trochę pracochłonna , gdyż wiśnie musimy wydrylować. Do przygotowania nalewki Piotrek wykorzystał wiśnie tzw. szklanki, ja pamiętam ich smak z ogrodu mojej babci Antoniny, jest to stara, bardzo smaczna odmiana czereśni. Wiśniówka. Polecam. Składniki: 1 kg dojrzałych wiśni, 80 dag cukru, 1 litr spirytusu Wiśnie płuczemy, odsączamy, przebieramy jeśli znajdziemy jakieś uszkodzone owoce to wyrzucamy je (jeden zepsuty owoc może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki ksylitolu lub syropu z agawy Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.) 250 ml kremówki 36% 1 łyżeczka ksylitolu lub syropu z agawy (można pominąć) Dekoracja: ok 300-400 g owoców sezonowych (u mnie wiśnie i maliny) Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik
Ze smakiem i z pasjąDzień dobry! Kiedy przychodzi wiosna pojawiają się nowalijki, botwinka, wiele świeżych warzyw, kiedy przychodzi lato, pojawiają się wyczekiwane owoce, truskawki, czereśnie, jagody i pojawia się też bób! Bób, który mimo moich chęci, nigdy nie trafiał do żadnego dania, tylko był zjadany od razu, nawet parzący w palce, prosto z garnka, w którym się gotował. Czasem już było blisko, aby trafił
Pora coś zjeśćpokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin biszkopciki Wykonanie: Tortownicę (24 - 26 cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopciki. Owoce rozgnieść
Sto kolorów kuchniowocami, którym już od dawna byłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny
Pora coś zjeśćUwielbiam letnie owoce: wiśnie, maliny, czereśnie i oczywiście porzeczki. Najbardziej te czerwone, kwaskowate, pachnące latem i wspomnieniami z dzieciństwa. Te prawdziwe, zrywane z krzaka obok domu, lub podjadane podczas zbiorów w babcinym ogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory
Pasja SmakuPrzed tygodniem pisalam o tym jak zostalam szczesliwa posiadaczka paru ladnych kilogramow czeresni.Owoce byly cudne, cienme, duze i soczyste.Pierwszego dnia zajadalismy sie nimi cala rodzina, ale
Przysmaki Karolkizrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdjęcia, więc też musiał tutaj trafić ;-). Każdy kompot to prosta sprawa, praktycznie wszystkie owoce możecie wrzucić do garnka i zalać wodą. Ja zdecydowałam się go zrobić, bo znalazłam tanie czereśnie, czasem nie "marnujcie" takich za około 20 zł za kilogram! Warto je lepiej wykorzystać ;-). Moje kosztowały kilka zł, a wcale nie były najgorsze. A kompoty, cóż... najlepsze
Pora coś zjeśćwięcej? Romantyczna opowieść o miłości, przyjaźni i rodzinie. O tym, że chcemy kochać i być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. O radości życia. O szczęściu.” Przepis pochodzi z powyższej książki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Oprócz sezonu na truskawki czy czereśnie, mamy też sezon na róże. Warto pozbierać płatki tych najbardziej pachnących np. róży stulistnej i zamknąć jej aromat w słoiczku. Możecie przygotować oczywiście konfiturę, jednak potrzebna będzie spora ilość płatków, ja miałam ich tylko szklankę, więc postanowiłam przygotować cukier różany. Można go wykorzystać do deserów czy też posłodzić nim herbatę. Zapach
Pora coś zjeśćKoktajl sobie zrobiłam - szybki i chyba zdrowy :) Dorzuciłam do czereśni trochę zielska co dało bardzo ciekawy efekt smakowy - to był trochę eksperyment, ale już śmiało polecam bo smakowało mi bardzo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza