ochotę wypróbować babki ponczowe. Aby nie zaczynać od eksperymentów i postanowiłam wykorzystać gotowy przepis. Padło na przepis Pawła Małeckiego –>KLIK. Wprowadziłam jednak trochę zmian. Zamiast rodzynek wykorzystałam czereśnie namoczone w winie, a zamiast margaryny dodałam masło. Zrezygnowałam z kremu cytrynowego, natomiast wykorzystałam wanilię, świeże maliny i miętę. Babeczki jeszcze przed nasączaniem wyszły przepyszne. Ciasto drożdżowe pięknie pachnące(...)świeżych drożdży 50 ml mleka 350 g mąki pszennej 20 g cukru trzcinowego laska wanilii 4 jajka 120 g masła skórka starta z całej pomarańczy 50 g czereśni bez pestek namocznych w winie poncz: 300 ml wody 200 g cukru trzcinowego 300 ml białego wina wytrawnego dodatkowo: 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskiwiniowego maliny mięta Do miski przesiewamy mąke
Mienta blogpodróż, czy na wycieczkę rowerową. Polecam :) około 30 sztuk: szklanka orzechów (tu laskowe i migdały) 1/3 szklanki płatków owsianych bg 1/5 szklanki świeżych daktyli bez pestek łyżka suszonych czereśni bez pestek trochę skórki startej ze sparzonej pomarańczy opcjonalnie puder truskawkowy lub buraczany do obtoczenia kulek Kulki przygotowuje używając Thermomixa, ale możecie je zrobić w dowolnym malakserze. Dostosujcie czas miksowania(...)przez 8 sekund na obrotach 6,5, po czym przesypujemy je do miski. Płatki owsiane miksujemy przez 5 sekund na obrotach 6 i dodajemy je do orzechów. Daktyle i czereśnie miksujemy przez 6 sekund na obrotach 6,5. Dodajemy je do reszty […] Artykuł Ekspresowe kulki daktylowo-orzechowe | Kulki mocy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpodróż, czy na wycieczkę rowerową. Polecam :) około 30 sztuk: szklanka orzechów (tu laskowe i migdały) 1/3 szklanki płatków owsianych bg 1/5 szklanki świeżych daktyli bez pestek łyżka suszonych czereśni bez pestek trochę skórki startej ze sparzonej pomarańczy opcjonalnie puder truskawkowy lub buraczany do obtoczenia kulek Kulki przygotowuje używając Thermomixa, ale możecie je zrobić w dowolnym malakserze. Dostosujcie czas miksowania(...)przez 8 sekund na obrotach 6,5, po czym przesypujemy je do miski. Płatki owsiane miksujemy przez 5 sekund na obrotach 6 i dodajemy je do orzechów. Daktyle i czereśnie miksujemy przez 6 sekund na obrotach 6,5. Dodajemy je do reszty […] Artykuł Ekspresowe kulki daktylowo-orzechowe | Kulki mocy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogłyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki cukru wnilinowego -serek mascarpone -500ml śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -100g białej czekolady -500g czereśni Przygotowanie: 1. Ucieramy żółtka z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem. 2. Ubijamy białka z cukrem wanilinowym i dodajmy wcześniej utarte żółtka. 3. Przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodajemy(...)serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczegoDziś malutki torcik z masą mascarpone i konfiturą z czereśni.Tort malutki na 10 osób. Składniki: jaja 3 szt(m) mąką pszenna 5 łyżek cukier 1 łyżka Masa mascarpone: śmietana 36% 200 ml mascarpone 200 g cukier 1 łyżka konfitura z czereśni mały słoiczek Poncz: likier kokosowy 10 łyżek woda przegotowana 5 łyżek Przygotowanie biszkoptu: Jaja ubijamy
Różowa kuchniaSkładniki: (tortownica 23cm) 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 400 g jogurtu naturalnego około 400g czereśni Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę wyłozżona papierem do pieczenia. Czereśnie wydryluj. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (łyżką lub rózgą). Wlej mokre do suchych
Lejdi of the houseCzereśnie! Są soczyste, słodkie, smaczne! Zawierają dużo witamin oraz flawonoidy, dzięki którym spowalnia się proces starzenia skory. A więc dlaczego nie wykorzystać tych pozytywnych właściwości w deserach? Polecam szybki i wyśmienity przepis na placek czereśniowy. Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajo 100g roztopionego masła lub margaryny Cukier oraz cukier(...)waniliowy wymieszać z jajem i ubijać do puszystości. Dodać roztopione masło, na koniec połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć na wierzch drylowane czereśnie. Piec 40min w180 o C. Smacznego
Słodki Zakątekatrakcyjny. Właściwie zacznę już od dziś przy okazji mojej nowej propozycji i jej tajemniczo brzmiącej nazwy. Dziś propozycja śniadaniowa rodem z Francji – regionu Limousin słynącego z małych, ciemnych czereśni. Stąd także jej nazwa – która może dla Was brzmieć enigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti]. W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe(...)którym zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez kolejne pokolenia. U mnie zupełnie inaczej niż w oryginale, bo w wersji wytrawnej. Do jego wykonania możecie użyć właściwie prawie wszystkich produktów, które akurat znajdziecie w lodówce. Oliwki, kapary, cukinie, pomidorki
Garniec Magalieatrakcyjny. Właściwie zacznę już od dziś przy okazji mojej nowej propozycji i jej tajemniczo brzmiącej nazwy. Dziś propozycja śniadaniowa rodem z Francji - regionu Limousin słynącego z małych, ciemnych czereśni. Stąd także jej nazwa - która może dla Was brzmieć enigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti] . W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, którym(...)zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez kolejne pokolenia. U mnie zupełnie inaczej niż w oryginale, bo w wersji wytrawnej. Do jego wykonania możecie użyć właściwie prawie wszystkich produktów, które akurat znajdziecie w lodówce. Oliwki, kapary, cukinie, pomidorki
Garniec Magalieśmietanową masą niczym podczas garncarstwa. Do wyrównania góry użyj noża(lub też łapek) 8. Obsyp tort czekoladą. Użyj tutek by zrobić wzorki z masy która pozostała. 9/ Dodaj czereśnie koktajlowe. UWAGA! Niezależnie od ilości czereśni między degustatorami tortu i tak wybuchnie wojna o ostatnią czeresienkę czy wisienkę. Przetestowane. Niezależnie czy degustatorzy mają lat 5 czy 25. 10. SMACZNEGO Po studecku
U FiolkiBiszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa 0,5 l śmietany 30% 2 galaretki wiśniowe czereśnie Oddzielić białka od żółtek, ubić białka, do piany dodać cukier i utrwalić. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać po połowie resztę składników bez kakao a do drugiej(...)też za mocno ścięta, bo wówczas zrobią się grudki) i połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Masą napełnić miskę wyłożoną biszkoptami. Zostawiłam nieco, żeby przykryć jeszcze wydrylowane i pokrojone czereśnie, które dodałam na wierzch. Artykuł Piłka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaowoce są teraz najsmaczniejsze i najtańsze. Jeśli mamy na działce jakieś warzywa czy owoce to nagle okazuje się, że mamy 20 kilo ogórków na zbyciu, albo 20 kilo czereśni, z którymi trzeba zdążyć zanim się szpaki dowiedzą. Czujemy też atawistyczny zew do robienia słoików, który pochodzi z czasów, gdy o tej porze roku nasze babcie robiły przetwory na długą zimę(...)pory kwasiliście tylko śliwki, to dzięki tej książce odkryjecie nowy świat octowych przetworów z warzyw i owoców. Po tej lekturze będziecie wiedzieć co można zrobić z nadmiarem czereśni, pigwy i będziecie znać 100 przepisów na kwaszone ogórki. Poznacie też sporo patentów na sosy do dań obiadowych i warzywa w plasterkach jako dodatek do kanapek. “Wielka księga słoików” ma oldskulowe wkładki
Ugotowane pozamiatanebardzo tanich i powszechnie dostępnych produktach: occie i sodzie oczyszczonej. Na ideę solidnego oczyszczania warzyw i owoców trafiałam wielokrotnie. Powróciłam do niej, gdy uświadomiłam sobie, że truskawki, maliny, czereśnie, które moje dziecko zajada z wielką ochotą, dotykało kilka osób (które zapewne nie miały zbyt czystych rąk) zanim trafiły na mój stół. Nawet gdybym kupowała wyłącznie ekologiczne produkty, kwestia usuwania bakterii(...)produkty myję pod bieżącą zimna wodą, następnie szykuję w duże miski, z roztworem octu i sody. Jako pierwsze płuczę miękkie owoce , których nie można obrać (maliny, jeżyny, truskawki, czereśnie, winogrona), następnie twarde owoce (jabłka, gruszki, banany, mandarynki) - można włożyć do miski razem, teraz kolej na warzywa, które nie rosły bezpośrednio w ziemi (pomidory, ogórki, cukinie, kalafior, brokuł
Codziennik Kuchennytowarzyszą nam najczęściej podczas spotkań z bliskimi w ogrodzie czy na tarasie. Kochamy je za ten wyjątkowy smak – smak, którym możemy cieszyć się tylko raz w roku. Truskawki, czereśnie, jagody czy agrest smakują szczególnie wtedy, kiedy jest na nie sezon. Skorzystajcie z letnich dni i dobrodziejstw natury, przygotujcie którąś z poniższych propozycji. Przeszukałam dziesiątki blogów, aby zróżnicować moje propozycje(...)pianką i owocami BLOG: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Tort czarny las BLOG: http://www.obiadgotowy.pl/ Sernik z porzeczkami BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Zobacz także: Jagodzianki – smak lata Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #7 | Przepisy na ciasta z owocami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliinazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny(...)Scorzonera Szalotki Szparagi Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato? Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka, Paprykę , Pomidory , Porzeczki , Śliwki i Wiśnie . Na mojej sezonowej letniej liście jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody, Koper Włoski, Morele
Ugotowane pozamiatane