komponować dowolnie, czyli co kto lubi lub ma pod ręką. I nie trzeba liczyć kalorii, bo ich tu prawie nie ma. Składniki: • plaster arbuza • morele • borówka amerykańska • czereśnie • liście melisy Wykonanie: • Wycięty z arbuza okrągły plaster położyć na półmisku i pociąć na 6 części. • Na każdej położyć plasterki moreli, wyrdążone czereśnie
To co kochamPiernik staropolski. • wycięte kółko z piernika w kształcie opony • 6 gwiazdek piernikowych • 6 listków z piernika • lukier z przepisu na Pierniczki 2015 • 6 kandyzowanych czereśni • cukierki, zielony cukier Wykonanie: • Gwiazdki ozdobić lukrem i przykleić do podstawy. • Na środek każdej gwiazdki przykleić czereśnię. • Listki ozdobić lukrem i zielonym cukrem
To co kochamprzysmaki całkiem innego kalibru. Składniki 150 gr ciasta francuskiego Przepis na ciasto znajduje się tutaj Konfitura z wiśni (a ja jeśli mam zostało to z czereśni i przepis na konfiturę znaleźć można na tej stronie ) 1 brzoskwinia Białko jaja Cukier brązowy Sposób przygotowania Z gotowego ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka(...)posypując cukrem. Na powstałych kopertach układamy konfiturę z czereśni, na wierzchu kładziemy plastry brzoskwini i wstawiamy do piekarnika nagrzanego d o 200 stopni na 8-9 minut
Miód i pieprzPoniżej przedstawiam nasze tegoroczne przepisy. Czytelniku, potraktuj je jako bibliotekę i korzystaj do woli. Powidła z moreli i "Ognisty bóg" Fasolka w pomidorach na zimę Orzechówka toskańska Ocet z czereśni, marynata i konfitura Imbirówka stryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura(...)BRZOSKWINIOWE autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Dżem brzoskwiniowy autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka: Kuchnia u Poli | blog: Kuchnia u Poli Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach
Weekendy w domu i ogrodziebułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami Czereśnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Czekoladowe muffinki z czekoladą Coś dla wielbicieli czekolady. Kawowe muffinki z figami Pyszne połączenie kawowego smaku z figami
Codzienna kuchnia niecodziennasmalcem z kostki spotkała się z aprobatą rodziny, więc mogę je Wam polecić:) Te ciasteczka robiłam w ten sposób, że odrywałam kawałki ciasta, formowałam kulki wielkości czereśni, rozpłaszczałam ręką i robiłam wzorek tłuczkiem do mięsa smarowanym odrobiną oleju. Tłuczek ma też za zadanie jeszcze bardziej spłaszczyć ciasteczka, dzięki czemu są bardziej chrupiące. Jeśli szukacie przepisu na łatwe ciasteczka(...)godziny (można włożyć nawet na całą noc). Wyjąć ciasto (oddzielić 1/3 porcji - na jedną blachę, a resztę trzymać dalej w lodówce) i odrywać małe kawałki, formować kulki wielkości czereśni, które następnie spłaszczać między dłońmi. Ciasteczka kłaść na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Na każdym ciasteczku zrobić wzorek przyciskając tłuczek do mięsa posmarowany
Posadzone i zjedzonenajlepiej czerstwego)* ● 100 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła ● 1 laska wanilii Smażone owoce : ● 150 g śliwek (np. renklod, mirabelek) ● 150 g czereśni ● 3 świeżych fig (opcjonalnie)** ● 120 g brązowego cukru*** ● 1/2 cytryny Czereśnie i śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Figi delikatnie wytrzyj i przekrój na ćwiartki. Wyciśnij
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, czereśnie 20 dag, biszkopty okrągłe 150 gram, sernik 1 opakowanie/w proszku, serek homogenizowany waniliowy 300 gram, mleko 3,2% 1/2 litra galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia sernik w proszku mikserem utrzeć z zimnym mlekiem, serkami homogenizowanymi z 3 minuty na dużych(...)pokrojone truskawki i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia galaretki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i mocno tężejącą wyłożyć na wierzch galaretki truskawkowej, powkładać czereśnie z ogonkami i schować do lodówki na kilka godzin sernik jest smaczny i czasem taki w proszku się przydaje na szybki deser...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszne, idealnie chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy z dodatkiem świeżych owoców - malin i czereśni, dżemu z czarnej porzeczki i twarogu. Najlepszy przepis na chrupiące gofry bezglutenowe! Składniki: 170 gram mąki z ciecierzycy 40 gram mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (osobno białka i żółtka) 50 ml oleju 100 ml mleka 3-4 łyżki cukru szczypta soli(...)dodatki: twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszam z mlekiem i olejem. Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi
Mango Papajacoś treściwego. Zrobiłam sałatkę owocową, która po schłodzeniu okazała się wspaniała przystawką. Może być również pysznym deserem... Składniki: 1 jabłko sok z ½ cytryny winogrona białe winogrona ciemne czereśnie mango puszka mandarynek garść malin garść borówki amerykańskiej 1 łyżka miodu płynnego listki mięty do dekoracji Wykonanie: Wszystkie owoce umyłam. Jabłka nie obierałam. Przekroiłam, wycięłam gniazdo nasienne Pokroiłam ze skórką(...)grubszą kostkę. Winogrona przekroiłam na połówki i wyjęłam pesteczki. Czereśnie wydrylowałam. Mango obrałam i pokroiłam w kostkę. Mandarynki odcedziłam. Sok zostawiłam. Do miski wsypałam pokrojone jabłka, skropiłam sokiem z cytryny. Dodałam warstwami następne owoce. Do miodu dodałam 3 łyżki soku z mandarynek. Wymieszałam. Polałam sałatkę już nie mieszałam. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki
Kuchnia u Krysiłyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki cukru wnilinowego -serek mascarpone -500ml śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -100g białej czekolady -500g czereśni Przygotowanie: 1. Ucieramy żółtka z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem. 2. Ubijamy białka z cukrem wanilinowym i dodajmy wcześniej utarte żółtka. 3. Przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodajemy(...)serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczegoroli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym targu czy ryneczku. Polecam Wam gorąco. Zerknijcie na poniższą listę składników ;-)) SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE: - 10- 13 sztuk dojrzałych czereśni - 4-5 sztuk
SMYKWKUCHNIKolejny produkt ze stajni Marder & Marder Distillery. Nalewka czereśniowa. Czytaliśmy gdzieś, że czereśnie nie są wdzięcznymi owocami do nalewek. Słabo oddają swój smak, nie mają wyrazistości. Prawdę mówiąc reklama dość słaba, nie zachęca do sięgania po te owoce w celach nalewkowych. Mimo wszystko postanowiliśmy spróbować. W końcu obiecaliśmy sobie, że przez pierwszy rok będziemy robić nalewki z czego tylko(...)sporą). Śmiało możemy Wam ją polecić. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg wydrylowanych czereśni 1,5 litra spirytusu 70% 0,7 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy Wydrylowane owoce układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę
Marder&Marder Manufactureszklanki mleka migdałowego + 1/3 szklanki do puddingu chia 1 łyżeczka nasion chia 50 ml jogurtu naturalnego 200 gram truskawek świeżych 2 łyżki syropu klonowego garść orzechów nerkowca kilka czereśni garść malin i dodatkowych truskawek do dekoracji Na dzień przed przygotowaniem dania (lub minimum 2 godziny wcześniej) mieszam 1/3 szklanki mleka migdałowego z nasionami chia. Odstawiam, by nasiona wchłonęły płyn tworząc(...)mieszam z ugotowaną komosą i jogurtem naturalnym. Dosładzam kaszę syropem klonowym. Tak przygotowaną kaszę przekładam do miseczki i dekoruję puddingiem z nasion chia, świeżymi owocami: malinami, truskawkami i czereśniami oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajest banalnie proste, nie może się nie udać. Składniki: 210g mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 jajka 180g cukru 120g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść czereśni łyżeczka startej skórki cytrynowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie cukier. Na końcu wsypujemy mąki z proszkiem i skórkę cytrynową(...)Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach
Wrzosowa Polana