co zrobic z cukini - 297 przepisów (strona:16/20)

Szaszłyki z cukinią i mintajem w prosciutto 188

cebulką i ziołami ogrodowymipieprzPrzygotowanie:Cukinię pokroić wzdłuż na paseczki. Mintaja pokroić w kostkę szerokości paska cukinii i zawinąć w prosciutto. Nadziewać rybne paczuszki na patyczki do szaszłyków, przeplatając paseczkami cukini. ”Smakowitą pajdę” roztopić w rondelku i za pomocą pędzelka posmarować przygotowane szaszłyki. Doprawić pieprzem i grillować przez około 15 minut obracając od czasu do czasu i smarując roztopionym

Oryginalny smak
PLACUSZKI CUKINIOWE 152

naszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie. Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz 'ogródek' pięknie obrodził w to cudo natury), więc lista przepisów z nią na czele będzie się stale powiększać!Jeśli

Wypisz Wymaluj
Egzotycznie, promienne śniadanie... i nadzieja na lepsze jutro :) 180

egzotycznie promiennego śniadania ^^ ~ Kasza jaglana z siemieniem lnianym, cukinią, jogurtem naturalnym, mandarynką, cynamonem i "czarnym złotem" ~  Składniki: 30g kaszy jaglanej 10g siemienia lnianego 150g jogurtu naturalnego pół małej cukini łyżeczka cynamonu miód/cukier/stewia melasa z trzciny cukrowej mandarynka Kaszę jaglaną podprażamy i płuczemy, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie wrzucamy ją do garnuszka, dodajemy siemię lniane, słodzidło, szczyptę soli

Kuchenny Skrawek Nieba
Souvlaki z grillowanymi warzywami 288

Zainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano1

Kulinarne przygody Gatity
Makaron wonton z sosem mięsnym i cukinią 279

akcentem.  Jako makaronu użyłam takie z zupki chińskiej - zalany wrzątkiem potrzebuje dosłownie kilku chwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) sól, pieprz 1/2 cebuli 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć

Pasja Smaku
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 225

średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania wody.  Wywar warzywny podgrzewamy

Symfonia Smaków
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 248

dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne(pestki) i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, umieszczamy na niej kostkę cukini, dodajemy 2 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy ją pod przykryciem na wolnym ogniu - gdy będzie już półtwarda dodajemy czosnek i ocet jabłkowy, dusimy do jej całkowitej miękkości. Kolejno zwiększamy ogień

Symfonia Smaków
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 175

samo postępujemy z marchewką. Pasy marchewki przez 5 minut blanszujemy, wyjmujemy z wrzątku, osuszamy i studzimy. Wyjmujemy foremki z ciastem z lodówki. Na ciescie układamy w okrąg paski cukini i marchewki.  Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku).  Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw.Tarty pieczemy przez

Mia Cucina Sofieta
Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią 303

stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić)   Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło

Mia Cucina Sofieta
To juz dzis - Kuchnia na majowke 221

przyjemnoscia donosze, ze moj przepis na Grillowane roladki z cukini i kurczaka w boczku zostal wyrozniony w konkursie zorganizowanym przez serwis Ugotuj.to i Gazete Wyborcza. Ten i inne sprawdzone przepisy biorace udzial w konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro

Przysmaki Karolki
Wiosenne lenistwo i pyszna salatka 201

baki. Ech jak bardzo mi tego brakowalo.Teraz czekam na pierwsze ogrodowe uprawy. Juz widac jak wschodzi salata i rzodkiewki. Truskawki puszczaja mlode listki. Niedlugo zacznie sie wysiew ogorkow i cukini. Ciekawe czy podobnie jak rok temu i teraz bedzie urodzaj tej ostatniej?Tak piekny dzien byl tez dobra okazja by rozpoczac sezon grillowy. A do grillowanych mies byla pyszna salatka

Przysmaki Karolki
Gdy w ogrodzie kroluje cukinia 302

kilka pomyslow do przetestowania i wszystkie oczywiscie z cukinia. Mam nadzieje, ze zdolam je zamiescic na blogu zanim sezon cukiniowy dobiegnie konca.Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66.Klopsiki kurczakowo-cukinioweskladniki: 2 piersi kurczaka (okolo 400g) 2 male cukinie 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude i parmezan w proporcji

Przysmaki Karolki
Orzezwiajaca cukinia 202

oliwe wrzucamy kumin i kolendre i po chwili gdy uwolnia sie aromaty dokladamy pokrojona w plastry cukinie. Chwile podsmazamy.Dolewamy bulion i gotujemy cukinie az zmieknie. Odstawiamy do wystygniecia.Do zimnej cukini dodajemy jogurt i miete (pozostawiamy 2 galazki do dekoracji) Calosc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solai pieprzem.Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodowki do calkowitego schlodzenia.Podajemy z galazka miety.Smacznego

Przysmaki Karolki