, czereśniami. Dzisiaj ma dla Was w innej wersji z serem i kokosem  HELIO- http://www.helio.pl/produkty/bakalie-helio/wiorki-kokosowe .  Do ciasta użyłam mąki  Młynów Stoisław. Niedługo święta więc jeśli znudziły Wam się pieczone co roku na  te same ciasta upieczcie takie. Zapewniam Was że wszystkim posmakuje taka wersja z serem

Sama słodycz i szczypta chili
Konfitura z kiwi 113

Trochę egzotyki zamkniętej na zimę w słoicz k u Kto powiedział, że przetworów nie można robić również zimą? Fakt, o świeże truskawki, wiśnie, czereśnie czy śliwki trudno w tym momencie, w każdym razie w bardziej hurtowej ilości wymaganej przy produkcji dżemu. Ale owoce cytrusowe śmiało można wykorzystać, pełno ich teraz w sklepach i są po całkiem przystępnych cenach. Choć kiwi

Grunt to przepis!
“Przepisy na szczęście” – recenzja 138

druga część. Tak jak pierwsza książka była jesienna z przepisami na jarskie, zdrowe kasze z owocami i warzywami, tak “Przepisy na szczęście” są letnie z gotowaniem na ognisku, czereśniami i kwiatami bzu na okładce. Obie łączy niezwykły, magiczny klimat, który wprowadza do kuchni Maia Sobczak poprzez swój szacunek dla jedzenia, oryginalne połączenia smakowe, opowieści, historie o członkach rodziny i wspomnienia

Ugotowane pozamiatane
Orzeźwiający napój miętowo – cytrynowo – arbuzowy 139

wody, dlatego jedząc je, szybko ugasimy pragnienie. Odwodnieniu organizmu zapobiegną także napoje przyrządzone na ich bazie. Szczególnie warto sięgnąć po owoce bogate w potas: morele (260 mg/100 g), czereśnie (220 mg), brzoskwinie (190 mg), truskawki, (150 mg), gruszki (116 mg) i cytrusy. Unikajmy kawy, mocnej herbaty, alkoholu i napojów typu cola. Proponujemy Wam dzisiaj napój miętowo-cytrynowo-arbuzowy. Z takim

Moja Mama Gotuje
domowy kisiel jeżynowy 148

ulubionych domowych smakołyków. Pyszny kisiel jeżynowy z kawałkami owoców. Przygotowałam go z mrożonych jeżyn ale możecie wykorzystać owoce, jakie tylko chcecie, zarówno mrożone, jak i świeże. Truskawki, maliny, jagody, czereśnie, śliwki czy jabłka - wszystkie sprawdzą się znakomicie :-) składniki: 1 szklanka jeżyn (użyłam mrożonych) 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Część wody, około 1/4 szklanki, odlałam

babka w formie
MIGDAŁOWE CIASTECZKA AMARETTINI 125

obtoczenia Przygotowanie Migdały, cukier, białka, likier i miód wymieszajcie dokładnie. Utworzoną masę wstawcie do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. Z masy migdałowej formujcie kuleczki wielkości czereśni, każdą obtoczcie mocno w cukrze pudrze, ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Pieczcie ciasteczka aż się zarumienią- około 10-12 minut

OliveandThyme
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 195

surowe, sparzone, pieczone albo ugotowane na parze warzywa (najlepiej jedna szklanka dziennie lub więcej),  - 1/2 - 1 jabłko (najlepiej 1 h przed posiłkiem), a w sezonie - jagody, maliny, truskawki, czereśnie i inne, - fermentowany produkt: rejuvelac, kambucha, kiszone warzywo domowej roboty (ogórek, burak, cukinia czy kapusta), - 1 orzech brazylijski, - co drugi dzień: olej kokosowy (1 łyżka) lub tłuste mleko kokosowe, suszony

Jeść, by żyć w zdrowiu
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 157

Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania