opakowanie cukru wanilinowego, 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Dodatkowo składniki do położenia na gofry, u mnie: bita śmietana, sos toffi, ananas, czereśnie koktajlowe. Przygotowanie: Żółtka oddzielam od białka. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszam z cukrem i cukrem wanilinowym w osobnym naczyniu, po czym dodaję olej i wodę, miksuję
JejKuchniaSłodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego
Słodki Kompromisłyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny i za'atarem i solą, smarujemy natychmiast upieczone bakłażany, muszą być gorące żeby wchłonięly przyprawy 5. Na upieczone bakłażany nakładamy komosę z czereśnia, posypujemy pestkami granatu, posiekaną natkę pietruszki i kruszymy dęte 6. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej
Słodki KompromisKażdy wtorek i piątek wracam do domu z podobnym zestawem: szparagowa, bób, czereśnie, maliny i jagody. Czasem towarzystwo wzbogacają młode buraki, główka kapusty, kędzierzawa pietruszka, sałaty i rzodkiewki od Pana Czesia. Wspomniany pan Czesław zwykle bywa na targowisku krótko i nie zawsze, jego wyjątkowe sałaty, grube pęczki pietruszki, świeży szpinak powiązany w sporej wielkości pęki, dwukolorowe rzodkiewki i ogromne
Słodki Kompromiswiśnie – dają troszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta
MyCookBook.pljedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu
Chilli Czosnek i Oliwaalkohol. • Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą, jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych. • Jako ostatnie dodajemy pomarańcze i cytryny sparzone, pokrojone w plastry
To co kochamBardzo odżywczy i orzeźwiający koktajl. Osobiście bardzo lubię morele i są to dla mnie jedne ze smaczniejszych owoców, zaraz po truskawkach i czereśniach. Dojrzałe i bardzo miękkie idealnie miksują się z jogurtem na gładki koktajl, a liście mięty dodają temu połączeniu nowego smaku. Ja nie potrzebuję dosładzania ale Sławek
To co kochamkomosy ryżowej, 3 łyżki łuskanych ziaren konopii, 1 łyżka chia, 2 suszone daktyle, pół łyżeczki wanilii (opcjonalnie), 1 łyżeczka dobrego probiotyku w proszku, 1 1/2 szklanki wody, owowce sezonowe (czereśnie, borówki). Wykonanie: Dzień wcześniej moczymy komosę ryżową, orzechy i sezam przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy i pozostawiamy do skiełkowania. W dzień przygotowywania jogurtu ponownie przepłukujemy nasiona. Umieszczamy wszystkie składniki
Jeść, by żyć w zdrowiunaszego organizmu. Słodkie kompoty, soki, czy dżemy mogą stać się zdrowym i słodkim wspomnieniem lata. Kompoty to świeże owoce, wydrylowane i oczyszczone, zalane wodą z cukrem i pasteryzowane. Maliny, czereśnie, wiśnie, czy jagody zachowują bardzo dużo właściwości odżywczych, które z przyjemnością możemy wyciągnąć ze słoika i zjeść do ostatniego owoca, a później wypić pyszny i zdrowy napój. Jeszcze zdrowsze
Gotuję Testujęsoku owocowym. Sterylizowany. Naturalnie słodki bez dodatku cukru. Puszka 410 g Wyprodukowano w RPA Składniki i wartości odżywcze Owoce w zmiennych proporcjach (brzoskwinie, gruszki, winogrona, ananas kawałki, połówki czereśni z barwnikiem E127), koncentrat soku jabłkowo gruszkowego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Wartości odżywcze Na 100 g Wartość energetyczna 139 kJ Wartość energetyczna 33 kcal Białko 0,4 g Węglowodany
Gotuję Testujękocham czerwiec! Zaczynają się owoce, najpierw truskawki, później czereśnie, jagody, śliwki...itd. Ach można wymieniać i wymieniać. Oprócz tego że można się nimi zajadać na świeżo, to także można sobie eksperymentować na różne sposoby. Ja dziś proponuję placuszki serowe z truskawkami w formie sosu. 200 g twarogu półtłustego 150 g serka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego --//-- --//-- brzozowego
Dieta moja pasjaSKŁADNIKI : świeże ryby sól drzewo owocowe - grusza, śliwa, jabłoń, czereśnia drzewo liściaste - buk, brzoza bez kory, jesion PRZYGOTOWANIE : Ryby patroszymy, myjemy, osuszamy. Nacieramy solą z zewnątrz
Kulinarne Fantazje Marioliprzygarbionej chatce mieszkała jeszcze bardziej przygarbiona baba jaga (tak mi się wydawało), był sobie sklep GS - forpoczta postępu i cywilizacji. W górach wokół wioski były tony jagód wielkich jak czereśnie, a w sklepie nie było słoików... Ale za to był mus! Tani jak... mus! Rodzice wykupili cały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry
zadanie-gotowaniepopołudniową przekąskę. Składniki: Chleb tostowy Serek u mnie mascarpone ale równie dobrze może być każdy gęsty owocowy serek homogenizowany Owoce u mnie porzeczka, drylowane wiśnie , pokrojone na ćwiartki czereśnie. Ale super smakują z jeżynami czy malinami. 2 jajka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wiórków kokosowych Cukier lub cukier waniliowy, szczypta soli Olej do smażenia Wykonanie: Z każdej kromeczki chleba
W garach u Gosi