maju nie nazbierało mi się za dużo rzeczy, dlatego postanowiłam połączyć ulubieńców majowych z czerwcowymi. Oprócz produktów, które opisałam poniżej muszę wspomnieć o sezonowych warzywach i owocach tj. truskawki, czereśnie, bób, fasolka szparagowa, szparagi i młoda kapusta. W przeciągu tych dwóch miesięcy odkryłam sporo nowości, które wyjątkowo przypadły mi do gustu i na pewno zostaną ze mną na dłużej
wegujemyDESERÓW WYKORZYSTAŁAM: Owoce :czereśnie,brzoskwinie, galaretkę, rodzynki, słonecznik, serek mascarpone, jogurt naturalny, kruszonka z ciastek podpieczona na maśle
harrisaupichcić tego i tamtego. Pomysłów sto, a czas nie ma litości. No cóż za rok, o ile blog będzie istniał, zrobimy kolejne potrawy z królową owoców. Niedługo jej następczyni czereśnia przejmie rządy i w królestwie Dziubasa znowu zapanuje kolor czerwony i czas plamogenny. Póki co na pożegnanie podaję przepis na nasze cudowne ciasteczka amarantusowe. Amarantus ekspandowany jest zdecydowanie lżejszy niż
Krupeczkiricotta, moc owoców i ciasteczkowy spód! Musisz wypróbować! Składniki: 150 g ciasteczek czekoladowych 30 g masła 250 g ricotty 100 g białej czekolady 250 g owoców letnich - u mnie czereśnie! 2 łyżki galaretki owocowej (u mnie wiśniowa) Ciasteczka rozbić tłuczkiem na piasek, dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć nimi spód tortownicy o średnicy 18 cm, dobrze ugnieść palcami. Owoce wypestkować, zagotować
coolinarnyfasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue
GRUBY WAŁEKLipiec za oknem. Zawsze mi się kojarzył... A właściwie mam go we wspomnieniach z pięknymi wschodami i zachodami słońca. Z koszem pełnym czereśni i porzeczek. Z ciszą panującą w lesie podczas zbierania jagód z babcią. Ze zwiewnymi sukienkami i wiecznie czerwoną opalenizną. Z piękną, słoneczną pogodą, która panowała całe wakacje. Z zapachem zbóż i polnych kwiatów. I rozwalonym
My simple kitchenbogactwa sezonowych owoców i warzyw, cały czas się nimi zajadam. Wczoraj np. na śniadanko miałam gofry z toną truskawek i syropem z agawy, dzisiaj pochłonęłam mnóstwo truskawek i czereśni, ale ciągle było mi ich mało, więc zrobiłam jeszcze szpinakowo-truskawkowo-bananowe smoothie . Było pyszne! Składniki: banan umyty świeży szpinaku umyte świeże truskawki mleko roślinne i woda (u mnie w takich
Lamarida.plchodzić boso po trawie. Pielęgnować swój ogródek ziołowy. Jeść na śniadanie twarożek z rzodkiewką i cebulką prosto z grządek. Chodzić do pobliskiego warzywniaka i objadać się przez resztę dnia czereśniami. Cierpieć z powodu zjedzenia zbyt dużej ich ilości . Innymi słowy, mam bzika na punkcie nicnierobienia. Z przerwami na jazdę na rowerze i pieczenie ciasta czekoladowego. Najbardziej czekoladowego, jak tylko można
Wrzosowa PolanaTruskawki! Chyba każdy z utęsknieniem czeka co rok na ich pojawienie się. Ja akurat nie należę do grupy ich wielbicieli, bo zdecydowanie wolę czereśnie i maliny, ale truskawki też się wporzo :). Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić z nich czegoś innego i nowego. Wybór padł na lemoniadę truskawkową. Jeśli szukacie innych lemoniad zapraszam na lemoniadę tradycyjną lub lemoniadę arbuzową
Mania Wypiekaniauwiecznić to wszystko na fotografii. Patrzę wtedy, jak sama, swoim aparcikiem – zabawką śmiesznie, po dziecięcemu kadruje widziany obraz, który przed chwilą sama stworzyła z kupionych przed momentem czereśni i jabłek. Żegnaj czerwcu, do zobaczenia za rok! Artykuł Czerwcowe migawki pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniacałe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cukru odrobina oleju do smażenia do podania: owoce lata (u mnie maliny, truskawki i czereśnie), odrobina cukru pudru Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sok. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, całość dokładnie mieszamy. Jednolitą masę wylewamy
Słodkie okruszkiobroży. Szkoda, że nie mam lustrzanki lub innego aparatur fotograficznego z dobrym zoomem. Dzisiaj chyba pierwszy raz młode / małe sikorki wyfrunęły z gniazda (budki lęgowej) i fruwały / skakały po czereśni. Niestety z telefonem lub moim aparatem cyfrowym nie byłam w stanie podejść na tyle blisko, aby zrobić im zdjęcie. Domowe gołąbki Przygotuj garnek z pokrywką (lub dwa), nóż i deskę
blog.moje-pasje.infoGotowe ciasto udekorować posypką z kakao i pokruszonych herbatników oraz połówkami ciasteczek Oreo. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Dobrze smakuje podane z owocami sezonowymi - truskawkami lub czereśniami. Smacznego! 🍰 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieCzym pachnie dla mnie lato? Dojrzałymi, słodkimi owocami. Lato to nie tylko truskawki, czy czereśnie, ale też morele, które uwielbiam, dlatego z okazji pierwszych dni lata upiekłam słoneczną tartę z tymi owocami. Jest słodka, ale złamana lekko kwaśnym posmakiem moreli. Wszystko idealnie wyważone. Przy okazji dzisiejszego wpisu chciałabym Was zaprosić na stronę Uczymy jak słodzić , gdzie dowiecie
Bon appetit mon amie