zgęstnieć poprzez pracę kultur bakterii. Następnie umieszczamy w lodówce i pożywamy w ciągu 10 dni. U mnie podana na ćwiartkach kaszubskich truskawek, posypana kakao bez cukru i udekorowana czereśnią. Smacznego
Be Fit Be StrongSkoro mam jagody i czereśnie to nie może zabraknąć ciasta z tymi owocami. Ciasto jest z tych szybkich i prostych ale smacznych. Możecie użyć innych owoców jeśli nie macie takich jak ja, też będzie smaczne. Oczywiście jak to bywa najlepiej smakuje jeszcze letnie choć to nie zdrowe. No ale trudno się oprzeć pokusie. Ciacho na każdą okazję
Ewa w kuchninawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon już się skończył), kobiałki truskawek, pęczki szparagów, młode cukinie i oszałamiająco pachnące pomidory, intensywne w kolorze czereśnie i rozkoszne, pełne maleńkich pesteczek maliny. Mojemu nie tak już sokolemu wzrokowi nie umknie nic - ostatnio z entuzjastycznym okrzykiem zachwytu rzuciłam się na czerwone porzeczki, które w Danii są drogie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepracy ;) Polecam gorąco ! Melona wystarczy przekroić na pół, wydrążyć i wyciąć nożem ząbki. Wydrążonego melona wystarczy pokroić, dodać ulubione owoce. Ja korzystam z dobroci owoców sezonowych, dlatego dodałam czereśnie, truskawki i borówki , no i pokrojonego melona żółtego :) Mamy tutaj smakoszy sałatek owocowych ? ;) Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życiemiarę dobre, a łączenie słodkich z kwaśnymi nie jest korzystne. Najlepiej spożywać owoce osobno, co jest wskazane, zaleca się też ich dobór według rodzaju pestek: brzoskwinia, mirabelki, czereśnie, wiśnie owoce cytrusowe , owoce mające blaszki gniazd pestkowych: jabłka i gruszki melony, owoce suszone. Banany można jadać z owocami pół kwaśnymi. Jogurt można spożywać z dojrzałymi owocami pół kwaśnymi, warzywami liściastymi
Proste Potrawyszklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić w malakserze. Jajka zmiksować
Czerwień i błękitłyżek cukru 5 łyżek mąki 200 ml śmietany 18% (choć może być również każda inna, a nawet może być jogurt naturalny) 3 łyżki cukru waniliowego 300 g mrożonych wiśni (czereśni lub rodzynek) POLEWA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA: 10 dużych truskawek 1 łodyga rabarbaru (około 100 g) 2-3 łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze
Rozpustne gotowanieByły truskawki, były czereśnie, teraz pora na porzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka
Cynamonowe szczęścierozpada się podczas krojenia. Prawda, że tak przygotowany makaron wygląda apetycznie i zachęcająco?! :))) 2 porcje: * spaghetti pełnoziarniste- 180 g * ser biały- 120 g * owoce- 350 g (użyłam czereśni, truskawek oraz borówek w różnych proporcjach) * syrop klonowy- do posłodzenia * świeża mięta- do ozdoby Makaron ugotować al dente. Owoce oraz ser pokroić. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, dodać owoce, ser, polać syropem
Kraina Miodem Płynącamarcepanu i często z marcepanem mylonej przez niczego nieświadomych klientów), cukru i masła użyłam najzwyklejszego w świecie marcepanu; na wierzch i owszem, dałam dżem, ale własnej roboty - z czereśni z nutą kwiatów czarnego bzu (swoją drogą, wyszedł obłędny! Przepis w kolejnym poście), i, żeby ten smak uzupełnić, lukier wzbogaciłam o syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedżem chia - 2 szklanki jagód - 2-3 łyżki chia - 2 łyżeczki miodu 3. Czereśniowy/ wiśniowy dżem chia - 2 szklanki wiśni lub czereśni - 3-4 łyżki nasion chia - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie : Zblendować lekko owoce, lub rozgnieść widelcem chwilę zagotować i stopniowo dodawać nasiona chia, można dodać więcej
zdrowa vege kuchniazakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej). Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy mieć biszkopt
Kolorowy Przepisownikokoło 100g czyli 8 sztuk jak na foremkę 19cm * jogurt naturalny 150g * opakowanie serka Almette o smaku morelowo - waniliowym * galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa * 200g truskawek * 200g czereśni Przygotowanie : Foremkę silikonową wyłożyć herbatnikami. Serek ubić razem z jogurtem. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Powoli wlewać do masy. Wymieszać. Dodać pokrojone owoce. Całość wylać na herbatniki
Magiczne Życie Martywegańskie ciasto robi się ekspresowo i nie trzeba się babrać na stolnicy. Tak jak w tym przepisie , tylko podwoiłam ilość ciasta i owoców. Oprócz truskawek, dodałam borówki i czereśnie, i prawdziwy cukier waniliowy (zrobisz go bardzo łatwo: do pojemnika z cukrem dodaj kilka lasek wanilii i za kilka dni gotowe). Dzięki temu ciasto pięknie pachnie i smakuje. Dużo truskawek, innych
Qlinarnie i Qlinarniegustu oddajcie proszę na niego swój głos https://www.facebook.com/DrozdzeBabuni/app_467939593270340 lub na inne pyszności pozostałych osób biorących udział w zabawie. Składniki: Na nadzienie: 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest) 180 g mascarpone 8 łyżeczek grubego cukru 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka wiórków kokosowych Na ciasto: 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków 3/4 szklanki ciepłego mleka
Słodkie okruszki