cieple lody - 1725 przepisów (strona:94/115)

Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 317

się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam chrzanowe i musztardowe i jestem ciekawa co jeszcze zaproponują, bo te dwie kompozycje wybitnie przypadły moim kubkom smakowym. Ma również wrócić do łaski smak gorzki i alternatywne sposoby(...)dodaję kilka krople soku z cytryny i 5-6 drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju. Mieszam. Formuję rulonik, zawijam w folię i do zamrażarki. Taki plasterek masła położony na ciepłym moskolu cudownie się rozpływa Spróbujcie, bo warto. Smacznego

ladykitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 194

wliczają to do rachunku – pół euro za osobę : ) Być w Hiszpanii i nie napić się sangrii to grzech. Pomimo tego, że byliśmy tam zimą, napój ten podawany jest z lodem. Skoro jesteśmy nad morzem to co jemy – owoce morza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży(...)kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste.  Odrobina tłuszczyku przytwierdzona do mięsa rozpływa się pod wpływem ciepła języka! Wszystko zamyka przepiękny orzechowy zapach. Sama sztuka mięsa nacierana jest tylko solą morską i odwieszana na czas od 1 roku do 4 lat. Dostaniecie ją chyba w każdym

Right Behind The Kitchen
Pierwsze urodziny bloga i torcik czekoladowy z trusawkami 171

komentarzy. Facebookowy fanpage strony śledzi 837 osób. Najpopularniejsze przepisy to: 1. zielony mus owocowy z jarmużem 2. domowe lody bananowe 3. omlet owsiany Najczęściej wyszukiwane frazy to: " lody bananowe ", " krem z batatów " i " frytki z pietruszki " Najczęściej odwiedana zakładka: " Fit ". Wspaniałe statystyki :) Chciałabym Wam z całego serca podziękować za to, że jesteście, że czytacie(...)czekolady mlecznej 50 g gorzkiej czekolady 3 jaja (oddzielnie żółtka i białka) 1 łyżka kakao naturalnego pół szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80 ml ciepłej (ale nie wrzącej!) wody szczypta soli Mus przygotowujemy tak samo, jak spód, ale nie pieczemy. Zamiast tego dodajemy (ostudzoną) rozpuszczoną żelatynę. Czekoladę roztapiamy z masłem w kapieli wodnej, następnie odstawiamy do wystygnięcia

Zawsze głodna!
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 221

chińskiej przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują.   Indyjska herbata(...)jednak nie do końca będzie tan sam smak.   W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj

Karo in the Kitchen
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 238

drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki(...)chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami oraz musli.skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego).Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 565 kcal (2339 kJ) Białko

Wypisz Wymaluj
Fondant czekoladowy z wanilią i nutą chilli. 193

Miałem strasznie ciężki tydzień. Było na tyle pracowicie, że nie miałem chwili na przygotowanie czegokolwiek. Nadszedł w końcu upragniony weekend i mogę się wyżyć kulinarnie.Dziś

BaRepas
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 214

zaczynająca  się  zima,  skrajnie  mała  liczba  dni  z  pokrywą  śnieżną, wydłużony okres bez przymrozków oraz jedne z najmniejsze średnie amplitudy temperatur (ciepła zima-chłodne lato). Krainy klimatyczne  Nowogardzko-Gryficka i Koszalińska obejmujące gminy Gościno, Dygowo, Rymań i Siemyśl w stosunku do regionu zachodniopomorskiego i północnej  powiatu  cechują(...)kiełbaski z grilla. Ryby wędzone... Nie ma udanego wyjazdu nad morze bez zjedzenie tego specjału. Ja znalazłam swoje miejsce, swoją budkę wzdłuż ulicy Rodziewiczówny.   Gdzie na loda? Jak na lody to tylko i wyłącznie do którejkolwiek budki Państwa Trzcińskich. Mają niesamowite lody. Porcja bardzo spora, lody własnej produkcji, oryginalne smaki. Przystępne ceny

ClauditteMissCooking
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 233

Joanna i Krzysztof Pałyskowie ruiny folwarku w Galinach zamienili w piękną posiadłość. W małej Mazurskiej miejscowości stworzyli oazę spokoju, w której czas płynie wolniej. Wchodząc przez próg gospody odnajdziemy ciepło rodzinnego domu, z idealnie grającymi ze sobą detalami, które tworzą pewną magię. Do tego gliniane garnki, drewniane szafy, haftowane poduszki, które rozsiane po całym gościńcu zapewne skrywają swoją osobną(...)autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto

Sajkofanka smaku
PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI 158

obrać orzechy laskowe, umieszczamy je na blasze do pieczenia i prażymy w temp. 180 stopni przez około 10 minut, aż zaczną pachnieć. Gorące orzechy natychmiast zawijamy w ciepłą ściereczkę i pozwalamy im odparować przez kolejne 10 minut, następnie pocieramy je ściereczką, by usunąć skórki (nic nie szkodzi jeśli kawałeczki skórek przylgną do orzechów). PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Przygotowujemy pate fermentee(...)ostrego noża robimy nacięcia w kształcie litery X. Krok 9.  Bochenek wraz z papierem do pieczenia zsuwamy na rozgrzany kamień do pieczenia. Do żeliwnej patelni wsypujemy kostki lodu ( około 1/2 szklanki). Chleb pieczemy przez 10 minut w temp. około 260 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 230 stopni i wypiekamy  przez kolejne 30-40 minut, aż skórka

Moja Książka Kucharska
Drugie Dno Nowogrodzka – recenzja multitapu 152

się we dwie. To dość zabawne, bo Królestwo to blog o tradycyjnej kuchni polskiej – takiej jak XX-leciu, ale jeśli jemy coś razem to zwykle są to hamburgery, lody z guacamole i tabasco oraz inne nie bardzo tradycyjne dania. Mam też inną koleżankę, która ma bloga o zdrowym trybie życia i sporcie, z którą najczęściej zasiadamy(...)krążkami cebulowymi, więc w sumie jakie by miały być. Aśka uznała, że bułki w hambuksach mogłyby być lepsze, ale ona sama piecze bułki, które podaje rodzinie. Ja ostatnio widziałam ciepłą domową bułkę jak mi były mąż zrobił (czyli nie że jakoś ostatnio), więc nie mam zbyt wygórowanych gluteno-oczekiwań. Po burgerach jesteśmy pełne, ale nie jesteśmy tu dla przyjemności, więc

Ugotowane pozamiatane
Weselne toasty po duńsku. I żółciutka tarta z kurkami 258

ulubiony kuzyn C. podszedł do mnie i wyszeptał do ucha, że po deserze mam być gotowa. Wzięłam głęboki oddech, i stwierdziłam, że będę. Pięć minut później okazało się, że lody potrzebują jeszcze chwili, więc przemowę mam wygłosić przed deserem. Jonas ścisnął mnie za ramię, życzył szczęścia... I zapowiedział pannę młodą. Wydobyłam z torebki kartkę (Młoda spisała się(...)tymianku, doprawić solą i pieprzem. Na przestudzony spód wyłożyć kurki, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec w 160 st. C. przez 25 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Podawać na ciepło. Smacznego! Przede mną wolny weekend - nie macie pojęcia, jak się cieszę! Ostatnio jestem ledwo żywa; praca naprawdę daje mi się we znaki. A za pasem Święta, czyli ruch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Historia pewnej królowej i jabłka w filo. 189

Jabłonie . Gdy wymawiam to słowo czuję ciepły wiatr splątany w ich gałęziach i łagodny cień jakim korona obejmuje trawę. Jabłonie są wytchnieniem i spokojem. A ta najpiękniejsza już tylko jedynie wspomnieniem. W rozłożystej koronie królowała nad całym ogrodem. Z lekkiego wzniesienia rzucała cień na łąkę dając schronienie w upalne popołudnia. Rodziła jabłka o bladej, delikatnej skórce oblanej łagodnym różowym rumieńcem. Soczyste(...)piec ok. 15-20 minut, do momentu aż wierzch ładnie się zezłoci.  Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na gorąco z kleksem bitej śmietany lub lodami waniliowymi. Smacznego

KUCHARNIA
Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 281

cieplej i nie chce się gotować - bo nagrzewa się mieszkanie. Co wtedy robić? Można oczywiście nie jeść ;) Ale można też zastąpić przynajmniej jeden z posiłków czymś, co nie jest ciepłe i przygotowanie czego nie wymaga uruchamiania urządzeń grzejących. Takie są właśnie koktajle. Dają mnóstwo możliwości smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie, a mogą być bardzo pożywne, np. za sprawą(...)Wszystkie składniki oraz ok. 100-150 ml wody dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji schładzamy lub serwujemy od razu. Można również dodać kostki lodu. Smacznego

Ratunku obiad
3 przepisy na rozgrzewające koktajle + recenzja blendera NOVEEN 176

Istnieje wiele urządzeń, które są niezastąpione w kuchni. Z doświadczenia wiem, jak bardzo potrzebnym urządzeniem jest blender. Ręczny, kielichowy, a może sportowy? Każdy ma swoje zalety

Via Gusto
Dworek Koper 202

Dworek, który z pietyzmem odrestaurowali. Od 1984 roku pełni on funkcję restauracji i galerii sztuki. Wnętrze wyposażone w biedermeierowskie, eklektyczne i secesyjne meble oraz unikalne obrazy, tworzy atmosferę pełną ciepła i ducha minionej epoki. Całość dopełnia obszerna weranda, na której możemy rozkoszować się filiżanką gorącej, aromatycznej kawy. Wysiłek właścicieli włożony w odrestaurowanie obiektu zgodnie z dawnymi dokumentami został uhonorowany przyznaniem(...)muszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania