co zrobic z cukini - 297 przepisów (strona:16/20)

Placki z cukinii - I wersja 204

startego zoltego serasol,pieprzolej do smazeniaWykonanie:Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola i odstawic,by puscila sok.Mloda cukinie scieramy w calosci.Gdy mamy w posiadaniu starsze egzemplarze cukini,przekrawamy ja na pol i za pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze ze skorka.Wlasnie ta zielona czesc jest dla nas najwartosciowsza.Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem 212

porcji.Na koniec wmieszac starty parmezan i 2 lyzki masla,oraz posiekany tymianekw miedzyczasie na drugiej patelni poddusic na masle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody.Risotto wymieszac z kurkamikrazki cukini ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Srodek kazdego krazka wypelnic lyzka risotta lekko dociskajac go do blaszki.Rozlozyc reszte risotta.Posypac pozostalym parmezanemwstawic do piekarnika nagrzanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka: warzywa z grilla i… 185

skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko do naczynia żaroodpornego, doprawiam solą, pieprzem, papryką i dużą ilością ziół prowansalskich.Polewam oliwą w sporej ilości. Wstawiam do piekarnika z opcją grila co jakiś czas mieszając aż warzywa będą

UgotujmyTo.pl
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 170

Przepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Briami - czyli cukinia i ziemniaki z pieca 180

necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy briami.U mnie:3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastryok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastrykilka łyżek olejusól, pieprz, ziołafetaPiekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy potrawy za często mieszać

Z butelką mleczka w tle
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 206

wzdłuż według długościWydrażyć środek łyżką , zachowując grubość ok 1/2 cm.Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIEWydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku

zielonacukinka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią 1285

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią...Warstwa sprężystego makaronu.Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.Smacznego!Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka;500 g makaronu penne;700 g cukinii (waga przed obraniem

Gospodyni Miejska
GOFRY Z CUKINIĄ 131

miseczki wrzucamy jajka,pokrojone masło oraz sól i pieprz.Wszystkie miksujemy na gładko.Dalej miskując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,a na koniec mleko.Miksujemy.Ciasto jest rzadki,ale po dodaniu cukini bedzie mialo konsystencję gęstej smietany.Dodajemy pokrojoną cukinię i cebulkę,mieszamy dokładnie.Tak przyrządzone ciasto wylewamy cienką warstwą do wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.Zapiekamy ok.3 minut na rumiano

Z Majeczką w kuchni
PLACUSZKI ZIEMNIACZANO CUKINIOWE 139

Młode ziemniaczki..młoda cukinia... Przepyszne placuszki!Składniki:pól kg ziemniakówpół kg cukini młodej(ok.2 cukinie)4 łyżki mąkisól,pieprz do smakuolej do smażenia1 jajkoWykonanie:1 cukinie tarkujemy na tarce o duzych oczkach.Druga cukinie tarkujem razem z ziemniakami.Do masy dodajemy jajko,mąkę,sól pieprz.Smazymy placuszki na rumiano na rozgrzanym oleju.Wybornie smakują ze śmietana

Z Majeczką w kuchni
Szaszłyki z cukinią i mintajem w prosciutto 157

cebulką i ziołami ogrodowymipieprzPrzygotowanie:Cukinię pokroić wzdłuż na paseczki. Mintaja pokroić w kostkę szerokości paska cukinii i zawinąć w prosciutto. Nadziewać rybne paczuszki na patyczki do szaszłyków, przeplatając paseczkami cukini. ”Smakowitą pajdę” roztopić w rondelku i za pomocą pędzelka posmarować przygotowane szaszłyki. Doprawić pieprzem i grillować przez około 15 minut obracając od czasu do czasu i smarując roztopionym

Oryginalny smak
PLACUSZKI CUKINIOWE 120

naszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie. Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz 'ogródek' pięknie obrodził w to cudo natury), więc lista przepisów z nią na czele będzie się stale powiększać!Jeśli

Wypisz Wymaluj
Egzotycznie, promienne śniadanie... i nadzieja na lepsze jutro :) 146

egzotycznie promiennego śniadania ^^ ~ Kasza jaglana z siemieniem lnianym, cukinią, jogurtem naturalnym, mandarynką, cynamonem i "czarnym złotem" ~  Składniki: 30g kaszy jaglanej 10g siemienia lnianego 150g jogurtu naturalnego pół małej cukini łyżeczka cynamonu miód/cukier/stewia melasa z trzciny cukrowej mandarynka Kaszę jaglaną podprażamy i płuczemy, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie wrzucamy ją do garnuszka, dodajemy siemię lniane, słodzidło, szczyptę soli

Kuchenny Skrawek Nieba
Souvlaki z grillowanymi warzywami 262

Zainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano1

Kulinarne przygody Gatity
Makaron wonton z sosem mięsnym i cukinią 246

akcentem.  Jako makaronu użyłam takie z zupki chińskiej - zalany wrzątkiem potrzebuje dosłownie kilku chwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) sól, pieprz 1/2 cebuli 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć

Pasja Smaku
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 194

średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania wody.  Wywar warzywny podgrzewamy

Symfonia Smaków