czereśnie - 1732 przepisów (strona:66/116)

6 dietetycznych ciekawostek o warzywach i owocach, które warto znać 117

gwałtowny wzrost stężenia insuliny, a następnie gwałtowne jego obniżenie. A to prowadzi do ponownego, szybkiego powstania uczucia głodu. Najmniej cukrów oraz niski ładunek glikemiczny mają takie owoce jak jabłka, czereśnie czy sezonowe owoce jagodowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł 6 dietetycznych ciekawostek o warzywach i owocach, które warto znać pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Clafoutis z jabłkami 118

talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 3 jajka 300 ml mleka opakowanie cukru z wanilią

Zasmakuj Kuchni
Galaretka z czereśni 76

sezon w pełni, nie tylko zamykamy je w słoikach. Od jakiegoś czasu pakujemy próżniowo i mrozimy. Postanowiliśmy zrobić „swojską” galaretkę owocową. Zamiast cukru, użyliśmy ksylitolu. Składniki: 500 g mrożonych czereśni 600 ml wody 1 łyżka ksylitolu 6 płatków żelatyny Przygotowanie: Owoce rozmrażamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Dzień wcześniej rozmrozić w lodówce lub od razu wrzucić do zimnej wody

R'n'G Kitchen
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 126

borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI 162

mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika 😉 Jest tak dobre! Składniki: 2,5 szklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym 111

skórek. Banany pokrój w plasterki, kiwi w półplasterki, a pomarańcze w cząstki. Dodaj jogurt i miód – całość wymieszaj.   Możesz dodać też inne owoce… jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, morele, jagody, borówki, maliny, truskawki, kiwi, porzeczki , mandarynki, arbuza, brzoskwinie, ananasa.             Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa

Kulinarny S.O.S.
Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym 117

skórek. Banany pokrój w plasterki, kiwi w półplasterki, a pomarańcze w cząstki. Dodaj jogurt i miód – całość wymieszaj.   Możesz dodać też inne owoce… jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, morele, jagody, borówki, maliny, truskawki, kiwi, porzeczki , mandarynki, arbuza, brzoskwinie, ananasa.             Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa

Kulinarne S.O.S.
Fit pączki (pieczone) 120

prezencie od mamy otrzymałam ostatnio pyszną konfiturę z czereśni. Uznałam za słuszne uwiecznienie jej na zdjęciach. Pieczone pączki to nie to samo, co pączki tradycyjne. Nie mniej jednak moje serce zdobywają nieco bardziej, niż te ociekające tłuszczem. Sekretem jest długie wyrabianie ciasta, by pączki były puszyste i miękkie.  Składniki (na około 12- 14 sztuk): 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

Mango Papaja
Ciasto różowa łatka 86

buraka zastępując pół szklanki mleka, pół szklanki soku – wtedy składniki należy podzielić na pół i rozrobić w osobnych miskach) dwie garści orzechów włoskich szklanka mrożonych wiśni lub czereśni Krem: 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru 1 szklanka mleka 200 g śmietanki 30 % 2-3 łyżki słodziwa opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraka Ciasto: Składniki suche łączymy

Kucharzyca
Beza Pavlova 129

soku z cytryny szczypta soli Dodatkowo: 250 g śmietanki 36% (mocno schłodzonej) owoce na wierzch do dekoracji, u mnie truskawki i borówki, świetnie będą pasowały także porzeczki, jeżyny, maliny, czereśnie, wiśnie, jagody, przekrojone na pół figi, w półksiężyce lub plasterki kiwi, agrest dodatkowo można tort oprószyć cukrem pudrem lub tartą na większych oczkach gorzką czekoladą, dodać listki świeżej mięty

Zasmakuj Kuchni
Makaron z twarogiem i śmietaną 106

wymieszaj lub słodki sos wyłóż na makaron w talerzach. Smacznego!   Do dania doskonale nadadzą się: świderki, kokardki, kolanka, muszelki, wstążki itp Możesz dodać owoce… truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, morele, jagody, borówki, jeżyny, banany, winogron, brzoskwinie lub ananasa z puszki.             .’       Na obiad proponuję także : – Kurczak Tikka Masala – Placki

Kulinarne S.O.S.
Moje wypieki, pysznie i słodko przez cały rok Dorota Świątkowska 129

przepisach na wiosnę znajdziecie między innymi: Babeczki z cytrynową bezą, sernik z musem waniliowym,tort mimoza,tort naleśnikowy itd.. W przepisach na lato np: lody porzeczkowe,tartę z czereśniami,sernik z owocami i kruszonką itd..W przepisach na jesień dyniowe ciasteczka,jabłka w cieście,tartę z figami i syropem klonowym.W jesiennych przepisach dominują raczej jabłka dostępne w tym sezonie

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta czekoladowa 116

Wypełnienie: 100 g gorzkiej czekolady 125 g serka ricotta 1 jajko 3 łyżek słodzika (ja użyłam ksylitolu) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można pominąć) opcjonalnie: dwie garści mrożonych wiśni lub czereśni Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek słodzika. Do lekko przestudzonej masy dodajemy serek i żółtko. Mieszamy dokładnie do czasu, aż masa będzie jednolita. Masę wykładamy na podpieczony

Kucharzyca
barszcz czerwony po mojemu 123

najmniej jeden rok w drewnianych beczkach. Ocet z przeznaczeniem do dłuższego dojrzewania jest przelewany każdego roku z jednej beczki do drugiej, za każdym razem z innego drewna: dąb, czereśnia, kasztanowiec, jałowiec, akacja i jeszcze inne. W ten sposób ocet balsamiczny nabiera niepowtarzalnego zapachu, koloru i smaku. Młody ocet balsamiczny o wodnistej konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs

mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania