robić...? Chęć spróbowania jest ogromna, rozsądek i wrodzona ostrożność mówią nie . Duch innowatorstwa jednak okazał się od rozsądku silniejszy, i najpierw przygotowałam dżem, potem z tego dżemu lody, a jarzębinę, która z tych eksperymentów została - ususzyłam. Nie jest to proces skomplikowany ani żmudny; najbardziej przerażający moment to ten, gdy do kuchni wnosi się pełną siatkę pomarańczowo-czerwonego(...)warstwa. Suszyć w 70 st. C. przez 5-6 godzin, od czasu do czasu mieszając. Przechowywać w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Smacznego! Pogoda dzisiaj zaskakująco przyjemna. Słonko świeci, jest przyjemnie ciepło, ale lekki wietrzyk nie pozwala się spocić. Późno letni ideał po prostu! Duńczycy wyznają zasadę, że pogoda zależy od tego, kto ma danego dnia urodziny. Jeśli był grzeczny, pogoda
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzy ul. Świętojańskiej 65. Ceny przystępne a pizza najlepsza ! Zawsze zamawiam Salami mascarpone z salami picante, pieczarkami, rukolą i mascarpone. W menu znajdziecie pizzę oraz panino – kanapki na ciepło własnego wypieku. Jeśli raz odwiedzicie to miejsce, zakochacie się w nim i będziecie zawsze wracać ! Tak było ze mną Tarttoria To nowe miejsce na kulinarnej mapie Sopotu. Znajduje się(...)przez Francuza, co jest gwarancją smaku i jakości. Nigdy nie jadłam lepszych ! Uwaga ! Bardzo ciężko dokonać jest wyboru. Aż chce się kupić wszystkie smaki Miło Mi To najlepsze lody, jakie jadłam. Warto dodać, że Miło Mi to wytwórnia lodów naturalnych. W swojej ofercie ma ciekawe smaki, co widziałam na fanpage. Gdy trafiłam na ul. Świętojańską 81/2
Moja pasja smakurównież. Ale coś się dzieje nie tak. Już od samego początku...Podnosisz głowę. Patrzysz na mnie tymi swoimi czarnymi oczami. Zatapiam się w nich niczym wiśnia kandyzowana w roztopionych lodach. Mówisz tak słodko,a słowa lepią się do moich uszu jak oblepiony miodem słoik do rąk. Ale tym razem inaczej podnosisz głowę. Zerkasz zachmurzonym wzrokiem koloru kawioru. Głos(...)dolewam bulion do chwili, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Cały czas mieszam, by się nie przypalił. Nie doprawiam solą - bulion jest wystarczająco słony. Podaję na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami(...)wykładamy gazą, pieluszką lub bawełnianą ściereczką. Odcedzamy masę, aby w durszlaku zebrał się ser i zostawiamy na 30 minut, aż dokładnie odcieknie (można go leciutko odcisnąć). Gdyby był jeszcze ciepły, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy
Poezja smakuMocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika(...)robię to trzepaczką balonową, ale można też po prostu zmiksować. Stawiamy miksturę na mały gaz i powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Po 6-7 minutach mikstura będzie już mocno ciepła – mieszamy dalej. Podgrzewamy, mieszamy, a masa zaczyna robić się gęsta i szklista. To stałe mieszanie jest bardzo, bardzo ważne. Nie pozwala ściąć się jajkom na pasemka, a spulchnia
Karo in the Kitchenroku postanowiłam zaszaleć z jagodami i kupiłam ich ponad 3 kilo. Także powstały pierogi, lody, ciasta i oczywiście trochę zamroziłam. Sernik jest świetny! Przepis znalazłam w internecie, ale spód wymieniłam na inny i dodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem(...)rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę by napęczniała. Następnie delikatnie podgrzewać, aż do momentu aż się rozpuści (nie gotować). Dodać ją do ciepłego (nie gorącego) musu jagodowego. Wymieszać. Jogurty wyłożyć do dużej miski. Do masy jagodowej dodać 3-5 łyżek jogurtu, by ją zahartować. Letni mus jagodowy dodać do reszty jogurtu i zmiksować
Mania WypiekaniaDomowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie
Kulinarne Fantazje MarioliTeraz jest odpowiedni czas na rozgrzewający cynamon, który pomoże nam jakoś przetrwać te chłodne dni…Dzisiaj mam deser dla smakoszy zarówno słodyczy jak i owoców
kuchniabellissima.wordpress.comoraz Fresh zone . No Frost to świeżość gwarantowana przez najnowsze technologie, które zapewniają idealne chłodzenie i utrzymanie optymalnej wilgotności w każdej z komór lodówki. W lodówce nie gromadzi się lód, więc nie trzeba jej rozmrażać, a system Multi Flow zapewnia stałe i równomierne chłodzenie w całej lodówce. Strefa Convertible Zone jest dostępna w nowych lodówkach Multidoor, pozwala ona dostosować temperaturę(...)resztkową zapiekankę przygotowaną z tego co znajdziemy w lodówce. Został Wam makaron z poprzedniego obiadu ? Dzieci nie zjadły całej wędliny ? Został kawałek sera ? Oto przepis na pyszny obiad czy ciepłą kolację z produktów, których nie zjedliśmy wcześniej i pewnie wylądowałyby w koszu. Resztkowa zapiekanka makaronowa z szynką Czas przygotowania : 45 minut Składniki: 3 szklanki ugotowanego makaronu
Kulinarne przygody Gatityświatłem zniczy cmentarze. Z Rodzicami zawsze kupowaliśmy jeden więcej, niż należało, i stawialiśmy go na grobie, o którym wszyscy już zapomnieli. Każdemu zmarłemu należy się w ten wieczór odrobina ciepła... Grobów, nad którymi trzeba pochylić głowy, ciągle przybywa. Na początku były to praciotki i wujkowie, których nigdy nie poznałam, albo zupełnie nie pamiętałam. Opowieści o nich powoli już zamieniały się(...)oryginalny smak. Tak naprawdę ciężko powiedzieć, czy to ciasto kasztanowe z czekoladą, czy czekoladowe z kasztanami... Ma ciekawą, mazistą konsystencję; jest naprawdę wyjątkowe. Smakuje obłędnie lekko podgrzane, z kulką lodów waniliowych. Poza tym świetnie się nada dla alergików, bo nie ma w nim ani mąki, ani mleka. Ciasto kasztanowo-czekoladowe Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzedwczoraj postanowiłam oczyścić swój organizm i zrezygnowałam ze słodyczy. Niestety w dniu dzisiejszym nie oparłam się lodom. Herbata gorzka też nie smakuje tak samo. Tym samym moja toksykologia została zakończona. Czy ktoś pobije mój rekord?:D Maroko słynie z pysznych i aromatycznych dań. Każdy pewnie zna tadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz(...)czym gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut (marchewka musi być miękka). Zupę schładzamy, blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, kminkiem oraz dolewamy sok pomarańczowy i mleczko kokosowe. Podajemy na ciepło
Kuchnia w oparachtylko na pure z bobu albo humus bobowy, też pyszny, ale nie o to dzisiaj nam chodzi. Składniki: 0,5 kg bobu (mrożonki mają zazwyczaj 400 g wagi, z lodem. Jedno opakowanie dla dwóch osób to za mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka(...)skórką. Nie ma drogi na skróty. Jedynym patentem na przyspieszenie konsumpcji jest gruntowne wystudzenie bobu – zimny łatwiej się obiera. Jest to też sposób na uratowanie rozgotowanego bobu. Łuskany na ciepło zamieni się pod palcami w pastę. Chłód skondensuje miąższ wewnątrz łupinki. Artykuł Wtorek: Bób z migdałowym pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmiętowych Masło lub margaryna musi być miękka do kremu, dlatego dużo wcześniej musimy wyjąć z lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (nie może być ciepła bo wtedy nam się masło rozpuści!) Miekką kostkę miksujemy przez około 5 minut do uzyskania delikatnej, kremowej konsystencji. Dodajemy czekoladę i krople miętowe. Wszystko dokładnie miksujemy jeszcze kilka minut(...)lekki, pyszny i wspaniale chłodzi i orzeźwia. Można go jeść, i jeść, i jeść... Wprost idealny w letnie dni na ochłodę. Do tego ostudzona mięta z cytryną i kostkami lodu, słońce i pełen relaks
JedzeniomaniaLato wciąż dopisuje. Nie jest przesadnie ciepło, ale idealnie aby delektować się koktajlami i lekkimi sałatkami przyrządzonymi na bazie jarmużu. Od dwóch lat uprawiam jarmuż na balkonie. Najpierw wysiewam go bardzo gęsto do niewielkich doniczek. Kiedy już wyrasta i dostaje po dwa liście przerywam go, a młode liście używam do sałatek i smoothies. Wyrośnięte sadzonki przesadzam do większych doniczek(...)przygotowałam kilka porad jak przechowywać jarmuż aby cieszyć się nim jak najdłużej. Po pierwsze kupne łodygi jarmużu spłukuję zimną wodą. Następnie do miski wlewam zimną wodę, dodaję kilka kostek lodu i zanurzam zielone łodygi na 30 minut. W ten sposób jarmuż zostaje “pokrzepiony”. Następnie odlewam wodę i umieszczam jarmuż na durszlaku, aby się w miarę osuszył. Jeszcze wilgotne
codojedzeniamożna mieć psa. Trochę cienia dla Ptysi, słoneczne miejsce dla nas. I wszystko byłoby jak w bajce, gdyby nie setki meduz w wodzie (która swoją drogą była naprawdę ciepła). Weszliśmy do wody do pasa, i weszłabym dalej, gdyby nie śliskie, galaretowe ciałka ocierające się o moje nogi przy każdej fali. Brrr... Nie mogłam się przemóc. Za to Ptysia pływała(...)zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały wyjątkowo!Morele w syropie herbacianymSkładniki:(na 8 słoiczków)2 kg moreli500 g cukru4 torebki herbaty brzoskwiniowej lub morelowej z waniliąsok z 1 cytryny600 ml wodyMorele
Pożeraczka, czyli raz adobrze