się do Malborka, Biskupina, Myślęcinka, Ostromecka... Trzy tygodnie to przecież szmat czasu!Jeszcze jedna rzecz cieszy mnie ogromnie - będę w Polsce w lipcu. Co oznacza, że najem się truskawek, czereśni, porzeczek, agrestu, rabarbaru, malin i wszelkich innych dobroci za wszystkie te lata, kiedy nie mogłam ich sobie kupić. Mmm... Aż się rozmarzyłam...Wracając do deseru - właśnie nim postanowiłam otworzyć sezon
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielu z Was rabarbar został już zastąpiony truskawkami, albo może nawet czereśniami, malinami czy jagodami. Sezon na poszczególne owoce (i warzywa), te typowo letnie i cudownie pachnące jest wyjątkowo krótki. A przynajmniej takim się zawsze wydaje. Nigdy nie zdążę nacieszyć się choćby truskawkami, nie najem się do syta, zawsze jest miejsce na jeszcze odrobinę. Przepisy na smakołyki z sezonowymi owocami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastkożercach - na samych początkach bloga. Można zobaczyć go tu . Jeśli nie znajdziecie truskawek mikołajową dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną
Ciastkozercyorkiszowe ricotta hotcakes z borówkami i cynamonemByły i z truskawkami, malinami i z czereśniami. Kiedy uświadomiłam sobie, że brakuje do tej kolekcji borówek wiedziałam co zrobić na śniadanie.Lekcje, lekcje, lekce. Serio, już? Przynajmniej(albo stety) świeci słońce
More food, love and dreamsowsiankomanna z jogurtem z mascarpone, płatkami migdałowymikarmelizowanym rabarbarem i borówkamiW śniadaniu znajduję kompromis, a na przecenie borówki. Mama zaskakuje mnie czereśniami w lodówce, a ja samą siebie. I w końcu słońce się pokazało. Tak więc wieczorem grill, gdzieś... sama nie wiem gdzie, wiem jedynie, że do domu na noc nie wrócę
More food, love and dreamslekko się zapiekł . Lekko ostudzić w temperaturze pokojowej. W wersji "no light" podaję z łyżką ubitej śmietany i gałką lodów miętowych ,z listkami świeżej mięty. Wersja letnia-owoce truskawki , czereśni ,wiśni ,malin ,czarnych jagód
Kulinarny karnet ChristopheraBananowy koktajl sojowy Creme brulee Czekoladowy deser w trzech kolorach Czekoladowy pudding Deser czekoladowo-bananowy Deser jogurtowy z czereśniami Deser z kaszy manny dwukolorowy Deser z sojowy kremem waniliowym Deser truskawkowy Deser wiśniowa pianka z truskawkowym musem Deser z mascarpone i truskawkami Deser z kaszy manny Deser z malinami Deser porzeczkowy Domowy kisiel z sosem Galaretka z truskawkami Kolorowe galaretki
Aga w kuchnityżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga zamiast jablek moga byc truskawki cale, truskawki w kawalkach, brzoskwinie, rabarbar, borowki, sliwki ,wisnie , czeresnie itd…) 4 jajka Jak przyrządzić? 1) Najpierw włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni, pokrój jadłka na czastki, wyloz dno okraglej tortownicy papierem do pieczenia. Ja ide na latwizne i robie
Z Kuchni Do KuchniPosypać cukrem pudrem. Ciasto można mrozić. Czasem warto pokusić się o zrobienie z podwójnej porcji lub jeden po drugim i zamrozić, wyciągnąć wtedy kiedy...truskawek już nie ma i czereśni. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia i dalej mieszaj mikserem, dodaj roztopioną margarynę i wymieszaj do połączenia składników. Łyżką nakładaj masę do papilotek, następnie do każdej z babeczki włóż po jedenj truskawce, może być czereśnia, mogą być borówki, jabłka itd...Na koniec posyp kruszonką ..i do piekarnika! Piec około pół godziny do max 40 minut w nie więcej niż 200 stopni ! Zimne posyp cukrem pudrem
Z Kuchni Do Kuchnimałe dziecko, które widzi coś pierwszy raz :) Oczywiście nie musicie go dodawać, bo nie ma on żadnych walorów smakowych. To tylko takie moje widzimisię :) TUTAJ znajdziecie podobny przepis - na czereśnie zapiekane w koglu-moglu. Kilka ciekawostek o koglu-moglu: pojawił się w XVII wieku w Polsce, jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się popularny w okresie międzywojennym
My Culinary ArtSkładniki : 2 i 1/2 szklanki mąki 4 żółtka 3/4 kostki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany, u mnie gęsty jogurt czereśnie - 40 dag, u mnie tylko 30 dag 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Przygotowanie : Żółtka utrzeć w misce z cukrem Mąkę wymieszać z proszkiem, wysypać na stolnicę i dodać masło - posiekać, potem wlać żółtka i dodać śmietanę, wyrobić(...)składniki formujemy w owalną kulkę i dzielimy tak, by 2/3 ciasta ułożyć na dnie foremki, o średnicy 28 cm, a 1/3 pozostawić na wierzch Na cieście układamy wydrylowane czereśnie, a na wierzchu rozsypujemy resztę ciasta do którego dodałam 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki i wyrobiłam ponownie Pieczemy około 50 min. w temp. 190 * C W przepisie była
Proste PotrawyDeser inspirowany przepisem ze strony Kuchenne wzloty i upadki :) Składniki: 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego czereśnie Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Czereśnie drylujemy, wkładamy do kokilki i zalewamy koglem-moglem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
My Culinary Artbardzo elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i radełkiem kroimy w małe prostokąty. Prostokąty na środku ściskamy, tworząc kokardkę, od góry dodatkowo spłaszczamy na środku. Sos czereśniowy : 250 gram umytych czereśni 1 łyżeczka cukru 50 ml wody 50 ml śmietany 36% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Czereśnie drylujemy. Wrzucamy do garnka z wodą i cukrem, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, oraz mąkę wymieszaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię