plaster sera dziugas i listek bazyli i chwilę czekamy aż ser się rozpuści.4/ Ugotowanego batata ugniatamy z łyżką masła i pokruszonymi orzechami nerkowca na puree.5/ Układamy plastry cukini, nakładamy puure i sałatkę na talerz. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnacukrzyce.Warzywo ma niewiele weglowodanow i niski indeks glikemiczny ( nawet rozgotowana).Swietnie zageszcza potrawy,daje uczucie sytosci,a nie powoduje przy tym gwaltownego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Zielona skorka cukini zawiera niezwykle cenne substancje z grupy karetonoidow : luteine i zeaksantyne,zbawienne dla naszych oczu.Chronia nasze oczy przed AMD (zwyrodnieniem plamki zoltej).Zawiera jod-cenny pierwiastek dla osob cierpiacych na niedoczynnosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!startego zoltego serasol,pieprzolej do smazeniaWykonanie:Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola i odstawic,by puscila sok.Mloda cukinie scieramy w calosci.Gdy mamy w posiadaniu starsze egzemplarze cukini,przekrawamy ja na pol i za pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze ze skorka.Wlasnie ta zielona czesc jest dla nas najwartosciowsza.Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcji.Na koniec wmieszac starty parmezan i 2 lyzki masla,oraz posiekany tymianekw miedzyczasie na drugiej patelni poddusic na masle pokrojone i osuszone kurki do odparowania wody.Risotto wymieszac z kurkamikrazki cukini ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Srodek kazdego krazka wypelnic lyzka risotta lekko dociskajac go do blaszki.Rozlozyc reszte risotta.Posypac pozostalym parmezanemwstawic do piekarnika nagrzanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko do naczynia żaroodpornego, doprawiam solą, pieprzem, papryką i dużą ilością ziół prowansalskich.Polewam oliwą w sporej ilości. Wstawiam do piekarnika z opcją grila co jakiś czas mieszając aż warzywa będą
UgotujmyTo.plPrzepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie
Słodko-Słony Świat Ilonynecie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy briami.U mnie:3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastryok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastrykilka łyżek olejusól, pieprz, ziołafetaPiekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy potrawy za często mieszać
Z butelką mleczka w tlewzdłuż według długościWydrażyć środek łyżką , zachowując grubość ok 1/2 cm.Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIEWydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku
zielonacukinkaZapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią...Warstwa sprężystego makaronu.Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.Smacznego!Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka;500 g makaronu penne;700 g cukinii (waga przed obraniem
Gospodyni Miejskamiseczki wrzucamy jajka,pokrojone masło oraz sól i pieprz.Wszystkie miksujemy na gładko.Dalej miskując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,a na koniec mleko.Miksujemy.Ciasto jest rzadki,ale po dodaniu cukini bedzie mialo konsystencję gęstej smietany.Dodajemy pokrojoną cukinię i cebulkę,mieszamy dokładnie.Tak przyrządzone ciasto wylewamy cienką warstwą do wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.Zapiekamy ok.3 minut na rumiano
Z Majeczką w kuchniMłode ziemniaczki..młoda cukinia... Przepyszne placuszki!Składniki:pól kg ziemniakówpół kg cukini młodej(ok.2 cukinie)4 łyżki mąkisól,pieprz do smakuolej do smażenia1 jajkoWykonanie:1 cukinie tarkujemy na tarce o duzych oczkach.Druga cukinie tarkujem razem z ziemniakami.Do masy dodajemy jajko,mąkę,sól pieprz.Smazymy placuszki na rumiano na rozgrzanym oleju.Wybornie smakują ze śmietana
Z Majeczką w kuchnicebulką i ziołami ogrodowymipieprzPrzygotowanie:Cukinię pokroić wzdłuż na paseczki. Mintaja pokroić w kostkę szerokości paska cukinii i zawinąć w prosciutto. Nadziewać rybne paczuszki na patyczki do szaszłyków, przeplatając paseczkami cukini. ”Smakowitą pajdę” roztopić w rondelku i za pomocą pędzelka posmarować przygotowane szaszłyki. Doprawić pieprzem i grillować przez około 15 minut obracając od czasu do czasu i smarując roztopionym
Oryginalny smaknaszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie. Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz 'ogródek' pięknie obrodził w to cudo natury), więc lista przepisów z nią na czele będzie się stale powiększać!Jeśli
Wypisz Wymalujegzotycznie promiennego śniadania ^^ ~ Kasza jaglana z siemieniem lnianym, cukinią, jogurtem naturalnym, mandarynką, cynamonem i "czarnym złotem" ~ Składniki: 30g kaszy jaglanej 10g siemienia lnianego 150g jogurtu naturalnego pół małej cukini łyżeczka cynamonu miód/cukier/stewia melasa z trzciny cukrowej mandarynka Kaszę jaglaną podprażamy i płuczemy, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie wrzucamy ją do garnuszka, dodajemy siemię lniane, słodzidło, szczyptę soli
Kuchenny Skrawek NiebaZainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano1
Kulinarne przygody Gatity