jakbyś tego oczekiwała. Dla mnie domowe lody to przede wszystkim korzystanie z produktów sezonowych, tkaich jakich owoce, które co dwa tygodnie się zmieniają, najpierw były truskawki, potem czereśnie, teraz wiśnie, porzeczka, jagody, borówki, śliwki, morele brzoskwinie...itd. I w okresie wakacyjnym ja chce jeść takie lody! Pełne smaku, aromatu i takie, które mogę zjeść bez wyrzutów sumienia. Są przepyszne
SMYKWKUCHNIelementów było wielkie sprzątanie zamrażalki. Kiedy znalazłam w niej paczkę mrożonych śliwek węgierek, wiedziałam, że nie mogą się zmarnować. Zwłaszcza, że uwielbiam owoce smażone z masłem np. czereśnie . Tak powstał przepis na śliwki saute. Składniki: kilo umytych i wypestkowanych śliwek – mogą być mrożone 2 łyżki masła czubata łyżka brązowego cukru wyciśnięty sok z cytryny duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Ugotowane pozamiatanepyszne i puszyste ciasto drożdżowe z wiśniami, jako że mamy obecnie sezon na różnego rodzaju owoce to do upieczenia tego ciasta możemy użyć innych owoców niż wiśnie na przykład czereśnie, śliwki, brzoskwinie itp.. Polecam wypróbować przepis bo jest bardzo prosty a ciasto naprawdę bardzo smaczne i delikatne. Do przygotowania ciasta z wiśniami będziemy potrzebować : Użyłam foremki o wymiarach
Uwaga Babcia Gotujedodajemy ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie łączymy składniki Ja moje semifreddo przelałam do podłużnej foremki po lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny. Dodatkiem mogą być maliny, porzeczki, czereśnie, teraz jest duży wybór owoców sezonowych :) SMACZNEGO! Inspiracją był przepis
Proste PotrawySkładniki: 8-10 łyżek ekspandowanej quinoy 12 kwiatów cukinii 1 jajko 4 łyżki mąki kasztanowej 50 ml wody szczypta soli szczypta cukru kokosowego 2 garście sezonowych malin, wiśni i czereśni olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Kwiaty cukinii delikatnie przepłukujemy i układamy na papierowym ręczniku, aby je trochę odsączyć. Usuwamy z nich pręciki, a następnie do każdego wsypujemy trochę ekspandowanych nasion
Quinoa Raz!nietuzinkowo zjeść coś przepysznego! Dobrze wiecie, że uwielbiam w kuchni wykorzystywać wszystkie sezonowe produkty, którymi obdarowuje nas matka natura. Sezon na truskawki, szparagi dobiegł końca. Powoli kończy się czas czereśni. Ale nadeszły czasy borówki amerykańskiej, śliwek, moreli, pojawiły się już pierwsze polskie jabłka (papierówki moje ukochane!) no i oczywiście wreszcie są świeże pachnące pomidory malinowe!!! Jak ja na nie czekam
SMYKWKUCHNIblogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego
Mieszam w Garnkuczekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez pestek, truskawek i malin) Wierzch: 2 galaretki w innym kolorze niż do masy Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki
Czerwień i błękitsałatek wrzucam coś konkretniejszego czyli chociaż odrobinę mięsa . Lubię łączyć je z sezonowymi owocami by różne smaki uzupełniały się. I tak właśnie wczoraj powstała pyszna sałatka z grillowanymi kiełbaskami, czereśniami i zdrowym amarantusem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaoczywiście podane z dżemem, zimnym lub ciepłym, oraz z truskawkami. Dla Zuzi na drugie śniadanie wykroiłam z paru placuszków zwykłą plastikową wykrawaczką do ciastek zwierzątka. Podałam z jej ulubionymi czereśniami i oczywiście z truskawkami. Była nimi zachwycona. Chociaż i bez tego zabiegu dzień wcześniej na świeżo zjadła cały placek z solidną porcją dżemu. Bardzo jej smakowało. Mi również. Idealne
Anioszek w kuchniDanii, niestety, ale wiśni brak. Pogodziłam się z zaistniałą sytuacją, jednak gdy jeżdżę do kraju w sezonie, nie potrafię się oprzeć tym lekko kwaśnym kulkom. Tak jak czereśnie uwielbiam zjadać prosto z drzewa (lub w wersji miejskiej - z miski), tak wiśnie idealnie nadają się do wszelakich wypieków i deserów ze względu na swój wyrazisty smak. No i ten piękny kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwiatem czarnego bzu .. pyszne. I wjechało na nasze stoły mięso – na początek gołąb, młody groszek i agrest. Fajne połączenie. Następnym danie były policzki wołowe, letnie warzywa, czereśnie. I danie które kończyło tą część kolacji czyli młode pędy sosny, kruszonka, czerwona porzeczka czyli genialne lody z młodymi pędami sosny.. oj zachwytów nie było końca. Ostatnim
Kuchnia na wzgórzublacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Ulubione owoce: truskawki, jagody, borówki, czereśnie, maliny Białka umieszczamy w misce miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania, kiedy nam się wydaje, że masa już ma stałą formę dodajemy stopniowo cukier wsypując po łyżce oraz
Kolizje Smaków