pilnie strzeżona i pewnie nie tak wcześnie będę miała okazję ponownie się nią delektować. O smaku nalewki decyduje owoc, im lepsze wiśnie tym smaczniejsza nalewka, nasza odmiana wielkością przypomina czereśnie, ma bardzo bogaty smak i aromat, a co najważniejsze jest naprawdę krwista, czy to soki, czy nalewka wychodzą wręcz czarne. Nalewka z wiśni świetnie nadaje się na zimne
Kuchenne aromatyWychodząc z domu popadam w zachwyt... Boże jak pięknie! W sadzie białe, delikatne kwiatki kwitnącej czereśni witają mnie swym słodkim aromatem, tuż za nimi nie rozwinięte jeszcze pączki kwiatowe śliwy... w rogu czerwień pigwy zachęca do fotografii, winogrono natomiast czeka na rozwinięcie liści. Przyroda w całej swojej krasie budzi się do życia, choć spóźniona, jednak tak nieziemsko piękna, niewinna
Kuchenne aromatykrzaczki w tym roku uginają się ku ziemi z naporu okrągłych czerwonych kuleczek. Porzeczka jest jednym z tych owoców, które są niedoceniane przez ludzi, każdy wychwala truskawki czy czereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony
Kuchenne aromatyZaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam
ciastkarnia na kruchym spodzietego wina. Degustację zakończyłem na winie, które zainteresowało swoją nazwą Imperator z winnicy Bowin Winery. 100% Vraneca to wino o ciemnej, intensywnie rubinowej barwie, owocowym aromacie soczystej wiśni, czereśni, z nutami wanilii. Dobrze zrównoważone, o przyjemnym, dość długim posmaku. Czy warte nazwy Imperator – sami musicie się przekonać. :) 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
królestwo garówpierś z gęsi pierś z gęsi duszona w cydrze pierś gęsi w winie pierś z gęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi
królestwo garówoctu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest, brzoskwinie , czereśnie z imbirem , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Agrest (twardy, mało dojrzały)umyć, osuszyć, „ogolić” - odciąć pozostałości
królestwo garówpołudniu antarktyczne lody Patagonii. Sprzyjający klimat powoduje że uprawa jest tu bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga
królestwo garówjest winem z dość wysoką kwasowością. Modry portugal jest szczepem, z którego często robi się młode wino. Kolby, Modry portugal 2011 – Piękny rubinowy kolor. Dominują aromaty wiśni i czereśni. Aksamitne, delikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.* Dva Duby Impera 2011 . Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością
królestwo garówmiękkie i aksamitne. Wino mocno skoncentrowane. Clos Jacquemeau Saint-Emilion Grand Cru 2004 (59,90 zł). Jest to kupaż cabernet sauvignon i merlot. Dominują w nim aromaty dojrzałych wiśni, czereśni, śliwek i czarnej porzeczki. Długi przyjemny finisz i ładnie zaokrąglone taniny. Wino polecane do dostępnej w ofercie Deluxe szynki Bresaola della Valtellina ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) Najwcześniejsze zapisy dotyczące
królestwo garówciężkich potraw mięsnych. Zdecydowanie najlepsze ale i najdroższe w tej kolekcji (29,99 zł) czerwone wino, którego próbowaliśmy to Takler Szekszárdi Merlot 2012 . Dominują w nim aromaty wiśni, czereśni, jeżyn. Wino spędziło 18 miesięcy w dębowych beczkach co się w nim wyczuwa. Wino jest potężne, ciężkie, bogate i dobrze ułożone. W ustach ma sporo ciała, jest gładkie i jedwabiste
królestwo garówutrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone Merlot 2011 Region: Livermore Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem czarnej herbaty oraz dębu. Świetnie zbudowane, o delikatnych taninach i owocowym zakończeniu. Winogrona pochodzą ze wzgórz, które otaczają południowowschodni zakątek historycznej
królestwo garówmój sposób na szare dni, chowam się pod pierzyną i nic nie robię, no może gapię się w komputer – włączony), zakupiłam z promocji (bardzo kuszącej!) melona i parę czereśni (one już tak ceną
Pink EnvelopeNastało lato, a z nim nasze polskie owoce sezonowe, truskawki, czereśnie i oczywiście agrest, z którymi polecam wypieki, gdyż są pyszne i orzeźwiające :) Za mną ciasto agrestowe już chodzi od dość kilku miesięcy. Może więcej niż pół roku. Byliśmy wtedy u znajomych na herbatce i Madzia upiekła takie pyszne ciasto z agrestem. Bajka. Przepisu oczywiście nie wzięłam, więc jak teraz
Smakowy Raj