czereśnie - 1732 przepisów (strona:83/116)

Muffinki z truskawkami i kruszonką. Jest ten hejt czy go nie ma? 135

czas odbudowanych relacji ze znajomymi, z którymi nie widziałam się latami, a którzy potrafią mi napisać, że też pamiętają mozaikę w sieni mojego rodzinnego domu albo drogę rogożańską z czereśniami.  I po tym wpisie urodzinowym, moja koleżanka zapytała mnie jak sobie radzę z hejtem. Czy jest, jak dużo, bo ona zaczęła prowadzić blog parentingowy i zawiesiła, bo tyle jadu

bistro mama
Wiosna na RODos :) 143

Lubiłam za to wieczorem siadać na schodach i czuć zapach lipy, która rosła na podwórku. Lubiłam z innymi dzieciakami rwać bez, który rósł w ogródku sąsiadki. Lubiłam chodzić na czereśnie na tzw. drogę "rogożańską" i do lasku na młode orzechy laskowe. Kiedyś zapytałam mojego męża - mieszczucha od urodzenia - czy jadł kiedyś takie młode orzechy, prosto z leszczyny. Skorupka była miękka

bistro mama
Sezonowość w kuchni, czyli co i kiedy najlepiej smakuje 128

zawierają dużo cukrów, nie zajadajcie się nimi przed snem:) Aby cieszyć się najlepszym smakiem niektórych owoców i warzyw zestawiłam dla Was poniżej miesiące, w których smakują najlepiej. Owoce: Czereśnie - od czerwca do lipca Gruszki - cały rok Jabłka - cały rok Jagody - od lipca do sierpnia Maliny - od czerwca do września Śliwki - od sierpnia do października Truskawki - od maja do czerwca

Zasmakuj Kuchni
Marcinek lany 273

warstwą śmietany. Przyciskamy drugim plackiem. Z kolejnego arkusza odkrywamy kolejne placki i tak układamy ciasto, aż do wykończenia. Wierzch ozdabiamy kakao lub dekorujemy świeżymi kwiatami (u mnie kwitnące kwiaty czereśni). Przed podaniem schładzamy co najmniej 3-4 godziny w lodówce – placki namokną od śmietany, a smaki się przenikną. Marcinek się bardzo dobrze kroi – musi być tylko schłodzony. Post

Poezja smaku
Ratafia tutti-frutti 142

rabarbaru się nie daje, ale z drugiej strony wrzuca się do niej wszystko "jak leci". Więc rabarbar też się nada. Akurat mieliśmy, to daliśmy. Po kolei dawaliśmy: - rabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku. Trzymamy tak szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy, tak bardziej

Marder&Marder Manufacture
JAK TO JEST Z TĄ KAWĄ? 127

wiadomo.  Rosnąc naturalnie przypominają one nieco z wyglądu drzewa wiśniowe lub czereśniowe, ale mają duże liście i wydają bardzo dużo owoców. Owe owce również przypominają wiśnie lub czereśnie, są jednak nieco mniejsze. Ich miąższ jest kwaśny i nie nadający się do spożycia.  To, co jest ich skarbem, to pestki – czyli ziarna kawy. Drzewa kawowca mogą osiągnąć nawet kilkanaście

Z Majeczką w kuchni
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 225

lato z ciepłymi porankami, z parnymi popołudniami, z burzą przynoszącą ukojenie, z ogromnym upałem z ledwością znoszonym w cieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię  konfiturę brzoskwiniową

Rozpustne gotowanie
Aromatyczny świat herbat Teekanne. 97

aromat soczystych, dojrzałych cytryn. 4. Herbatce owocowa World of Fruits „Superfruits” . Mieszanka łącząca aromat wiśni, słodką żurawinę oraz intrygującą acerolę. 5. Herbata World of Fruits „Fruit Kiss” – soczyste czereśnie i dojrzałe truskawki, czy można odmówić takiego połączenia smaków?  6. „Ginger & Lemon” z linii World of Fruits. Ta smaczna i zdrowa herbatka łączy świeżość cytryny oraz aromatyczny imbir

Słodkie okruszki
Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami 158

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki Na nadzienie 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest) 180 g serka mascarpone 8 łyżeczek grubego cukru 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka wiórków kokosowych Na ciasto 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków 3/4 szklanki ciepłego mleka

Słodkie okruszki
Truskawkowe trifle wg Aleex 135

Musiałam przetrwać te trudne tygodnie i przetrwałam. To tyle. Żałuję, że w tym czasie sporo kulinarnych inspiracji przeszło obok mnie. Przegapiłam nowalijki i szparagi, ledwo zdążyłam na truskawki i czereśnie. Ale wczoraj wreszcie poczułam, że znów mi się chce szukać nowych przepisów i gotować nowe dania. Znów sprawia mi radość moja kuchnia, cieszą zakupy i zachwycają zwyczajne rzeczy. A więc

W mojej kuchni
Schab z ananasem 193

owocami, zapraszam do obejrzenia przepisów na: schab pieczony ze śliwkami i morelami ,  schab z jabłkami i pieczarkami ,  kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami ,  wątróbkę z czereśniami i rozmarynem . SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: 2 kotlety ze schabu środkowego ( promocja klik  lub  klik ) sól pieprz łyżka klarowanego masła łyżka oleju z pestek winogron 4 plastry ananasa

Kuchenne zapiski Edyty
Masa owocowa z mascarpone do babeczek 148

którzy trzymają korpusy od babeczek na czarną godzinę dla fanów owocowych mas Składniki: mieszanka owocowa (mrożona) 450g lub świeże owoce 375g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) kandyzowane czereśnie (opcjonalnie) Wykonanie: Owoce rozmrozić i odsączyć z soku. Zmiksować blenderem dodając serek. Owoce można zmiksować na gładką masę lub pozostawić kawałki owoców. Spróbować. Jeśli będzie zbyt kwaśna można dodać cukier

Mania Wypiekania
Niedzielny deser z owocami lata 127

tylko taka: lody i owoce.  Lato nie tylko pachnie owocami, ale i odurza całą paletą soczystych kolorów. Sezon na letnie owoce zaczyna się od truskawek, przechodzi przez czereśnie, a zaraz potem pojawiają się maliny, porzeczki, agrest, jagody,morele, jabłka.  Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata.  DESER z OWOCAMI LATA Składniki:   1 szklanka mleka

Bon appetit mon amie
waniliowe muffinki z konfiturą 123

lekko chrupiącą skorupką. Przepis od znajomej, od siebie dodałam kleksiki z kremu. Wyszło ślicznie i pysznie:) W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. Bardzo się cieszę, że w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) składniki: suche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

6niebo
Muffinki dla Celinki 120

Muffinki z niespodzianką w środku - drylowaną czereśnią, którą można zastąpić dżemem, wiśnią lub innymi owocami z syropu.     Składniki: -3 jajka -3/4 szklanki cukru pudru -8 dkg margaryny -1/2 szklanki mleka -2 niepełne szklanki mąki tortowej -szczypta soli -aromat -1/4 łyżeczki amoniaku -owoce z syropu Amoniak rozpuszczamy w mleku. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania