Mija nie tylko czas krótkich spodenek i odsłoniętych łydek, lecz także czas truskawek popijanych prosecco, smoothiesów, lekkich sałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn
GRUBY WAŁEKMaliny - kocham, uwielbiam - są moim numerem dwa jeśli chodzi o owoce zaraz po czereśniach. W tym roku miałam szczęście i mogłam podejść do sąsiadki by zebrać sobie maliny z jej krzaczków. W sumie uzyskałam ponad 3kg malin, które przerobiłam głównie na sok, ale nie tylko. Powstało kilka słoiczków malin w cukrze na zimę. W mojej rodzinie traktujemy je jako lekarstwo
Mania Wypiekaniapłatków owsianych i migdałów. Nie zawiera mąki pszennej ani masła. Pod bardzo chrupiącą kruszonką jest malinowy dżem chia, który przygotowuje się bardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód
JaglusiaKremowa kasza jaglana z karmelizowanymi jagodami i skropiona syropem klonowym. Możecie użyć mleka krowiego lub roślinnego, jednak najlepiej sprawdzi się mleko kokosowe. Skarmelizować można dowolne owoce np. truskawki, czereśnie, wiśnie, borówki. Jaglanka z karmelizowanymi jagodami porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 5 łyżek kaszy jaglanej 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki mleka karmelizowane jagody: garść jagód 1 łyżka miodu na wierzch
JaglusiaRyba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach
Grunt to przepis!najczystszych w całej Europie. Jedzenie – świeże, soczyste, pełne słońca owoce. Mówią, że kaszubskie truskawki nie mają sobie równych, lecz równie pyszne są te zbierane już w maju chorwackie. Czereśnie są niesamowicie słodkie i pełne rubinu. A oprócz tego brzoskwinie, morele, nektarynki, figi rozpływające się w ustach. Pomidory to soczysty, mięsisty rarytas… Chorwacja to też owoce morza i ryby, które
Krzywa ProstaKolejna wersja ciasta z patelni, którą przygotowałam do sesji kulinarno-zdjęciowej dla pisma "Chwila dla Ciebie". Ciasto z czereśniami ( klik ) stało się tak popularne, że później zauważyłam mnóstwo podobnych - na innych blogach. (Dla tych, którzy mnie oznaczyli - dziękuję.) Opis ciasta znajdziecie tu ( klik ). Jednakże używając śliwek - zmieniłam minimalnie proporcje, dlatego zdecydowałam się umieścić podobny przepis. To ciacho jest również
Di gotujedomowego kisielu malinowego 250 ml wody 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3 płaskie łyżki kaszy manny 6 łyżek jogurtu naturalnego świeże owoce do dekoracji, np. borówki, czereśnie, maliny Przygotowanie: Dzień wcześniej wieczorem wsyp płatki, otręby i rodzynki do miseczki. Zalej niewielką ilością wrzątku, tylko do pokrycia. Wymieszaj i przykryj miseczkę jakimś talerzykiem. Zostaw do ostudzenia, potem wstaw do lodówki
Anioszek w kuchniMoimi ulubionymi owocami początku lata zawsze były czereśnie i morele. Nadal tak jest, ale w tym roku mam wyjątkowy apetyt na truskawki - co dzień ze smakiem zjadam kilogram tych owoców. Często wykorzystuje je do koktajli np. takich jak ten: Czytaj więcej
Kasia SarnaPapierówki większości z nas kojarzą się z dzieciństwem. Mnie nie, gdyż jako dziecko nie lubiłam owoców. Wyjątkiem były czereśnie i to sporadycznie. Z wiekiem jednak smaki zmieniają się i doceniamy to, czego nie lubiliśmy jako dzieci. Od znajomej dostałam olbrzymią torbę papierówek. Przywiozła mi ją późnym popołudniem, więc tego dnia nie robiłam z nich już nic (poza podjadaniem, rzecz jasna
Codzienna kuchnia niecodziennaponad 80 letnich krzewów. Poleca pić je w temperaturze 12-18 stopni, co latem wydaje się dobrym pomysłem. Wino jest dobrze skoncentrowane. Dominują w nim aromaty czerwonych owoców wiśni, czereśni, jeżyn, odrobina gorzkiej czekolady i pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada
królestwo garówbiałek, wsypać wiśnie - wymieszać, dodać ostrożnie pianę, wymieszać Wyłożyć na wysmarowaną blachę, piec przez około 30 min. w temp. 170 *C. To ciasto powinno udać się również z czereśniami, a w najbliższym czasie upiekę je z malinami :) Wiśnie częściowo opadły na dno, ale może przesypanie ich mąką coś pomoże. Pomimo wszystko było bardzo pyszne
Proste PotrawySłońce, rodzina, zabawy z dziećmi, hamak w cieniu czereśni i… najprostszy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych obiadów – kiełbaski z grilla. Czy Wy też tak je lubicie? Latem przepis na udany obiad jest naprawdę prosty: ulubiona kiełbasa (u nas podwawelska) + kominek lub zwykły grill + pyszne dodatki (u mnie musztarda kielecka grillowa Społem Kielce ) + dużo serca i rodzinnej radości. Taki
Słodkie okruszkiMarynowane owoce to świetny dodatek do mięs i wędlin. Można nimi przybrać półmisek z przekąskami. Marynowane śliwki czy gruszki to u nas już klasyka. Ale zamarynujcie morele i czereśnie a zobaczycie, że też doskonale się do tego nadają. Do tego rodzaju przetworów trzeba wybierać owoce dojrzałe, ale jędrne a nawet twardawe. Tylko takie będą miały dobrą konsystencję po zamarynowaniu. ROZWIŃ
Smaczna Pyzałyżka kakao naturalnego dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku kupione tutaj (u mnie wiśniowe) 20 - 30 dag świeżych, z kompotu lub mrożonych owoców (u mnie świeże czerwone czereśnie, z białymi wychodzi lepsze, gdyż nie puszczają koloru) Przygotowanie: Ubić z białek pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku i na koniec dodać olej i ocet
Kuchcik gotuje