cieple lody - 1725 przepisów (strona:85/115)

Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 187

białkoNadzienie:1 pomarańcza2 łyżki masła50 g cukru1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii6 śliwek, wydrylowanych pokrojonych w ósemki2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterkibita śmietana lub dobre lody do podaniaPrzygotowanie:Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę. W małej filiżance mieszamy ekstrakt z wanilii z 3 łyżkami zimnej(...)powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze pokojowej

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 252

Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek. Hmm... W jednym sklepie - nie ma. W kolejnym(...)przeciwwskazań, żeby cukru dosypać nieco więcej (szczególnie, jeśli jak ja, zdecydujecie się na dodatek gorzkiego kakao), lub upieczone już ciasto posypać cukrem pudrem. Ja swoje podałam z lodami orzechowymi, które jeszcze bardziej uwydatniły orzechowy smak. W każdej wersji będzie pyszne - mówię Wam!Przepis znalazła Malwinna, na wspólne pieczenie dały się namówić jeszcze Maggie i Dobromiła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jak pudding, czyli ostatnie zimowe wypieki 203

bardzo potrafię to opisać, nieczęsto bowiem zdarza mi się jeść coś takiego. C. był zachwycony i muszę przyznać, że wyjątkowo szybko rozpracowaliśmy całą blaszkę. Świetnie smakuje w towarzystwie dowolnych lodów.Odwracane ciasto daktylowe z bananami i karmelemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)karmel:200 g cukru75 ml wody7 goździkówciasto:140 g daktyli180 ml wody100 ml ciemnego rumu1 łyżeczka(...)odwrócić na talerz do góry nogami. Zdjąć papier i ostudzić.Smacznego!Najwięcej problemów sprawiło mi odwrócenie ciasta - nie przywykłam do takich akrobacji. Koniecznie trzeba to zrobić, póki ciasto jest ciepłe, inaczej warstwa karmelowa przywrze do papieru i całość nie będzie wyglądać za ładnie. Poza tym ciasto jest naprawdę banalne i dość szybkie w przygotowaniu, i choć jeszcze zimowe, to polecam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fondant czekoladowy 166

Opis fondant czekoladowy: Fondant czekoladowy jest nazywany także ciastem lawą, ponieważ po przekrojeniu ciepłego jeszcze ciastka, czekolada stanowiąca dużą jego część, wypływa niczym lawa po eksplozji wulkanu. Na pozór wygląda to jak zwykła babeczka, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Idealny fondant wcale nie jest tak łatwo przygotować. Musimy nabrać cierpliwości i umiejętności, aż w końcu uzyskamy(...)piekarnika i pieczemy przez ok. 7-8 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 2 minuty. Delikatnie wyciągamy z foremki na talerzyk. Możemy podawać z lodami lub bitą śmietaną. Artykuł Fondant czekoladowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babeczki budyniowe 155

pyszne babeczki budyniowe udekorowane lukrem. Zamiast mini babeczek możemy upiec jedną dużą, wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Babeczki są tak smaczne, że jeszcze ciepłe zniknęły z talerza. Lepszej reklamy nie trzeba :) Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Babeczki budyniowe Składniki na ok. 10 sztuk: 200g masła 140g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej(...)odporne na wysokie i niskie temperatury, można je stosować w piekarnikach, mikrofalach oraz zamrażarkach. Łatwo je umyć i przechowywać. Taką foremkę możemy również wykorzystać do przygotowania deserów: galaretek, lodów lub serniczków

Smak mojej kuchni
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 192

moich wielkich marzeń; a ja, zapracowana, zabiegana, stoję jakby lekko z boku, obserwując tykające wskazówki zegara. Nieubłagany czas ni z tego, ni z owego, wrzucił mnie w słoneczny, ciepły czerwiec. W pracy wszyscy wylewamy z siebie siódme poty, a praca i tak idzie jakoś wolniej. Wypijam litry świeżo wyciśniętych, owocowych soków, wody i mrożonej herbaty. Posiłki na ciepło, póki(...)warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał na punkcie tego dżemu! Naleśniki jadł tylko z nim, choć obok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement pod adresem konfitury. Spróbujcie i Wy, póki czas jeszcze nie minął... Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie Składniki: (na 6 słoików

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polewka jurajska na poziomie 511 182

dojrzewające sery, łyk mleka „prosto od kozy”, zakup serów na kolację i w drogę.... Kolejnym przystankiem na naszej drodze była wizyta w Gospodarstwie Rybnym Pstrąg w Chechle, gdzie zjedliśmy ciepłe, wyjęte prosto z wędzarni pstrągi i węgorza.  Wspaniałe.... co, tu dużo mówić... to nie to, co na co dzień możemy kupić w sklepie. Czas nagli – wszak godzina spóźnienia na samym(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem.    Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową

królestwo garów
Na upalne dni 178

Ostatnie cieple dni i chwile blogiego lenistwa na lonie natury przywolaly wspomnienia z dziecinstwa. Wakacje spedzane na wsi i babciny kompot z rabarbaru, ktory rosl

Przysmaki Karolki
Cuppa cuppa cuppa cake... 204

Zwracam uwagę wszystkim zainteresowanym, że nazwa ciasta/deseru pochodzi z języka angielskiego i od słowa 'cup', czyli jednostki miary oznaczajacej zwykle pojemność 250ml, lub okolic. I wypowiada

Lejdi of the house
115. Słodko i romantycznie, czyli mini clafoutis czekoladowe z gruszkami 275

czekolada to doskonałe połączenie, a konsystencja upieczonego deseru jest jakby połączeniem sufletu z fondantem- delikatnie płynne w środku, a na zewnątrz delikatne i puszyste. Najlepiej smakuje na ciepło. Zapraszamy Was po przepis na ten łatwy i szybki deser. Czytajcie, oglądajcie i zjadajcie wzrokiem! Składniki (na 6 kokilek): 250 g gorzkiej czekolady 50 g mąki pszennej 4 jaja(...)dobrze, ale naszym zdaniem ładniej wyglądają te z ogonkami ;) Pieczemy 20-25 minut (aż powierzchnia deseru stężeje) i zjadamy! Można podać ze świeżymi owocami np. malinami i gałką ulubionych lodów. Smacznego. PS. Zdjęcia robione były na drugi dzień od wykonania deseru, po upieczeniu gruszki mają ładny żółty kolor i nie są aż tak ciemne. (function

Symfonia Smaków
KARMEL BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 165

cukru a ten z mojego przepisu zaledwie 5 g i do tego jest bez laktozy. Taki bezcukrowy karmel pasuje idealnie do różnego rodzaju deserów, lodów, ciast, naleśników, racuszków, placków czy gofrów choć wiem, że są i tacy którzy zapewne zjedzą go prosto ze słoiczka Przepis jest niezwykle prosty nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jedyne co musicie robić(...)masa zgęstnieje (ok 30-40 minut). Chcąc uzyskać solony karmel do sosu należy dodać szczyptę soli i wymieszać. W zależności do czego chcemy użyć karmelu należy go podawać w ciepłej lub schłodzonej postaci. Można go też przelać do słoiczka i przechowywać lodówce. Po schłodzeniu sos zgęstnieje i będzie bardziej skrystalizowany. Uzyskanie całkowicie płynnej konsystencji po schłodzeniu w przypadku ksylitolu

Ola la LCHF
Wegański „sernik” kokosowy z mango (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański, bez pieczenia) 181

Pewnie już znacie to zacne połączenie - mango i kokos, jednak proponujemy Wam coś znacznie bardziej spektakularnego niż koktajl czy lody. Dzisiejszy deser wygląda jak tort za milion dolarów (physalis to cudne perełki 😊)  a wykonuje się go szybko i jest przepyszny. Naszym zdaniem biała część jest dużo lepszą wersją wegańskiego sernika niż np. tofurnik za sprawą kokosowego kremu(...)momentu bąbelkowania trzymać jeszcze 3 minutki i zdjąć z ognia). Do tortownicy wyłożonej na dnie folią wlać połowę masy, resztę zostawić w garnuszku pod przykryciem aby dłużej było ciepłe i się nie ścięło. Tortownicę wstawić do zamrażarki na kilka minut (agar dość szybko tężeje). WARSTWA Z MANGO W czasie przygotowania masy kokosowej można już mus z mango wlać do garnuszka

Candy Pandas
Kruchy placek z jabłkami i cynamonem 176

pełni z mąki pełnoziarnistej, dzięki której jest niesamowicie chrupiący i zdrowszy niż tradycyjne ciasto kruche. Deser na wzór amerykańskich placków z dziurką, podawany na gorąco, często z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam :) Ciasto : 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki soli 250 g schłodzonego masła 90 ml zimnej wody 1 łyżka octu jabłkowego Nadzienie : 1 kg jabłek(...)środku zrobić nacięcie, przez które będzie uciekać para :)  Piec 10 minut w 200*C, następnie temperaturę zmniejszyć do 190*C i piec jeszcze 25-30 minut. Podawać na ciepło. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Mleko kokosowe 151

gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)mleko z nich wykonane do codziennej diety. Składniki: Wiórki kokosowe – 150g (300g dla mleczka kokosowego) Woda – 1 litr Wykonanie: Zalewamy w dużej misce wiórki kokosowe ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wlewamy zawartość miski do blendera kielichowego i miksujemy przez około 2 minuty na największej mocy. Sitko umieszczamy na misce, nakładamy pieluchę tetrową

Blendman

Proponowane wyszukiwania