podłużnych biszkoptów Masa serowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu mielonego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 50 g startej gorzkiej czekolady ½ szklanki cukru pudru Wierzch: Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki) 2 galaretki krystaliczne Dr.Oetker Sposób przygotowania: Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy. Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego
Wanilia i Kardamonkocham ten sezon, truskawki, czereśnie, jagody, borówki i mogłabym tak długo, długo wymieniać. A więc napiszę krótko, uwielbiam sezon czerwiec -wrzesień. Za te wszystkie bogactwa, za ten kolor i smak. Dziś padło na truskawki, w końcu to one teraz królują i są wszechobecne. 0,5 l zsiadłego mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki sody szczypta soli
Dieta moja pasjazawsze jednak to, co najprostsze jest najzdrowsze dla nas. Przygotowanie lodów nie jest skomplikowane, a zawsze mamy pewność, że nie zawierają zbędnej chemii. Delikatnie miętowe wodne lody z czereśniami Lody śmietankowo-truskawkowe Kolorowe lody bananowe z drażetkami M&M's i batonem Mars Marmurkowe lody truskawkowe z mlekiem kokosowym Jogurtowe lody truskawkowe z wanilią Co powiecie
Codzienna kuchnia niecodziennaKocham polskie lato za smaki, jakimi nas rozpieszcza. Truskawki, czereśnie, porzeczki, młoda kapusta i ziemniaczki, cukinia oraz fasola szparagowa - to moi faworyci. Nie mogę nacieszyć się tymi dobrociami, tym bardziej, że jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej, ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce
Jeść, by żyć w zdrowiuwiem czy jest miesiąc, który może konkurować z czerwcem pod względem moich ulubionych świeżych produktów ;) Są jeszcze szaragi, są truskawki, moje ukochane czereśnie, zielony groszek, rabarbar, a pod koniec miesiąca powinien pojawić się bób i można by tak wymieniać dalej. Jest też oczywiście botwinka i koniecznie trzeba z niej zrobić coś pysznego ;) Przedstawiam Wam dziś zupkę, którą zrobicie
Quinoa Raz!mleka oraz z owoców, na jakie tylko mamy ochotę - z bananów, kiwi, moreli, jabłek, gruszek oraz szczególnie w letnie dni z sezonowych owoców, jak truskawki, maliny, agrest, czereśnie, porzeczki, poziomki, itp. Dla ochłody można dodać kostki lodu, posypać gotowy jogurt amarantusem, orzechami lub płatkami migdałów. Choć sezon kusi i często wracamy z zakupów z siatkami sezonowych
Zasmakuj Kuchniwraz z mężem Marianem Bułą postanowili odtworzyć sad. Dziś jest to duże Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, którego nazwa pochodzi od imienia pradziadka Szczepana. Na ponad 25 hektarach rosną czereśnie, jabłonie, grusze, wiśnie, czarny bez. Otrzymanie dotacji z Funduszu Szwajcarskiego umożliwiło właścicielom wprowadzenie nowego rodzaju działalności, polegającej na przetwórstwie płodów rolnych, zostały zakupione maszyny do tłoczenia soków oraz zbiorniki ciśnieniowe
Obiad gotowyBANANAMI I MASĄ Z TRUSKAWEK! ZDROWE ŚNIADANIE Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁAMI! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ! WANILIOWO - KARDAMONOWA ZUPA Z TRUSKAWEK I CZEREŚNI! NATURALNIE - ZDROWY GRYCZANY TORT NALEŚNIKOWY Z OBŁĘDNYM KREMEM KOKOSOWO - TRUSKAWKOWYM! MAKARON SOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI
SMYKWKUCHNIOwoce umyć i osuszyć. Ilość i jakie owoce dodacie to już indywidualna sprawa. Tak jak lubicie. Galaretki rozmieszać w dwóch osobnych miskach. Do przestudzonej galaretki wiśniowej dodać wypestkowane czereśnie, maliny, truskawki, wymieszać. Kwiat czarnego bzu dokładnie przejrzeć, żeby nie było żadnego robaczka. Oderwać tylko małe kwiatki i dodać do galaretki, wymieszać. Rozlać galaretkę do pucharków. Wstawić do zamrażarki co przyspieszy
Kuchnia Pokoleńbitą śmietanę. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Wykładamy na przygotowane ciasto i polewamy konfiturą (doskonale sprawdzą się też inne owoce: wiśnie czy czereśnie). Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Karczma Honoriettymojej babci jadłam na surowo i tamten mi bardzo smakował, wszystko co stamtąd trafiało do domu miało swój konkretny smak, ogórki, pomidory, truskawki, porzeczki, tych czarnych nie znosiłam, wielkie czereśnie z robakami (bo nie pryskane) kwaśne wiśnie i genialne węgierki. Dziś trudno mi pogodzić się z tym, że większość warzyw i owoców w sprzedaży nie ma już swojego pierwotnego smaku
Słodki Kompromisjagody Goji, banan, borówkę/jagodę i truskawki (szkoda, że jeszcze naszych nie mam). Ale tak naprawdę dodaję wszystko co mam i lubię, czyli też gruszkę, jabłko, kiwi, wiśnie, czereśnie, itp., a z bakalii jak nie mam żurawiny to rodzynki, orzechy laskowe, migdały... Siemię lniane też ląduje czasem w misce. Przygotowanie śniadania z gotową (upieczoną) granolą to 5 minut - kwestia
Kolorowy Przepisownikminut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Uwaga! Przy użyciu rabarbaru jako dodatku, wskazane jest piec ciasto trochę dłużej; przy dodaniu czereśni czy wiśni należałoby skrócić czas pieczenia co najmniej do ok. 45 min. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie niczym nie oblepiony – ciasto gotowe! Po wyjęciu
Grunt to przepis!miodu, mleko, mleko roslinne lub woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw
Gar Zdrowiacieplejsze dni! Brak wyraźnych oznak wiosny doprowadza mnie do istnego szaleństwa dlatego ratuję swoją podświadomość śniadaniami, których zapach przyprawia o słoneczny zawrót głowy. Gotowi na wiśniowe szaleństwo? ;) Wiśnie, czereśnie, maliny, truskawki, jagody... Jak ja za nimi tęsknię !!! Całe szczęście rozwój technologiczny przetwórstwa żywnościowego przyniósł na zamrożoną namiastkę letnich smaków... A więc czas to wykorzystać. Łyżka w dłoń i czarujemy słońce
Gawron w rosole