cieple lody - 1725 przepisów (strona:51/115)

Koktajl z truskawek i mleka ryżowego 170

Ugotowany ryż wraz z 1 szklanką ciepłej przegotowanej wody zblendować. W razie gdyby było za gęste dolać więcej ciepłej wody. Na końcu przecedzić przez sitko. Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty - zblendować truskawki z mlekiem. Do koktajlu można dodać kostki lodu

Kuchenne innowacje
Racuchy drożdżowe jak pączki 204

gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący) na rozgrzany

mojewypiekiinietylko
Przedłużajcie przyjemność! 151

czekoladowym. Śniadanie, po którym wychodzicie na dwór, zjadłszy jeszcze na szybko kawałek brownie z orzechami. Wyobraźcie sobie ciepłe promienie słońca oblewające Wasze twarze i Was siedzących w ogródku kawiarni z przyjaciółmi i delektujących się borówkowym semifredo, ochładzających się smażonymi lodami z sosem wiśniowo-imbirowym i podgryzających trufelki migdałowe. Wyobraźcie sobie, że właśnie tego dnia przyjeżdżają do Was dawno

GRUBY WAŁEK
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 212

blaszce.  Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić formę z 10 kostkami lodu, które wytworzą parę, a dzięki niej chleb uzyska chrupiącą skórkę. Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie

wyzwania kuchenne
Appelflap 284

cukrem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią.Podajemy z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!!!P.S. Gdy spytałam Maćka o werdykt, powiedział: "No dokładnie takie jak w tej restauracji :)"P.S 2. Najlepiej smakują na ciepło.P.S 3 Najlepsze są w dniu w którym je robimy, następnego dnia niestety tracą już swoją chrupkość

W mojej holenderskiej kuchni
Korzenny złoty syrop do pankejków, deserów i innych pyszności. 162

Takie puszyste i delikatne. Podałam je z tym pysznym, korzennym syropem. Nie ma lepszego połączenia od ciepłych, pachnących amerykańskich naleśników i złotego syropu doprawionego wanilią, cynamonem, anyżem, goździkami.... Niebo na talerzu! Syrop sprawdzi się również w herbacie, kawie lub jako polewa do lodów bądź innych deserów. To co, macie ochotę? Jeśli tak, to zapraszam! Składniki na korzenny, złoty syrop(...)małym ogniu ciągle mieszając 3-5 minut. Gotowy syrop przelewamy do dzbanuszka lub butelki, gdy ostygnie jest gotowy. Uwaga! Następnego dnia syrop może się nieco scukrzyć. Wystarczy dodać łyżkę ciepłej wody, podgrzać i syrop odzyska aksamitną, gładką konsystencję. Pozdrawiam

Rozpustne gotowanie
Żywność liofilizowana - współpraca z LYO FOOD :) 185

samego pojęcia liofilizacja . Według definicji umieszczonej na stornie   LYO FOOOD proces ten polega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu w próżni, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście bezpośrednio ze stanu stałego do stanu lotnego (czyli umożliwić parowanie lodu). Aby proces mógł zakończyć się sukcesem liofilizacja powinna trwać od 16 do 24 godzin . Poprzez odwodnienie, posiłek(...)szczelnym opakowaniu znajdują się tylko naturalne składniki, które poddane procesowi liofilizacji zostały całkowicie pozbawione wody. Dlatego to dodatek wody sprawi, że posiłek wróci do oryginalnej formy - świeży, pachnący, sycący, ciepły i pyszny! Jak przygotowuje się posiłek LYO FOOD? Urwij używając nacięcia nad struną. Usuń torebkę z pochłaniaczem tlenu. Dodaj zalecaną ilość gorącej, przegotowanej wody.  Dobrze zamieszaj. Zamknij

Zdrowie na języku :P
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 512

Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe(...)dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Można też przekręcić blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę przestudzić. Kroić lekko ciepłą i delektować się smakiem

Grunt to przepis!
Lody jagodowe 135

sezonowość – jagody! 2 jajka 300 ml śmietanki 30% 140 g drobnego cukru 2 łyżki ciepłej wody Mus jagodowy: 4 łyżki jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. W garnku zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładki mus. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukru oraz przegotowaną(...)białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na końcu wlewamy mus jagodowy. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin

VioletoweKucharzenie
Chrupiące czekoladowe ciasteczka z wiśniami 187

czubate łyżki karobu lub kakao (używając kakao dodaj więcej cukru, z 2-3 łyżki) 50 ml ciepłej wody Przygotowanie: I tu Was zakoczę: wymieszać wszystko razem Użyłam do formowania takiego bajeru do formowania ciastek, coś na modłę łyżki do lodów. Jeżeli nie masz takiej zabawki to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszcz. Ciacha piecz przez

greenscarf
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 231

między innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce opisuje ponad

Smakołyki Asi
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 264

pierwsze burze, budzącą się do życia przyrodę, ale najbardziej przeze mnie wyczekiwaną porą roku jest lato z ciepłymi porankami, z parnymi popołudniami, z burzą przynoszącą ukojenie, z ogromnym upałem z ledwością znoszonym w cieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń

Rozpustne gotowanie
Pasta z bobu z miętą 137

rumienią się jagodzianki, w lodówce tężeje sernik na zimno z jagodami, a w zamrażarce chłodzą się lody bazyliowe... Tym czasem jednak zapraszam Was na wytrawną pastę z bobu z miętą. Jest pyszna do grillowanych mięs, do chleba lub na ciepło do makaronu. Pasta z bobu z miętą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki bobu 2 ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Lodowiec 208

Zrobiło się w końcu bardzo ciepło, a przy takiej pogodzie, wiadomo,  tylko jeść lody.Ciągle tylko słyszę ,,mamo! gorąco! Mamo!"Nie chciało mi się iść po te nieszczęsne lody. Pomyślałam sobie, że za min wrócimy do domu, to lody będą już zjedzone i całą sytuacja powtórzy się od nowa. Wzięłam więc do ręki mój

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania