co zrobic z cukini - 297 przepisów (strona:17/20)

71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 222

dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne(pestki) i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, umieszczamy na niej kostkę cukini, dodajemy 2 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy ją pod przykryciem na wolnym ogniu - gdy będzie już półtwarda dodajemy czosnek i ocet jabłkowy, dusimy do jej całkowitej miękkości. Kolejno zwiększamy ogień

Symfonia Smaków
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 149

samo postępujemy z marchewką. Pasy marchewki przez 5 minut blanszujemy, wyjmujemy z wrzątku, osuszamy i studzimy. Wyjmujemy foremki z ciastem z lodówki. Na ciescie układamy w okrąg paski cukini i marchewki.  Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku).  Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw.Tarty pieczemy przez

Mia Cucina Sofieta
Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią 279

stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić)   Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło

Mia Cucina Sofieta
To juz dzis - Kuchnia na majowke 200

przyjemnoscia donosze, ze moj przepis na Grillowane roladki z cukini i kurczaka w boczku zostal wyrozniony w konkursie zorganizowanym przez serwis Ugotuj.to i Gazete Wyborcza. Ten i inne sprawdzone przepisy biorace udzial w konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro

Przysmaki Karolki
Wiosenne lenistwo i pyszna salatka 179

baki. Ech jak bardzo mi tego brakowalo.Teraz czekam na pierwsze ogrodowe uprawy. Juz widac jak wschodzi salata i rzodkiewki. Truskawki puszczaja mlode listki. Niedlugo zacznie sie wysiew ogorkow i cukini. Ciekawe czy podobnie jak rok temu i teraz bedzie urodzaj tej ostatniej?Tak piekny dzien byl tez dobra okazja by rozpoczac sezon grillowy. A do grillowanych mies byla pyszna salatka

Przysmaki Karolki
Gdy w ogrodzie kroluje cukinia 279

kilka pomyslow do przetestowania i wszystkie oczywiscie z cukinia. Mam nadzieje, ze zdolam je zamiescic na blogu zanim sezon cukiniowy dobiegnie konca.Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66.Klopsiki kurczakowo-cukinioweskladniki: 2 piersi kurczaka (okolo 400g) 2 male cukinie 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude i parmezan w proporcji

Przysmaki Karolki
Orzezwiajaca cukinia 179

oliwe wrzucamy kumin i kolendre i po chwili gdy uwolnia sie aromaty dokladamy pokrojona w plastry cukinie. Chwile podsmazamy.Dolewamy bulion i gotujemy cukinie az zmieknie. Odstawiamy do wystygniecia.Do zimnej cukini dodajemy jogurt i miete (pozostawiamy 2 galazki do dekoracji) Calosc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solai pieprzem.Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodowki do calkowitego schlodzenia.Podajemy z galazka miety.Smacznego

Przysmaki Karolki
Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym 158

nasionkami. Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duż ok. 15 minut. , dopraw. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukini. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp makę , chwilkę przesmaż mieszając. Rozprowadż mlekiem, gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatałową , sola i pieprzem. Sosem polej cukinię , połóż na nich

Słodkości i nie tylko
Ciasto cukiniowo - czekoladowe 193

łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej- 120 g masła o temperaturze pokojowej- 170 g cukru kryształu- 1 cukier waniliowy- 3 jajka- 290 g obranej cukini- 2 tabliczki gorzkiej czekoladyDo posypania:- cukier kryształ- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Cukinię zcieramy na dużych oczkach a czekoladę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól

Zainspirowana w kuchni
Cukiniowe placuszki :) 119

pieczenia- zioła prowansalskie i pieprz do smakuPrzygotowanie:Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukini wbijamy jajka, mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy

Zainspirowana w kuchni
C - Jarzynowa zupa na winie;) 154

czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy, kukurydzę,groszek i koper oraz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Marchewka z cukinią na ciepło 130

który okazał się być również pyszną, obiadową sałatką a dla miłośników warzyw mógłby nawet stanowić samodzielną potrawę. Marchewka z cukinią na ciepło Składniki: 1 duża marchewka 1/2 średniej cukini 1/2 cebuli czosnek granulowany sól morska 2 łyżki (ok. 30 gram) masła ok 3 łyżek wody Warzywa obrać. Marchewkę i cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Leczo z cukinii 131

To danie można podawać w wersji wegetariańskiej, trzeba ominąć tylko mięso. Danie jest pyszne. Można je jeść z ryżem, makaronem lub bułeczką. W garnku rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń