odrobiną oleju, wydobywa smak. Aby zachować jak najwięcej witamin i mikroelementów, najlepiej gotować je w specjalnie do tego przeznaczonym garnku lub garnek z kaszą obwinąć kocem i odłożyć w ciepłe miejsce. Najstarszą nam znaną kaszą jest kasza jaglana, którą otrzymuje się z ziaren prosa. Gotujemy ją około 20 minut, pod przykryciem. Gdy zostanie nieco wody, najlepiej odstawić ją na całą(...)kaszy kleik rozgrzewa nasze ciało. Nie zawiera glutenu, za to odkwasza organizm, jej spożywanie ma dobroczynne oddziaływanie na stawy. A co z deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się
Moja smaczna kuchniazarówno z miękkich jak i twardych składników oraz mrożonych czy gotowanych. Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, pozwoli przyrządzić także smoothie, shake'i, dżemy, sorbety, babyfoody, mleka roślinne czy masła. Skruszy nawet lód. Muke Mu2G to najwolniejszy model na rynku. Silnik pracuje z szybkością 30 obrotów na minutę. To gwarantuje większą ilość soku i sok lepszej jakości. Składniki podczas wyciskania nie podgrzewają się(...)dokładnie wyciskane, przez co pulpa jest sucha. Podczas dwóch minut swojej pracy Muke Mu2G zapełni cały zbiornik. Wyciskarkę wyposażono w najmniejszy i najlżejszy silnik . Jest energooszczędny i generuje niewiele ciepła za sprawą indukcyjnej konstrukcji. Gabarytowo jest również najmniejsza i zajmuje niewiele miejsca na kuchennym blacie dzięki prostokątnemu kształtowi podstawy. Po złożeniu mieści się w standardowej szafce, czym różni się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki i układamy na masie serowej jak widać na zdjęciach. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów
zjem to blog kulinarnyUważam, że nie ma wielu kombinacji i smaków i zapachów, które mogłyby pobić gruszkę z cynamonem. Przywołuje wspomnienie ciepłych pieczonych gruszek z cynamonem rwanych z babcinym ogrodzie. Takie smoothie jest świetnym sposobem na "przemycenie" tych smaków i odrobiny dobroci dla organizmu w postaci wartościowego cynamonu. Składniki (1 porcja) -1 dojrzała gruszka -1 banan -1/4 łyżeczki cynamonu -szczypta(...)gałki muszkatołowej -1 miarka waniliowej odżywki białkowej albo 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego -1/2 szkl. wody -4-5 kostek lodu Przygotowanie Owoce obrać i pokroić. Dodać przyprawy, odżywkę, wodę i kostki lodu. Całość zblendować. Podawać schłodzone. Wartość energetyczna (1 porcja z odżywką) Energia: 292 kcal Tłuszcz: 2,7g Białko: 20,6g Węglowodany: 43,8g Smacznego
Zielona Kuchnialodem cały mój maleńki świat, żeby teraz wypuścić go ze swoich zimnych objęć bez uprzedzenia. W ciągu jednej nocy zniknął śnieg, a minus piętnaście zostało zastąpione plus pięć . Wyszłam rano z domu, i ze zdziwieniem odetchnęłam głęboko; z moich ust nie dobyły się kłęby pary; a ostre powietrze nie wypełniło płuc sprawiając, że straciłam oddech. Zamiast tego poczułam obietnicę ciepła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki i układamy na masie serowej jak widać na zdjęciach. Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów
zjem to blog kulinarnylodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia i szukam pomysłu na śniadanie. Wymyślam naleśniki. W upalny poranek nie muszą być jedzone na ciepło
Bon Appetit MałgorzatyBywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba... tylko co? Kiedy mi nasunęło się na myśl to pytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną(...)nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały seler 50g kaszy jaglanej natka pietruszki świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa
peanutbuttermonsterChciałabym się czasami przenieść na egzotyczną wyspę (Wy też tak macie?), gdzie mogłabym rozkoszować się szumem morza. Piasek chrzęściłby mi pod stopami przy każdym kroku jednocześnie masując stopy. Byłoby ciepło i słonecznie (takiego ciepełka mi obecnie brakuje!). Hmmm – marzenia nic nie kosztuje jednak nie zawsze uda się je spełnić. Mam jednak nadzieję, że chwilą wytchnienia, przyjemnością i okazją(...)wypicie hawajskiego koktajlu! Do przygotowania 2 porcji napoju potrzebujemy: – 1 szklankę soku ananasowego – 1 banan – 1mały kubek jogurtu np sojowego lub mleko roślinne – opcjonalnie kostki lodu Do naczynia przenieść wszystkie składniki, które następnie miksujemy do otrzymania jedwabistej, gęstej konsystencji. W upalne dni polecam dodać kilka kostek lodu lub schłodzić wszystkie składniki przed przygotowaniem napoju. Życzę
Szybko Tanio SmacznieNastępnie dodajemy płatki corn flakes, mieszamy i dodajemy mini marshmallow - ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą np. łyżki do lodów, formujemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 190C, wyciągamy ciastka(...)papierze do pieczenia w odległości minimum 7 cm od siebie. Ciastka pieczemy od 12 do 15 minut (należy obserwować kolor ciastek, ja piekłam równo 12 minut). Jeszcze ciepłe ciastka są lekko ciągnące (marshmallow), a po ostygnięciu nieco twardnieją. Polecam wcinać ciacha z gorącym mlekiem lub do kawy! Dzięki dodaniu płatków corn flakes Lubelli ciastka są fantastycznie chrupiące. Smacznego
Emcia Pichcimuffinek z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Zmniejszyłam tylko ilość mąki, żeby ciasto było bardziej lejące. W tym cieście nie ma proszku do pieczenia, więc można je śmiało podawać na ciepło. Czekolada zapieczona w środku stanie się wtedy apetycznie płynna. Ważne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować(...)polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki melasy 1 jajko 3 żółtka
Codzienna kuchnia niecodziennaPiękny drink kojarzący się z ciepłymi krajami. Już sama nazwa "Wschód Słońca" jest bardzo ciepła. Drink dzięki zawartości wódki będzie smakował zarówno paniom jak i panom. Ilość syropu malinowego (lub grenadiny) można dostosować do własnych preferencji. Składniki na drink podam w dwóch proporcjach. Pierwsze dotyczą normalnej szklanki drinkowej, zaś drugie dużej szklanki drinkowej typu long. SKŁADNIKI(...)normalną szklankę drinkową 50 ml wódki 150 ml soku pomarańczowego 25 ml syropu malinowego lub grenadiny kostki lodu SKŁADNIKI na 1 dużą szklankę drinkową 60 ml wódki 170 ml soku pomarańczowego 35-40 ml syropu malinowego lub grenadiny (u mnie 40 ml, ale jeżeli wolicie mniej słodkie drinki, to należy dodać mniej) kostki lodu (u mnie 10) WYKONANIE Do szklanki
Passions hobbies lifechoć w większości narzekaliśmy na te nieludzkie temperatury, to co niektórzy już zaczynają za nimi tęsknić... Nie ja jednak. U nas bowiem pogoda jest wprost zachwycająca - słonecznie i ciepło, w okolicach dwudziestu stopni. Idealna pora na spacery, z czego wczoraj skwapliwie skorzystaliśmy. C. wrócił z pracy wyjątkowo wcześnie, szybko więc przebrał się w szorty i pojechaliśmy nad jezioro. Szum(...)charakterystyczny, trudny do opisania dźwięk fal uderzających o brzeg, i ostatnie jagody sprawiły, że spędziliśmy tam kilka fantastycznych godzin. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na ostatnie już chyba lody w plenerze; usiedliśmy na bulwarze i podziwialiśmy słońce chowające się za budynkami... Pięknie było. Taką jesień to ja lubię. Na tego typu wycieczki dobrze jest zabrać ze sobą jakąś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisie, czyli jeszcze mocno chrupiące. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam! składniki ok 500 g brokułów ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka(...)sosu ostrygowego sól, pieprz przygotowanie Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania
Stare Garyprzepisie, czyli jeszcze mocno chrupiące. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam! składniki ok 500 g brokułów ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka(...)sosu ostrygowego sól, pieprz przygotowanie Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania
Stare Gary