cieple lody - 1725 przepisów (strona:46/115)

Dla odmiany banany 166

weekendowe ciepło sprawiło, że zapragnęliśmy ochłody. Pod nóż poszły banany.  Mimo, że osobiście nie należne do fanów bananowych przetworów, wole je takie jakie są, w naturalniej postaci, to tym razem skosiłam się na bananowy napój. Ku memu zaskoczeniu smakował wyśmienicie i był cudownie zimny. Shake bananowy składniki na 2 porcje 2 banany 2 gałki lodów straciatella

Przysmaki Karolki
Czy lody odchudzają? 326

zużywamy w najlepszym wypadku kilka kcal na porcję. Kłania się tu pojęcie ciepła właściwego (ilości energii potrzebnej do podgrzania danego produktu o 1 stopień Celsjusza) oraz ciepła topnienia (ilości energii potrzebnej do zmiany stanu skupienia z ciała stałego na ciecz). Załóżmy, że zjemy ważącą 45 g gałkę lodów, która liczy 50 kcal. W dużym UPROSZCZENIU na jej podgrzanie zużyjemy(...)kcal 3. Lód zamienił się w ciecz, którą musimy podgrzać do temperatury ciała (ok. 37 stopni Celsjusza). Tu potrzebne nam w zaokrągleniu 1,7 kcal Wszystko razem daje nam na porcję wynik 5,5 kcal. Jak wspomniałam obliczenia są uproszczone, a sam wynik zawyżony. Nie ma więc szans, żeby podczas jedzenia lodów wytworzył się deficyt energetyczny. Wręcz przeciwnie - mamy

Powiedz dietom nie
Strudel jabłkowy 157

pomruki zadowolenia i zachwytu nad jego smakiem. I wcale nie bez powodu. Chrupiące z wierzchu ciasto kryje jabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą. Strudel jabłkowy Składniki: ciasto: 150g mąki 75ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta) 3 łyżki brązowego cukru 1łyżeczka cynamonu

Obiad gotowy
Tarta migdałowa ze śliwkami – ANGIE GOTUJE – odc. 3 232

użyjcie zwykłego cukru lub miodu. Ksylitol nie jest tak klejący jak cukier i ciasto może się rozpadać (szczególnie, gdy jest ciepłe), z cukrem będzie bardziej zwarte. Ciasto nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło (np. z lodami waniliowymi), jak i przestudzone. Następnego dnia smakuje najlepiej, ale prawdę mówiąc marne szanse, że go nie zjecie od razu Składniki

Dietolog
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 224

kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika. Składniki

Codziennik Kuchenny
Jabłka zapiekane pod budyniem i owsianą kruszonką z lodami 246

Prosty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty budyń i chrupiąca kruszonka owsiana. A całość podana z lodami waniliowymi! Nic dodać, nic ująć. Składniki (na 3- 4 porcje): 4-5 dużych jabłek 100 gram powideł śliwkowych 4 łyżki płatków owsianych

Mango Papaja
Hiszpański deser – ryż na mleku – Arroz con leche 146

zgęstnieje. Jeśli lubimy dość luźną konsystencję, pamiętajmy o dolaniu pod koniec gotowania odrobiny mleka. Taki ryż możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze schłodzony deser z ryżu w gorący dzień jest jak pyszne lody… spróbujcie w obu wersjach. Drukuj Hiszpański deser - ryż na mleku Arroz con leche window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki

Mieszam w Garnku
Honeycomb – Słodka Przekąska 155

miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego

Made By Mom And Son
Bloger tygodnia - wywiad 202

apowiada się upalny dzień, ogarnia mnie fala ciepłego powietrza i błogiego lenistwa, które to trzymają mnie z dala od kuchni... dobrym pomysłem będą lody ;) Dziś zapraszam Was do serwisu gotujmy.pl, gdzie możecie przeczytać krótki wywiad ze mną - o kuchni, od kuchni - miłej lektury

SzczyptaSmaQ
Honeycomb – Słodka Przekąska 159

miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego

Made By Mom And Son
Tarta Tatin z patelni 245

nogami, tak by ciasto znalazło się na talerzu. Jeśli jabłka przywrą do dna, łyżką przekładamy je na placek. Tartę jemy ciepłą, wówczas smakuje najlepiej! Sama w sobie jest pyszna, ale jeśli macie ochotę  możemy podawać z lodami, pitą śmietaną, a dla osób odważnych, w których żyłach płynie cukier, również ze słodkimi sosami :) Smacznego

Taste Of My Day
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 241

nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie zamawiamy właśnie szarlotkę na ciepło i grzańca- niezastąpiony zestaw na siarczysty, nadmorski mróz. Jabłecznik podawany tam jest idealny, przyozdobiony gałką lodów waniliowych i polany złocistym karmelem. Od kiedy szarlotka na dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech

Gotowanie to kochanie
1504. Pyszności z Anielskich Przysmaków 183

lekko karmelowy.Posiada dużo fruktozy dlatego polecany jest dzieciom.Jest REWELACYJNY. Wanilia jest to roślina która ma kolor zielony i jest uprawiana w ciepłych krajach.Syrop ma niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat.Można go dodawać do herbaty,napojów orzeźwiających,lodów wydobywając ich niesamowite walory smakowe. Syrop ten zbierany jest z drzew iglastych.Zbiory odbywają się od początku maja aż do września.Syrop

Moje domowe kucharzenie
Lody 177

zamrażarki - ale one dobre były!!! Ten przepis jest śmiesznie prosty więc każdemu polecam :-)! Lody śmietankowe łatwe przyrządzenie 20 minut mrożenie ok 8 1 litr Składniki: * 300ml śmietany kremówki * 2 jajka oddzielnie żółtka i białka * 12 dag szklanki cukru * jedna łyżka ciepłej wody * dowolne dodatki ( u mnie rodzynki) Szykujemy 3 naczynia. W pierwszym ubijamy kremówkę. W drugim białka

sierotka maRysia w kuchni
Pieczone jabłka z krówkami 482

środku. Po ściągnięciu czapeczki mamy płynny karmelowy sos. Takie jabłuszka świetnie smakują same, ale można je podać z lodami albo bitą śmietaną. Najlepiej wybrać miękkie jabłka, po upieczeniu będzie można je jeść łyżeczką. Polecam ten szybki deser na ciepło :) 6 jabłek 6 cukierków krówek cynamon mielony Wybrać jabłka tej samej wielkości i umyć. Na wysokości 3/4 każdemu(...)piekarnika nagrzanego do 180*C na około 30 min. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości i gatunku jabłek. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dla dzieci , Lody i desery lodowe , Na specjalne okazje , Szarlotki Tagged: cukierki , jabłka

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania