łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić innym „słodzidłem”) Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, cukier i obie mąki, wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczony (jeszcze ciepły) olej kokosowy. Całość szybko mieszamy łyżką, aż uzyskamy konsystencję a la kruszonki. Gruszki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na gruszki wykładamy naszą zdrową kruszonkę. Całość wkładamy(...)minut. Kruszonka powinna się zarumienić (złoto-brązowa). Deser podajemy na ciepło, choć i po ostudzeniu dobrze smakuje. Takie zapiekane gruszki pod kokosową kruszonką można podać również w towarzystwie gałki lodów. Smacznego
Słodkie okruszkiśniadaniami lub w wersji HB czyli śniadania+ obiadokolacje. Posiłki podawane są w formie szwedzkiego stołu. Śniadania to duży wybór serków, past, sałatek, płatków, miodu, wędlin, naleśników, racuchów, kiełbasek na ciepło. Oczywiście różne rodzaje kaw i herbat oraz świeżo wyciskane soki i koktajle. Obiadokolacje (w godz. 17-20) to duży wybór najróżniejszych dań. Hotel proponuje kolacje tematyczne. Podczas naszego pobytu(...)większej ilości owoców i deserów. Poza główną restauracją posiłki można zamówić w małej restauracji ala carte. Tu dania to prawdziwe arcydzieła. Pięknie podane i smakujące wyśmienicie, podobnie jak lody i ciasta. Restauracja a'la carte i bar. Chata góralska. Widok sprzed hotelu. Miłe miejsce, idealne na wypicie kawy na świeżym powietrzu. Hotel Biały Kamień oferuje bardzo bogatą ofertę
WYSPA SZCZĘSLIWAEfektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka(...)przed przygotowaniem masy serowej.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - studzimy.Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy
Słodka Stronastojąco można zamknąć drzwiczki za sobą. Dodatkowo latem należy zabrać okulary przeciwsłoneczne, nakrycie głowy i filtry do opalania, nóż do filetowania (opcjonalnie), porządną reklamówkę z biedry albo pojemnik z lodem na złowione ryby... Minus wśród plusów Wypływając rano na morze było dość chłodno, jednak w lipcu słońce na morzu dało o sobie znać! Mnie było po południu masakrycznie gorąco(...)była chłodna. Najlepiej w wolnej chwili wypatroszyć rybę, włożyć dopiero do wody. Dzięki temu pozostanie dłużej "w formie". Co nie zmienia faktu, że ryby te, będąc martwe w ciepłej wodzie ok. 9 godzin, staną się i tak kruche oraz że mogą się po prostu rozpadać później. Coś za coś. Co z rybami? Ile złowisz ryb, tyle zabierasz do domu
Right Behind The KitchenSkładniki : 2 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki soku z cytryny 1 białko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu(...)zmiksować z białkiem na gładką masę Włożyć ponownie do formy i zamrażać przez następne 3 godz. Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody. Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu.przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy
Proste Potrawyogromny plus da sprzętu. Silnik super uAC , w połączeniu z nożami oraz idealnym stalowym połączaniem ułatwia miksowanie nawet bardzo twardych składników – lodu, orzechów, twardych warzyw i owoców. Bez problemu możemy przygotować z nim kostki lodu do drinka, masło orzechowe, wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, kremy, masła, mleka , drinki i inne napoje. System obiegu chłodzenia zabezpiecza Blender wysokoobrotowy Happycall przeciwko przegrzaniu(...)słusznie! A teraz przejdźmy do tego, na co wszyscy czekać – przepisu! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * banan – 2 szt * mleko kokosowe – 250 ml * lód w kostkach – ok. 1,5 szkl * lody waniliowe – 2 gałki * cukier – 3 łyżki * śmietana 30% słodka – ok. 200 ml * masło – 1 łyżka * orzechy ( brazylijskie, włoskie, nerkowce, ziemne
Ostra na Słodkokształt, ok 25 mm długości, lekko pomarszczona i na zewnątrz ciemnobrązowa zaś wewnątrz jasnobrązowa. Sprzedawana jest w całości lub mielona i określana jako "wschodnio indyjska". W smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast(...)jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast, puddingów oraz lodów. Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Źródło: internet Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się
Ciastka - domowe słodkościpieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez(...)całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Garnek z miseczką zdjąć z ognia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. MUFFINKI BANANOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I KOLOROWĄ POSYPKĄ: Wystudzone muffiny zanurzać w ciepłej polewie czekoladowej (tak aby polewa pokryła całą koronę muffinki), pozwalając, aby jej nadmiar spłynął, po czym układać na kratce i posypywać kolorową posypką cukrową. Muffiny pozostawić na kratce, w temperaturze
Gospodyni MiejskaRzeżuchę możemy jeść bezpośrednio a z trawy ziaren zbóż przygotowywać sok, który można łączyć z koktajlami warzywnymi i owocowymi. Sok z trawy jest świetnym naturalnym barwnikiem do kremów, lodów i wszędzie tam, gdzie chcemy podnieść atrakcyjność i właściwości zdrowotne deseru czy ciasta. Wszystkie zielone rośliny, jak wiadomo zawierają chlorofil, pigment wytwarzany w roślinie w procesie fotosyntezy(...)wyniósł ze szkoły. Uzyskanie trawy z owsa w domowych warunkach jest bardzo proste. Owies kiełkuje w niskiej temperaturze nawet 2-3 stopniach, więc nie musi mieć idealnie ciepłego miejsca. Moczymy ziarno owsa przez 24 godziny w dużej ilości wody. Po tym czasie na powierzchni wody mogą pływać lżejsze ziarna lub łuski, które zbieramy i wyrzucamy. Zlewamy wodę z wierzchu ziaren
Leśny Zakątekjedenasto. i ośmiolatek. Składniki: - ok. 350 g mąki - 250 g masła - ok. 30 g śmietany - 20 g świeżych drożdży - ok. 3 jabłek - cukier puder do posypania - ew. kostki lodu i sok z cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche(...)Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy łatwiej zamykać je w ciasteczkach. Jabłka mogą lekko ściemnieć pod wpływem ciepła i tlenu, można ich takich użyć, ale jak chcemy zachować jasne owoce wystarczy pokrojone owoce włożyć do lodowatej wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora
I tu będę miała takie teŚwietnie nadaje się na imprezę, na szybką, słodką przekąskę, albo słodki poczęstunek dla nieproszonych gości! Możemy polać czekoladą , posypać cukrem pudrem , albo oblać sosem karmelowym i podać z waniliowymi lodami – każda wersja smakuje idealnie! Ciastko czekoladowe jest puszyste w środku i wilgotne … takie idealne! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka – 2 łyżki * cukier – 1 łyżka * kakao(...)dolewamy mleko oraz olej. Całość wlewamy do słoiczka i wstawiamy na największą moc do mikrofalówki na ok. 2 minuty ( sprawdzamy jak rośnie, gdyż mikrofalówki mają różną moc ). Podajemy na ciepło! Smacznego
Ostra na Słodkojuż w ogrodzie wysyp malin, więc jakos trzeba je zagospodarować. W pierwszej kolejności sos malinowy, który jest świetnym dodatkiem do lodów, ciast i deserów. Składniki: 300 g malin 1/4 szkl wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka żelfix 3:1 Przygotowanie: Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić(...)sitko i przetrzeć oddzielając ziarenka. Do otrzymanego soku wsypać żelfix i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Ostudzić. Sos możemy podawać na zimno lub na ciepło
Ala piecze i gotujePrzepis, który zapewnił mi wygraną w konkursie FRoSTY na najlepszy wiosenny koktajl szpinakowy, organizowanym z okazji dnia szpinaku :) Koktajl w sam raz na ciepłe dni - orzeźwiający dzięki smoothie i listkom mięty a do tego w cudownych wiosennych kolorach. SKŁADNIKI: (3-4 porcje) Koktajl szpinakowy: 1 szkl szpinaku siekanego Frosta (rozmrożonego) 1 dojrzały banan 1/2 jabłka(...)malinowe: 20 dag mrożonych malin (nie rozmrożonych) 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki miksujemy w blenderze z funkcją kruszenia lodu. Do szklanek wlewamy przy pomocą łyżki na zmianę warstwę szpinakową i malinową. Ozdabiamy listkami świeżej mięty
Kto ugości moich gości?włosy, wpełzły pod ubranie i zostały na skórze... A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję tego najpiękniejszego aromatu, którego skrawki wyłapuję desperacko gdzieś w otchłaniach pamięci... Zapach i smak zdają(...)Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita z dzikiego bzu smakuje tak, jak pachnie bez. Białe kryształki lodu rozpływają się na podniebieniu uwalniając najpiękniejszy kwiatowo-cytrusowy aromat. Jest delikatna jak jego białe kwiatki i cudownie rześka, jak jego niespotykany zapach. Od kliku dni zjadam ten zapach codziennie
KUCHARNIA