Lemoniada to chyba jeden z najpopularniejszych napojów przygotowywanych w domu. Prosta, szybka do zrobienia i błyskawicznie gasi pragnienie podczas ciepłych dni. Zauważyłam, ze stała się bardzo modna i można ją spotkać w zdecydowanej większości restauracji, a nawet na stacjach benzynowych. Zachęcam Was, abyście samodzielnie w domu zrobili taką lemoniadę. Dzisiaj pokażę przepis podstawowy, który można modyfikować przez dodawanie innych owoców(...)zbyt słodka , lecz kwaskowa. Tylko wtedy orzeźwi i ugasi pragnienie. Dlatego nie ma potrzeby słodzić jej za bardzo. W upalny dzień do dzbanka z lemoniadą można dodać kostki lodu lub dzbanek trzymać w lodówce. Kupując cytryny wybierajmy te ekologiczne . Jeśli cytryna ma błyszcząca i lekko klejąca skórkę, to znaczy, że została zakonserwowana. Unikajmy takich cytryn, jeśli nie chcemy faszerować
Codzienna kuchnia niecodziennaciepłe dni lemoniady są idealne. W domu, na balkonie, na pikniku - dzbanek z lemoniadą musi być :) Podstawą jest woda i cytryna (a dla mnie osobiście również mięta), ale możemy poeksperymentować z mnóstwem różnych dodatków: owocowych i ziołowych. Myślę, że przyjdzie jeszcze pora na cały lemoniadowy tydzień, w którym uruchomimy naszą fantazję. Dzisiaj, w tygodniu różowym, proponuję lemoniadę arbuzową! Prosta, ładna(...)tylko kwestia przyzwyczajenia? Składniki: 500 ml wody mineralnej lekko gazowanej 3 cytryny lub limonki 2 - 3 łyżki cukru lub miodu 500 g miąższu dojrzałego arbuza kilka gałązek mięty kostki lodu Wykonanie: Wycisnąć sok z 2 cytryn (lub limonek), a trzecią pokroić w plasterki. Sok połączyć z wodą i arbuzowym miąższem. Dosłodzić cukrem lub miodem. Zmiksować i przelać przez sitko
zadanie-gotowaniecierpki smak i niesamowity kolor. Suszone owoce miechunki warto mieć zawsze pod ręką . Można je spożywać jako przekąskę, podobnie jak inne bakalie np.: rodzynki, albo dodawać do batoników, muesli, lodów, ciasteczek, czy deserów. Świetnie smakują, dobrze zaspokajają głód, więc stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami(...)maczając miechunkę w gorącej czekoladzie. Ale miechunka to także dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu. Z kolei napar można stosować do przemywania skóry lub płukania włosów. Działa przeciwzapalnie
mojej kuchnicierpki smak i niesamowity kolor. Suszone owoce miechunki warto mieć zawsze pod ręką . Można je spożywać jako przekąskę, podobnie jak inne bakalie np.: rodzynki, albo dodawać do batoników, muesli, lodów, ciasteczek, czy deserów. Świetnie smakują, dobrze zaspokajają głód, więc stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami(...)maczając miechunkę w gorącej czekoladzie. Ale miechunka to także dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu. Z kolei napar można stosować do przemywania skóry lub płukania włosów. Działa przeciwzapalnie
w mojej kuchniDzisiejsze ciasto czekoladowe to ostatnio mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, na przepis wpadłam wypróbowując różności na tort z Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać(...)polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto robi się praktycznie „samo”). Do masła wsypujemy
Ciastkozercysolą, dodajemy olej oraz mieszaninę wody z mlekiem. Zagniatamy aż ciasto odejdzie od ręki. Na końcu dodajemy cukier i zagniatamy aż rozpuści się. Ciasto ma być gęste, odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie ok 1-1,5 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować (czyli chwilkę wyrobić). Wyrośnięte dzielimy na 3 części i zostawiamy na 20 minut żeby(...)piekarnika. Mój piekarnik mocno grzeje więc 230 wystarcza. Bagietki przed wstawieniem do piekarnika nacinamy i smarujemy wodą. W chwili gdy je wkładamy na spód rzucamy parę kostek lodu lub wstawiamy naczynie z wodą ( pół szklanki gorącej wody). Po 10 minutach piekarnik skręcamy na 200 stopni C i jeszcze pieczemy ok 20 minut, ja nastawiłam grzanie dolne. Bagietki sprawdzamy
Pani na deserLatem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie(...)każdy cukiernik przeklina swoją młodzieńczą głupotę, kiedy to zdecydował się na taki zawód. Na zapleczu bowiem nie ma klimatyzacji; są za to wielkie piece, które wydzielają niewyobrażalne wręcz ilości ciepła. Nie ma szans na najlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać. Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak lata. Niektórym kojarzy się on wyłącznie z niezbyt smacznym, kwaskowym kompotem z dzieciństwa. Ale rabarbar jest wszechstronny i możemy go wykorzystać do przygotowania wielu pysznych wypieków, lemoniad czy lodów. Niedawno odkryłam, że wspaniale się komponuje z imbirem i odrobiną brązowego cukru, co daje bardzo orzeźwiające połączenie :) Przepis na bułeczki z rabarbarem, które dziś Wam pezentuję pochodzi z bloga(...)proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio typ 500 300 ml mleka w temp. pokojowej lub lekko ciepłego 100 g roztopionego, ostudzonego masła 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 jajko 25 g drożdży duża szczypta soli Dodatkowo 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek. Cukier blendujemy na pyłek
Zawsze głodna!NONE W końcu wiosna! Mam wrażenie, że pół roku siedzimy w norach, zakutani po usze w koce i doczekać się nie możemy słońca, kwitnących drzew, zielonej trawy, długiego dnia. Lodów w parku na ławce, spacerów. Tego, że można tylko zmienić papcie na buty i wyjść z domu, bo nie trzeba zakładać drugiego swetra, rękawiczek i owijać się cztery razy(...)przed nim. Podobnie mam z całą wiosną i latem. Jeszcze się dobrze nie rozkręciły, a za chwilę będzie wrzesień i dzieci pójdą do szkoły. Czy tylko mi ten ciepłe pory roku tak uciekają? Za chwilę maj. A jak maj to rabarbar, botwinka, szparagi. Truskawki, na które czeka się cały rok (jeju, ależ bym jadła!). Jak już są to włącza
bistro mamaproporcji.Jedynym mankamentem tego dania jest stanie przy patelni w taki upal,choc to swietna lekka propozycja obiadowa na letnie upaly.Proponuje do racuchow lemoniade z bzowymi kwiatami z ogromna iloscia lodu,przepis tutaj:klik.Skladniki na 12 racuchow:12 baldachow bzu 1 szklanka maki (orkiszowa 630) 1 szklanka kefiru2 jajka1/2 lyzeczka soli1/2 lyzeczki sody oczyszczonejcukier puder do posypaniaolej do smazeniaWYKONANIE : Odzielic(...)tylko ciasto sie zetnie,obciac ogonki wraz z odgalezieniami .Gdy sie racuchy przyrumienia ,odwrocic i smazyc z drugiej strony.Usmazone ,ukladac na talerzu wylozonym papierowym recznikiem celem odsaczenia nadmiaru tluszczuJeszcze cieple,posypac cukrem pudrem.Podawac mozliwie zaraz po upieczeniu.Nie przetrzymywac za dlugo w cieple,lepiej pozniej upiec druga porcje. ZYCZE SMACZNEGO ! Uwaga!Przepis na racuchy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obydwie mąki, porszek i kakao. Mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. nasączenie: 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szkl ciepłej wody Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok. krem limonkowy: 3 limonki, 200 g cukru, 190 g masła, 2 jajka Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy(...)cukru W rolndlu podgrzewamy śmietanę z masłem i cukrem. Dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszamy aż się rozpuści. Następnie rondel wstawiamy do miski z zimną woda i lodem, studzimy. Potem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 12 herbatników ciemnych 12 herbatników jasnych Wykonanie: Z upieczonego i ostudzonego biszkoptu odcinamy wypukłą część
Bon appetit mon amieKokos kojarzy się z tropikalną wyspą, ciepłą plażą. Z pewnością jest zasługą reklamy batoników Bounty gdzie przekonywano nas do tego jak smakuje raj. Wielokrotnie spotkałem się z opinią rozczarowanych osób, którzy po raz pierwszy próbowali kokos. Nie był on ani słodki, a mleczko kokosowe swoim wodnistym wyglądem w ogóle nie przypominało mleka z ich wyobrażeń. Jednak jeżeli lubisz jogurty(...)wiórki kokosowe Prep Time 20 minutes Servings 2 osoby Ingredients 4 łyżki wiórek kokosowych 1 szklanka mleka ryżowo kokosowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szkalnki kefiru 4 szt kostek lodu Instructions Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera z niewielką ilością mleka. Miksujemy je pulsacyjnie tak aby się rozdrobniły na gładką puszystą masę. Do tak przygotowanej wcześnie masy kokosowej dolewamy resztę mleka
Przepisy na koktajle z blenderaznowu miał rację. Mimo nocnych przymrozków i wietrznych, deszczowych dni uparcie powtarzał, że od niedzieli aura się zmieni. Zapowiadał słońce i ciepło, a na moje pesymistyczne reakcje tylko wzruszał ramionami. I wiecie co? W niedzielę wyszło słońce! Może nie mieliśmy nagle trzydziestu stopni, ale w porównaniu z sobotą było zdecydowanie cieplej. Po błękitnym niebie leniwie snuły się nieliczne, białe(...)którego skład wchodził domowy sos berneński, na deser podałam mrożony tort tiramisu. Pracowałam cały weekend, nie miałam więc za bardzo czasu na przygotowanie odpowiednio efektownego tortu. Stwierdziłam, że lody lubią wszyscy, lodowy tort będzie więc rozwiązaniem doskonałym. I nie pomyliłam się! Słodkie, bezowe blaty przełożone kawowym semifreddo z wyraźnym dodatkiem amaretto. Do tego odrobina kakao, i uwierzcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJednym z tych produktów za który kochamy jesień jest dynia. To bardzo wszechstronny produkt. Grillowana lub pieczona może być podawana równie dobrze z gałką lodów waniliowych lub ulubionymi dodatkami. Może być bazą dla innych deserów a nawet koktajli mlecznych. Składniki: 1 mała dynia, oskórowana i pokrojona na około 3-4 cm plastry ½ szklanki roztopionego masła ¼ szklanki brązowego cukru(...)około 30-45 minut lub do czasu aż będzie miękka. Sprawdzamy jej miękkość przecinając nożem kilka plasterków (nóż powinien z łatwością ją przecinać). Tak przygotowaną dynię możemy podawać na ciepło lub na zimno. The post Odkrywamy jesienne smaki z grilla – dynia na słodko appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie