cieple lody - 1725 przepisów (strona:83/115)

Sylwestrowe menu – top lista 996

przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklułosoś wędzonypumpernickelserek(...)siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch nakładamy tatar np. łyżką do lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione to:Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska, słodki ananas, wędzona szynka, orzechy włoskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 173

upływie danego czasu posypać ciasto solą i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na niskich obrotach robota. Ciasto chlebowe przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2,5 godziny w ciepłe miejsce. Co 50 minut ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i złożyć w kopertę. Z tak przygotowanego ciasta uformować bochenek albo dwa – ja zawsze dzielę ciasto na pół(...)funkcją pary ( u mnie 25% ) ale jeżeli macie prostszy model bez tej opcji to warto wstawić na dno piekarnika naczynie żaroodporne z wrzącą wodą lub wrzucić kilka kostek lodu. Piec około 40 minut. Upieczony chleb postukany w spód powinien wydać głuchy odgłos. Artykuł Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pełnoziarniste bananowe babeczki z orzechami włoskimi 158

pyszne babeczki z pewnością zasługują na to, aby je ładnie opisać, ale obawiam się, że nic z tego. Właśnie, jeszcze ciepłe i pachnące, wynurzyły się z piekarnika. Na razie spróbowałam tylko jedną i mogę Ci powiedzieć, że są absolutnie pyszne: z chrupiącym wierzchem i chrupiącymi orzechami w środku, a dzięki bananowemu dodatkowi delikatne i wilgotne. Nie za słodkie, więc idealnie(...)oraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek.  Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Przed

Roślinna - blog wegański
Sorbet malinowo-miętowy (bez cukru) 235

Upały nie odpuszczają, sezon malinowy w pełni - więc dzisiaj coś dla ochłody - sorbet z malin z orzeźwiającą miętą - pyszny, chłodzący i zdrowy deser! A najlepsze jest

Moje Kuchenne Rewelacje
Chia smoothie jar! 225

Kochani! Zanim dodam obiecany post z przepisem na 30 minutowy lunch, zapraszam na śniadanie! Dziś na salonach gości smakołyk z nasionami Chia! Składniki: 3 łyżeczki nasion

Spektrum Smaku
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 204

owoce kroimy na małe kawałki. Do dużego słoja (mój 2.5l)  wrzucamy owoce i zasypujemy cukrem. Słój stawiamy na parapecie, lub w innym słonecznym miejscu. Pod wpływem ciepła owoce puszczą sok, a cukier ten sok "zakonserwuje" Warunek - owoce muszą być w całości zasypane cukrem, gdy cukier się rozpuści należy go uzupełnić, by nie dopuścić do kontaktu owoców(...)zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki  wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).  A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję

Walijskie Pichcenie
Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru 463

Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru – Dzisiaj bardzo smaczna „ Zdrowa Środa ” :). Jeśli ciasto dobrze schłodzimy to smakuje jak lody. Ciasto bez pieczenia, rozpływa się w ustach. Jest waniliowe, troszkę migdałowe i kawowe. Do tego jest bez cukru i można je przygotować w wersji bez glutenu (trzeba użyć odpowiednich płatków owsianych, z certyfikatem). Ciasto proszę przechowywać(...)soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gładkiej bez granulek 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dodatkowo: kakao bez cukru do posypania 1. Orzechy nerkowca 150g (orzechy z ciemnego i jasnego kremu) zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie orzechy osączyć. Jasny krem: 2. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na jasny krem oprócz mąki kokosowej i zmiksować

Mała Cukierenka
Chlebek bananowy 181

skórki, włóżcie do pojemnika i przechowujcie maksymalnie 3 miesiące. Przed użyciem rozmrażajcie je przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Mrożone banany są świetnym składnikiem smoothies, koktajlów czy lodów bezglutenowych. :) Ciasto piekę w formie silikonowej Sockerkaka z Ikei. Ciasto: 4 banany 2 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru (mniej jeśli banany są bardzo słodkie) 1 łyżeczka sody(...)zostawcie na ok. 5 minut w formie, po tym czasie przełóżcie je na kratkę do ostygnięcia, o ile zdołacie się powstrzymać. Ja zawsze kroję i pałaszuję przynajmniej kawałek jeszcze ciepłego ciasta. ;)     Ciasto smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale my z Dominikiem uwielbiamy połączenie masła orzechowego i bananów, więc ciasto podajemy z tym orzechowym kremem. Smacznego

Cooking Monster
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 4 281

Opisywaliśmy Wam już wspaniałe miejsca poza hotelem, ale wielokrotnie powtarzaliśmy o naszym stanie ciągłej sytości, stan ten zawdzięczamy wspaniałej kuchni hotelu Sheraton Kraków, a przede wszystkim

Plate of Joy
Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą 174

domu niemiła niespodzianka. Nie miałam szpinaku! O rany, co tu robić. Ratowałam się zatem kupionymi wczoraj grzybami, które miały posłużyć do sosu Ale co tam. Tarta dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Możecie pałaszować ją z sosami lub samą. Ja lubię podpiec tartę tak, aby mozzarella na górze lekko się zrumieniła, bo doskonale wtedy chrupie {"@context":"http(...)prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 szybko ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107 w foli\u0119 i schowa\u0107 do lod\u00f3wki na min. 30 min.\r","W tym czasie kurki oczy\u015bci\u0107.\r","Na ma\u015ble zeszkli\u0107 cebul\u0119 pokrojon\u0105 w kostk\u0119 i dorzuci\u0107 kurki

Mieszam w Garnku
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 163

wodę. Wyrabiamy ręcznie około 5 minut. Maszynowo 3 minuty na drugiej prędkości. Na koniec dodajemy startą marchewkę i orzechy. Mieszamy do połączenia składników.   Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto wykładamy na blat wysypany mąką rozklepujemy na kształt placka i składamy w kopertę. Wkładamy ponownie do miski na następną godzinę(...)blasze i nie było ścisłe, to trzymało świetnie formę. Pewnie duża ilość orzechów nie pozwoliła mu się rozejść na boki:) Przed włożeniem ciasta, wrzuciłam na dno piekarnika 2 kostki lodu i nacięłam ciasto dość płytko w kilku miejscach. Piekłam 15 minut w 240st. Następnie 20 minut w 220 i skończyłam pieczenie na 200st. przez około 15 minut. W sumie

Leśny Zakątek
Buzia na kłódkę 174

soli, 36g cukru, 18g masła, odrobinę masła do smarowania dodatkowo. AD1 Dodałam świeże drożdże, rozmieszałam je z wodą, dodałam do mąki, wyrobiłam dość gęste ciasto. Pozostawiłam przykryte w ciepłym miejscu na 4 godziny do fermentacji. AD2 Do przefermentowanego zaczynu, dodawałam stopniowo wodę wymieszaną z solą i cukrem, na przemian z mąką. Zagniotłam ciasto i pozostawiłam na 20 minut(...)przykryte na 1,5 godziny, na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem. Nagrzałam piekarnik na maxa, do 250st. Włożyłam blachę z bułkami do piekarnika, na dno włożyłam metalową miskę z lodem, która wyjęłam po 7 minutach. Wcześniej próbowałam wyciągnąć uchwyty od bułeczek ale tak wyrosły, że nie chciałam ich za bardzo tarmosić:) Proponuję piec po 4 bułki na blasze

Leśny Zakątek
Fougasse – chlebek z oliwkami 161

Następnie zmniejszyć prędkość na najmniejszą i dodać oliwki lub -jak ja- wyjąć ciasto i delikatnie ręcznie zagnieść, aby nie połamać oliwek. Po dodaniu oliwek ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji na 2 godziny. Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z misy na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów(...)gruboziarnistą solą a drugi pieprzem, płatkami chili i startym parmezanem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.Smacznego Przepis J. Hamelmana z książki ChlebW marcowej piekarni udział wzięli:Aciri BajkoradaAga

UgotujmyTo.pl
CUSTARD CZYLI GALARETKI Z ANGIELSKIM SOSEM WANILIOWYM 232

ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów.Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa Na sos: 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietany 30% 2 żółtka(...)ścięcie się żółtek i zamiast sosu byłaby jajecznica :) Tak przyrządzony sos możemy podawać np  do naleśników, szarlotki, albo jak u mnie do  galaretki ... Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno

Walijskie Pichcenie
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 224

mąki pszennej 3 łyżeczki soli 200 g puree z dyni 45 g pestek dyni dodatkowo: mąka pszenna Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać z mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 godzin. Po tym czasie pozostałe drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cały poolish i puree z dyni, na końcu wsypać mąkę. Wyrabiać przez około 6 minut(...)ostry nożem. Chleb włożyć do piekarnika rozgrzanego do 275 st. C., natychmiast zmniejszyć temperaturę do 215 st. C. Parować przez 10 sekund lub wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Chleb piec 35-40 minut, po 20 minutach otworzyć piekarnik, wypuszczając parę. Chleb wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Zostawiłam go też do wyrastania na noc w lodówce; wydaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania