działanie przeciwmigrenowe, syrop zaś z zielonych orzechów włoskich jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na zamieszkujące czasem nasze organizmy robaki. Warto wiedzieć, że zielone orzechy włoskie (podobnie zresztą jak czereśnie) zawierają naprawdę spore ilości jodu dlatego są tak cenne w regulacji pracy tarczycy na tle niedoczynności. Do tego mają właściwości odtruwające, oczyszczające i blokujące wchłanianie toksyn. Rozmaite mikstury na bazie
Kate's Kitchenłyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny+woda do nasączenia blatów świeże owoce do dekoracji: czereśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, listki mięty *jogurt grecki bez mleka w proszku, z podanej ilości jogurtu wychodzi mi 350g serka labneh. Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na gazę, powiesić żeby serwatka odciekła
Obiad gotowypowidła śliwkowego ok. 300 g PIANKA: 2 jogurty greckie ( 800 g) 2 wiśniowe galaretki WIERZCH: 2 krystaliczne galaretki smak truskawka - wanilia (Dr. Oetker) dowolne owoce u mnie truskawki, czereśnie, zielone winogrona WYKONANIE: Blachę wykładamy folią aż po brzegi (będzie łatwiej wyjąć). Każdy biszkopt smarujemy łyżeczką powidła i składamy ze sobą (płaską stroną do siebie) układamy jeden obok drugiego
Pani na deserodpoczynek, długie godziny na świeżym powietrzu, pluskające się w wodzie dzieci, śmiech, radość i duża ilość owoców. Tych ostatnich w moim domu po prostu nie może zabraknąć. Truskawki, maliny, czereśnie (ostatnio przyniosłam do domu całe wiadro z działki) i cytrusy. Choć te ostatnie nie są rodzime, to po prostu je uwielbiamy w szczególności w postaci świeżo wyciśniętych soków, lemoniady, domowych
Słodkie okruszkitruskawek 1 galaretka truskawkowa cukier puder 250 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 36% żelatyna w proszku – 1 łyżka dowolne owoce do dekoracji ( np. czerwona porzeczka, truskawki, czereśnie itp.) Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy najpierw jej boki biszkoptami (należy trochę przyciąć końce biszkoptów, żeby stabilnie trzymały się blaszki) , a następnie spód. Zabieramy się za przygotowanie musu, który
noteskulinarnyfigaszklanki cukru trzcinowego 0,5 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 duże jajko ok. 1 szklanki drobnych, miękkich owoców (u mnie czereśnie i borówki amerykańskie) + garść owoców do posypania wierzchu ew. cukier puder do oprószenia Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz oczyszczonymi i ew. pokrojonymi na mniejsze
Simply Foodprzygotowany na jasnym spodzie, przełożony serkiem mascarpone połączonym z kremówką. Nazwa taka a nie inna, ponieważ dekoracja jest wykonana, z tego co mamy latem w dużej ilości. Świeże truskawki,czereśnie oraz winogrona. Nie zabrakło kilku świeżych kwiatów. Całość wygląda dość bogato i fajnie się prezentuje na stole. Być może nie jest perfekcyjny, jak z … Czytaj dalej Tort letni
gotuj ze mnąsłodkie owoce, typu: maliny, truskawki, czereśnie, możemy zamknąć w słoikach na zimę bez konieczności dodawania cukru (metodą janginizacji), o tyle kwaśny rabarbar bez słodu się nie obędzie. Polecam przyrządzić ten dżem, bo tak oryginalnego, wyjątkowego smaku jeszcze nie znacie, a na pewno pokochacie. Warto już dziś zadbać o to, by osłodzić zimowe i jesienne dni. A najlepiej to się czyni
Jeść, by żyć w zdrowiuWybrałam zły moment na pieczenie rogalików..ale skąd mogłam wiedzieć , że będę miała jeszcze co innego do roboty a mianowicie miałam do przeróbki dwa spore wiaderka truskawek i wiaderko czereśni..no, a ciasto na rogaliki już w lodówce rosło i trza było jakoś w międzyczasie wszystko robić..no i rogaliki na szybko były zawijane i wyszły jak widać..ale udało
Moje domowe kucharzeniegotowych spodów bezowych. Robi się kilka minut ;) Składniki: 2 spody bezowe 23 cm 1 litr śmietany 30% cukier puder wg uznania do smaku 3 łyżki soku z cytryny czereśnie lub wiśnie borówki amerykańskie maliny listki mięty Wykonanie: *Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i sok z cytryny. *Na jeden spód bezowy wykładamy 2/3 kremu śmietanowego, przykrywamy
Z Majeczką w kuchnijakieś owoce to nie sposób nie wykorzystać ich w cieście. A ja uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco upieczcie sobie tego
Moje Małe Czarowaniecukru pudru Szczypta soli Czekoladowy ganash: 3 tabliczki (300g) czekolady (2x deserowe gorzkie i 1 mleczna) 300ml śmietanki 36% 60g margaryny Palma spółki Bielmar Dodatkowo: Sezonowe owoce (truskawki, borówki, czereśnie) Liście mięty, lawenda, stokrotki, kwiaty rumianku, cukier puder do dekoracji) Sposób przygotowania Kruchy spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kakao. Siekamy razem z cukrem, margaryną i uprzednio
Kuchnia w czekoladzieMAKO ( w opakowaniu są 3 szt) bezy cytrynowe MAKO 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ulubione owoce ( u mnie czereśnie) płatki róży Sposób przygotowania: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać sok cytryny, wymieszać. Tak przygotowaną masa przekładać blaty naprzemiennie z owocami. Na samej górze ułożyć ostatnią warstwę śmietany
Gosia gotujeżółtko Składniki na krem: 120 g masła 1 budyń waniliowy z cukrem (60g) 1 łyżeczka z soku z cytryny Dodatkowo: owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść
Zasmakuj Kuchnipiekła mama i choć nie mam jej przepisu na kruche, a prodiż już dawno dokonał żywota, rach ciach zagniotłam ciasto i upiekła je po swojemu. Choć truskawek i czereśni mamy w bród postanowiłam upiec ciasto z powidłem śliwkowym, to za tym smakiem tęskniłam. Kruche ciasto z powidłem i migdałami ciasto: 125 g masła 100 g cukru szczypta
Dzieje kuchennej Wiewióry