chyba wszystkie kuchnie mają coś ciekawego i intrygującego do zaoferowania. Mogłabym tak jeździć po świecie i smakować... Dopóki nie zatęskniłabym za swoją własną kuchnią. 8. Wasz ulubiony owoc? Czereśnie, bo mam do nich ogromny sentyment z dzieciństwa i kiedyś na to pytanie nie odpowiedziałabym inaczej. Dzisiaj szaleję chyba za wszystkimi, szczególnie tymi z kwaśną nutą. 9. Dla kogo(...)mnie bardzo umowne - jak tylko robię się głodna, jem. 5. Miałaś czasem ochotę podjeść pistacje w dziale orzechów na wagę? Nie, jakoś o tym specjalnie nie myślałam... Co innego czereśnie - często mnie korci, żeby sprawdzić, czy są wystarczająco słodkie. 6. Jaka jest Twoja najdziwniejsza fobia? Bo ja wiem...? Boję się pająków i innych robali, ale to chyba nie aż takie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś jeść trzeba. Choć o obiedzie nie myślę, wieczorkiem lubię coś przekąsić. SKŁADNIKI: kilka listków ulubionej sałaty 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej ser z niebieską pleśnią kilka wydrylowanych czereśni posiekane pistacje ocet balsamiczny pieprz kolorowy opcjonalnie kwiaty lawendy A jak to zrobić: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojony w kostkę ser, małe kawałki(...)szynki i połówki czereśni. Całość posypać pistacjami i oprószyć pieprzem. Skropić odrobiną octu . Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachSkładniki: 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych) 1 łyżeczka nasiona chia (lub siemienia lnianego) 1 łyżka ziaren słonecznika 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 - 3/4 szklanki drylowanych czereśni Wykonanie: Płatki, słonecznik, nasiona chia wymieszać w naczyniu do zapiekania. Dodać wydrylowane czereśnie. Całość nalać mlekiem z ekstraktem waniliowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Sto kolorów kuchnikażdej porze roku możecie dodać sezonowe owoce. Zatem do kuchni marsz przygotować sałatkę ; ) Do przygotowania 1 porcji sałatki potrzebujemy: – 1 garść umytej rukoli – kilka czereśni (5-6 soczystych sztuk) – kilka ćwiartek grejpfruta (3-4 powinny wystarczyć, chyba że macie ochotę na więcej) – odrobina świeżo startego parmezanu – 1 łyżka oleju arganowego ( http://www.bioplanet.pl(...)łyżeczka miodu – prażony słonecznik (do posypania) W miseczce umieszczamy umytą, odsączoną rukolę. Na wierzchu układamy kawałki grejpfruta, czereśnie z ogonkami. Całość posypujemy świeżo startym parmezanem i prażonym słonecznikiem. Z miodu i oleju przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Zjadamy od razu
Szybko Tanio Smacznieorzekła, że są intrygujące i wykwintne. Ja tam nie wiem. Mi po prostu smakowały :) Pszenno gryczane naleśniki z łososiem, serem pleśniowym i czereśniami naleśniki (u mnie ok 10-12): po 1 szklance mąki gryczanej i pszennej po 1 szklance wody i mleka (u mnie bez laktozy) 1 jajko łyżka oliwy szczypta soli Składniki(...)oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych w kosteczkę Ser i łososia rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Nakładamy na naleśnik, zwijamy, odstawiamy na 10 minut i kroimy
Dzieje kuchennej Wiewiórydodawać, że do wieczora nie został ani jeden. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka miękkiego masła 1 jajko ok. 1 szklanka letniej wody 2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych) 2 łyżki mąki ziemniaczanej śmietana / jogurt naturalny + cukier Wykonanie: Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto. Wodę należy dolewać stopniowo. Ciasto rozwałkować dość cienko(...)wykroić z niego szklanką koła. Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi. Układać na omączonej powierzchni. Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały). Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu. Podawać (na ciepło lub zimno) polane
Sto kolorów kuchniherbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka 125 g miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić) 400 ml jogurtu naturalnego 300 g czereśni (lub innych owoców) do masy jogurtowej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 galaretki owoce do galaretki (u mnie borówka amerykańska i maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby(...)puch, dodać kajmak. Stopniowo dodawać budyń ucierając wszystko na gładką masę. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i również przestudzić. Czereśnie zmiksować Benderem, dodać jogurt naturalny, cukier puder i razem jeszcze raz wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Kolejność warstw od dołu: - herbatniki - połowa kremu budyniowego - herbatniki - 3/4 masy jogurtowo-owocowej - herbatniki - druga
Trzeci talerzPołączenie dwóch pysznych, moich ulubionych sezonowych owoców, zakręconych w wekach! Pyszności! Składniki: ½ kg czereśni, ½ kg malin, ¼ litra soku o dowolnym smaku, ½ kg cukru żelującego. Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, czereśnie opłukać i wypestkować. Wymieszać z sokiem i cukrem żelującymi gotować około 5 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 1 łyżka kakao Ponadto 0,5 kg wydrylowanych czereśni 5 białek 1 kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki(...)mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy trzecią część ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewonastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki. Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce podzielić na mniejsze(...)innym smaku, bo nie sposób "wyprodukować" ratafię, która zawsze będzie smakowała tak samo ... i to chyba jej urok :))) Nalewka po 3 tygodniach od nastawienia. Zawiera: truskawki, maliny, borówki i czereśnie
Walijskie Pichceniepodsunęła mi koleżanka z grupy Domowe Gotowanie . SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm) 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30-40 dag wydrylowanych czereśni lub innych owoców* *można dać troszkę więcej owoców ale trzeba później sprawdzać patyczkiem czy ciasto się dopiekło 1. Jajka (całe) utrzeć dokładnie z cukrem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w szklanej formie (28 cm) więc nie wykładałam jej papierem tylko natłuściłam i posypałam bułką tartą. 3. Wyłożyć ciasto. Na wierzch ułożyć połówki czereśni skórką do dołu (pokryć dokładnie całość, ciasto urośnie więc owoce poodsuwają się od siebie). Piec
Kto ugości moich gości?Składniki na dwa kubki: 400 ml mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny 400 ml jogurtu naturalnego płatki migdałowe do posypania opcjonalnie wiśnie lub czereśnie Wykonanie: Mleko podgrzewam razem z kakao i ksylitolem (należy uważać aby mleko nie zawrzało) . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy(...)ostygnięcia, aż stanie się gęsty Gdy nasz deser będzie zimny dodajemy do niego jogurt. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Posypujemy wszystko migdałami jeśli lubicie i możecie wszystko ozdobić czereśniami, wiśniami czy truskawkami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszwach i nie było jak schłodzić jedzenia. Usiadłam na tarasie, łzy mi ciekły po policzkach, patrzyłam na jezioro, na stara gruszę, tę samą od prawie 30tu lat, skubałam czereśnie prosto z drzewa. Gałęzie uginały się wręcz od owoców a przecież od lat nie owocowała wiecznie czymś porażona. Dzieciaki z początku zachwycone widząc mój nastrój zaczęły marudzić. W końcu uspokoiłam się(...)brzuchów a to co udało się zebrać do pojemnika, już umyte wylądowało w miseczce :) poziomkowy raj! a za tydzień będą już jagody pełne słodyczy! bocian karmił swoje młode czereśnie spadały wręcz z drzewa szuwary szumiały... matka zamiast nogi moczyć czytała Jo Nesbo, dzięki Ci Kozo Domowa !!! A jeśli macie dość kiełbasy z grilla ot tak położonej i upieczonej zachęcam
Dzieje kuchennej WiewiórySezon letni, a raczej sezon owocowy w pełni. Truskawki, porzeczki, czereśnie.. W sumie te trzy pozycje wykorzystałam do drożdżówek. Nigdy nie przepadałam za drożdżówkami, dlatego że lukier zawsze wysmarował całą buzię. Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe i nawet lukier już nie przeszkadza. Są bardziej puszyste, ociekają słodyczą owoców. Składniki 1kg maki 100g drożdży(...)kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru. owoce u mnie truskawki, czereśnie, porzeczki - umyć osączyć, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki. usunąć gałązki, liście. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać z paroma
Garnkowe fanaberiewcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao - gorzkiego 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250g wypestkowanych czereśni - z reguły daję więcej owoców, nawet do 400g, ale akurat były braki w lodówce płatki migdałowe - do posypania Zmiksować w dużej misce całe jaja ze szczyptą soli i cukrem(...)przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wyłożyć przekrojone na połówki i wypestkowane czereśnie. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Piec w temp. 180C ok. 50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać ciasto płatkami migdałowymi
Grunt to przepis!