cieple lody - 1725 przepisów (strona:57/115)

Kawowe galaretki z nutą amaretto 194

amaretto (bezalkoholowy) kilka bezików do podania Przygotowanie: Zaparzamy kawę. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na bok. Do gorącej kawy dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy syrop amaretto, mieszamy. Kolejno dodajemy naszą żelatynę i dokładnie mieszamy przez chwilę. Przelewamy do małych szklaneczek / kieliszków. Studzimy i wstawiamy do lodów do zastygnięcia. Jeśli chcemy podać galaretki na talerzykach, wówczas zamiast

Słodkie okruszki
SOS TOFFEE 180

miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły sos przelewamy do czystego słoiczka, zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce

cool and minty
Domowa lemoniada 214

mnie pogoda po prostu fantastyczna. Jest ciepło, więc szukamy takich napojów, które ugaszą nasze pragnienie. Domowa lemoniada jest najlepsza i nie muszę nikogo do tego przekonywać.  Składniki : * 6 cytryn * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody * woda mineralna lekko gazowana * plasterki cytryny  * kostki lodu Przygotowanie : Wyparzone cytryny pokroić w kostkę. Zagotować razem z cukrem i wodą. Przecedzić

Magiczne Życie Marty
Lody karmelowe 237

zamrożeniu, nie twardnieją. U mnie podane z domowym sosem karmelowym - podwójna karmelowa frajda. Przepis niebawem. Przepis ze strony Moje Wypieki . Polecam! Lody karmelowe Składniki na około litr lodów: 500ml pełnotłustego mleka 250ml śmietanki kremówki 200g cukru 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek (jajka przelewamy wrzątkiem przed użyciem) Wykonanie: Do szerokiego garnka z grubym dnem(...)niech lekko ciepłą masę mleczno-karmelową mieszając delikatnie ręczną trzepaczką. Całość wlewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje (nie dopuszczamy do zagotowania). Masę przelewamy przez sitko, łączymy ze śmietanką kremówką. Po wystudzeniu wstawiamy na kilka godzina do lodówki lub na 2-3 godziny do zamrażalnika. Schłodzoną masę umieszczamy w maszynie do lodów i kręcimy

Smak mojej kuchni
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 149

miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i zlewamy 3 łyżeczkami ciepłego mleka.  Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki wlewamy spienione drożdże i oliwę.  Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając pozostałą część mleka. Ma być miękkie i elastyczne. Przekładamy je do naoliwionej miski(...)ilości zimnej wody. Odcedzamy. W dużym garnku osolonego wrzątku blanszujemy partiami szpinak. Liście umieszczamy na sicie i wkładamy do garnka na ok. 30 sekund. Następnie wrzucamy do wody z lodem. Odcedzamy. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy kilkadziesiąt sekund na rozgrzanej oliwie. Dolewamy wino i odparowujemy na większym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Liście szpinaku przekrawamy

DominikaDolci
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu 333

Jagodowe lody z kawałkami owoców zamknięte pomiędzy dwoma waflami. Ten zimny deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :) 1 wafel tortowy 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 250 g mascarpone 200 g jagód 1 łyżka soku z cytryn y Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu(...)ciepła, najlepiej sprawdzając na dotyk. Masę odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, gdyż na wierzchu może tworzyć się cukrowa skorupka. Dodać jagody, wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu. I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie o tych lodach

https:KKuchniaMniam
Latte, macciatto, frape…Kawowy zawrót głowy 147

innych dodatków. Café Frappe, czyli kawa mrożona , to idealne rozwiązanie na ciepłe dni. Inaczej mówi się na nią kawa grecka. Do przygotowania mrożonej kawy wystarczy kawa rozpuszczalna, do której doleje się wody i mleka, opcjonalnie cukru, a wszystko zmiesza się w blenderze. Do gotowego napoju daje się kostki lodu. Kawę mrożoną podaje się w wysokiej szklance ze słomką. Przeczytaj dokładny

codojedzenia
Racuchy drożdżowe z morelami 302

lejące. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy morele – myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy pokrojone morele, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (jedna porcja na próbę

mojewypiekiinietylko
Szybka ciabatta 147

podciągając brzegi papieru, formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h żeby ciabatta podrosła, nie przeciągajcie tego czasu bo ciasto przerośnie i ciabatta się nie uda  4. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, lub spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, ciabatty pieczemy osobno

Słodki Kompromis
Semifreddo jagodowo-pistacjowy- pyszny deser 199

lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny. Dodatkiem mogą być maliny, porzeczki, czereśnie, teraz jest duży wybór owoców sezonowych :)                                         SMACZNEGO! Inspiracją był przepis z Magazynu Tesco Nr.21 lato 2016 By deser wyjąć w całości- zamoczyłam foremkę na chwilę ciepłej

Proste Potrawy
Koktajl Borówkowy 155

dalej. Z niecierpliwością czekamy na letnie popołudnia, ciepłe wieczory, pikniki na świeżym powietrzu, kolorowe ogrodowe party… Na nich wszystkich nie może zabraknąć pysznych, orzeźwiających napoi, koktajli…. Dzisiaj prezentuję Wam jeden z nich… Borówkowy milkshakes – smoothie – koktajl, z borówkami, syropem klonowym lub miodem, mlekiem i lodami waniliowymi. Pyszności Składniki na 2 szklanki

Made By Mom And Son
Wakacje, Walle i powrót do trochę lepszej normalności 140

swym masywem Alpy... Tydzień minął niepostrzeżenie - ciepło, bardzo ciepło, a potem sztorm, który przyprawił naszego ulubionego barmana o zawrót głowy. Zachwytom nie było końca, oczy szeroko otwarte, mnóstwo pysznego jedzenia (czy wiecie, że Włosi nie mają nic przeciwko psom w restauracjach? Co o tym myślicie?), lody na deser każdego dnia. Do Danii przyjechały ze mną wenecka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciepła sałatka z młodych ziemniaków, grillowanych szparagów i wędzonej makreli 229

ogrzewamy w ciepłej wodzie, żeby nie popękały. W średniej wielkości garnku zagotowujemy około 1,5l wody – zagrzane jajka wrzucamy do gotującej się wody i od razu zmniejszamy gaz do minimum. Gotujemy jajka w takiej ledwo mrugającej wodzie równe 7 minut.   Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu przerwać proces(...)szparagi. Pomiędzy – rozkładamy przekrojone na połowy czereśniowe pomidorki. Całość posypujemy mięsem makreli, na szczyt nakładamy ugotowane jajko. Podajemy od razu – sałatka nie musi być gorąca, ważne, żeby była mocno ciepła co jeszcze lepiej uwydatni jej smak. SKŁADNIKI 400g malutkich młodych ziemniaków – wielkości piłki do golfa 1 wędzona makrela o wadze 250-300g 1 pęczek szparagów

Karo in the Kitchen
Szybkie pączki serowe z powidłami 201

rondlu nagrzewamy olej do temperatury ok. 175 ° C. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (jednorazowo smażyłam po 6 sztuk). Smażymy na rumiano z obu stron (moje same się odwracały). Wyjmujemy, kładziemy na ręczniki kuchenne do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewamy powidłami i oprószamy cukrem pudrem. Szybkie pączki serowe

mojewypiekiinietylko
Racuchy budyniowe, z jabłkami... I o dobrych chęciach. 182

domu. I oczywiście Didi pojadał co? Ano te lody... Siedział bidok na podłodze wlepiajac w nas wielkie oczy, to co? Nie dam mu polizać?... Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane... :) Przepis z bloga  Magazyn Kuchenny . Składniki: (na 12 sztuk) 1 opakowanie (7 g) drożdży instant 250ml mleka, ciepłego 250g mąki 1 paczka (40 g) budyniu śmietankowego 2 łyżki

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania