Dżem czereśniowy.

Dżem czereśniowy.

Dżem czereśniowy.

Kolejne zapasy na zimę. Dżem czereśniowy robiłam po raz pierwszy, ale jest naprawdę smaczny. W tym roku nie robiłam dżemu wiśniowego, z wiśni zrobiłam sok. Chociaż część wiśni jeszcze dojrzewa, także może jeszcze zrobię kilka słoiczków :) Składniki: 2 kg wydrylowanych czereśni 2 opakowania konfiturexu 1 szklanka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Wydrylowane czereśnie przełożyć do garnka. Zblendować, ale nie zbyt dokładnie. Wsypać konfiturfixy, wymieszać i zagotować, co jakiś czas mieszając. Dodać sok ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Agusiowe smakołyki

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.