bulionu z kurczaka - 200 g marchewki - 2 łodygi selera naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku - 120 g makaronu - kilka gałązek świeżej bazylii - pieprz, sól Składniki na 8-10 porcji. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy
Kuchenne WariacjeSkładniki: pół większej cukini połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę
Gaździnka warzyświeżych liści szpinaku 390g (jeden kartonik) krojonych pomidorów - u mnie z czosnkiem i oliwą z oliwek zioła do drobiu czarny pieprz dodatkowo: 2 świeże pomidory 500g ruccoli 1/3 małej cukini 400g makaronu shirataki czerwone pesto duży pęczek świeżej natki pietruszki sezam olej kokosowy DO DZIEŁA: W garnku zagotowujemy osoloną wodą, do której wkładamy uprzednio odsączony i opłukany makaron shirataki
Spektrum SmakuŻeby wszyscy mogli jeść mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mąki bezglutenowej. Mogę szczerze powiedzieć, że różnicy nie czuć. Okazuje się, że dieta bezglutenowa nie taka straszna :) 4 – 5 małych cukini 0,5 kg mięsa mielonego 2 cebule 200 ml pasaty pomidorowej
Polska Zupalekkie, składniki są łatwo dostępne, robi się je prosto i szybko, a co najważniejsze za każdym razem może smakować nieco inaczej. Jednym słowem nie nudzi się :) Mowa oczywiście o cukini wypełnionej ulubionym farszem, posypanej serem, orzechami czy ulubionymi ziołami, a nastepnie zapiekanej w piekarniku. Ta wersja jest niskokaloryczna ze względu na wybór mięsa z indyka i niezwykle zdrowej kaszy jaglanej
DefinicjaSmakuprzecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać. Umieścić w kubeczku razem z pozostałymi składnikami sosu i dokłądnie wymieszać. Odstawić. Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć do miski. Do cukini dodać posiekany tymianek, słodką papryką oraz kozieradkę. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać. Pomidory i mozarellę pokroić w cienkie plastry. Cebulkę pokroić w piórka lub pół talarki. Po 30 min wyjąć
DefinicjaSmakuPlacuszki z cukini z mozzarellą Kilka tygodni temu byłam w jednym z lubelskich supermarketów. Wybrałam się na dział z książkami kucharskimi w nadziei, że kupię książkę z ciekawą zawartością. Przeglądałam wiele. W jednej z nich, której tytułu niestety nie pamiętam znalazłam przepis na placuszki z cukinii. Bezglutenowe i smaczne. W oryginalnym przepisie jest użyta mąka kukurydziana. Cukinię kujemy często. Szczęśliwie
apetytnapieczeniemało czasochłonne wegetariańskie danie. Na przygotowanie dwóch porcji potrzebne są: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 duży bakłażan 1 kalarepa pokrojona 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukini 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz 2 łyżeczki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu ) 1 puszka pomidorów krojonych natka pietruszki 2 kulki mozarelli Bakłażan przeciąć
Jemy Pijemywkładamy do wrzątku na 8 minut. Następnie przekrajamy wzdłuż na trzy części , nie rozcinając do końca. Pomidory myjemy , osuszamy , kroimy na plasterki i wsuwamy je w nacięcia w cukini. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myjemy , osączamy i drobno siekamy. Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym , oprószamy solą , pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowaną cukinię posypujemy
Bazylia kontra Rozmarynoczywiście myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki a cukinię kroimy w półksiężyce. Gotowe warzywa przekładamy do parowaru i gotujemy ok. 20 min (dla cukini zmniejszyłabym czas do 10 min bo troszkę za długi to czas dla niej). Warzywa lekko solimy dla smaku. Jak ktoś nie dysponuje parowarem może po prostu ugotować. W między czasie
Kuchenne WariacjeOstatnio jak byliśmy w sklepie to wpadły nam w oko te śliczne cukinie i od razu postanowiliśmy z nich coś przygotować. Do cukini można podać pieczone ziemniaczki Składniki: - 400 g fileta z indyka - 1 żółta papryka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 4 małe okrągłe cukinie - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, oregano, bazylia, czerwona papryka Prymat Porcja na 4 osoby. Najpierw przygotowujemy
Kuchenne Wariacjekuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru brązowego - 4 liście suszone kaffiru - kilka
Kuchenne Wariacjesmaku można dodać inne ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Myjemy cukinię i trzemy ją wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron (pomijamy sam środek, czyli pestki). Makaron z cukini umieszczamy na sitku, a sitko na garnku – lekko ugniatamy i zostawiamy, aż z cukinii ‚ujdzie’ woda ; ). Na patelnię rozgrzaną z olejem kokosowym wrzucamy pieczarki (i opcjonalnie cebulę). Smażymy aż pieczarki się
Fill The Bowlpółcentymetrowe plasterki i wrzucamy do miski. Następnie solimy i pieprzymy. Do drugiej miski wsypujemy bułke tartą , starty parmezan i mieszamy. Cukinię zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Każdy plasterek cukini obtaczamy w bułce tartej z parmezanem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25-30 minut do momentu aż ładnie zbrązowieją i staną się
Bazylia kontra Rozmarynfety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki : - 2 szklanki startej na tarce cukini - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku
zdrowa vege kuchnia