takim ciepłym dniu jak dzisiaj przyda się coś chłodnego :) Zapraszam na koktajl truskawkowo- bananowy z wiórkami kokosowymi i duużą ilością lodu :) Koktajl bez cukru i bez dodatku produktów mlecznych Składniki na 2 szklanki: 300 g truskawek 1 banan 10 kostek lodu 1 łyżka wiórków kokosowych Banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Truskawki odszypułkować. Przełożyć do blendera, dodać banana
Moja Galeria Smakupergaminem, folią, posypanego mąką). Wierzch ciasta wygładzamy zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 2-3 godziny w cieple. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, z kilkoma kostkami lodu. Koszyk z wyrośniętym ciastem, odwracamy dnem do góry i „przerzucamy” na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chleb nacinamy według uznania. Ciasto
dom-agi.plpodałam w pucharku, który otrzymałam od Braci Koral. Spróbujcie a będziecie naprawdę zaskoczeni smakiem! LODY JAK DAWNIEJ! 2 jajka 300 ml śmietanki 30% 140 g drobnego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka esencji waniliowej 1,5 łyżki ciepłej wody Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego(...)trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Podajemy z listkami mięty i bezami
VioletoweKucharzenieBardzo proste i szybkie w przygotowaniu domowe lody. Dla wielbicieli brzoskwiń i białej czekolady idealne! Bez maszynki, bez mieszania! 2 jajka 300 ml śmietanki 30% 140 g drobnego cukru 2 łyżki ciepłej wody 100 g białej czekolady 2 brzoskwinie Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukr oraz wodą. Ubijamy(...)gładki mus. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Mieszamy dokładnie trzepaczką. Na samym końcu wlewamy czekoladę oraz mus brzoskwiniowy. Ponownie mieszamy. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin
VioletoweKucharzeniesamo dobra jak ten prosty deser. Miłego dnia moi drodzy. U nas w końcu zawitały ciepłe dni Składniki: (na 2 porcje, ilości orientacyjne) około 12 szt. słomki ptysiowej Brześć 2 łyżki sosu czekoladowego + do ozdobienia szklanek bita śmietana 2 gałki lodów czekoladowych do ozdoby – 2 wiśnie kandyzowane, listki świeżej mięty Przygotowanie: Na dno szklaneczek wykładamy po 5 sztuki
Słodkie okruszkiOstatnimi dni, kiedy jest tak ciepło i słonecznie (ok, trochę mniej słonecznie... ;)), a więc kiedy jest tak ciepło, zupełnie nie mam ochoty na jedzenia
Spektrum Smakuletniego, a dla niektórych nawet wakacyjnego, słońca. W takie dni większość z nas sięga po lody, sorbety, smufy, zimne soki i piwa, ale też i po kawę. W ciągu dnia, dla fanów kawy, wypicie jej w wydaniu klasycznym, czyli na ciepło, może okazać się mało atrakcyjne, dlatego też przedstawiam Wam przepis na kawę mrożoną , która jest(...)Szybka kawa mrożona - przepis idealny Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 2 minuty Potrzebujesz: kawa parzona - 100ml bardzo mocnej kawy (może być zbożowa jak i rozpuszczalna) mleczko kokosowe - 100ml lód - 18 kostek cynamon - 1/2 łyżeczki cukier lub słodzik do smaku - u mnie był to erytrol, ale każdy się sprawdzi Wykonanie: 1 Kawę zaparz, a następnie przelej do blendera. 2 Dodaj
Blendmanobejmuje kajak razem z całym sprzętem typu kapoki. W porcie jest sklep, gdzie można kupić sobie kawę i lody na wzmocnienie przed rejsem, oraz napoje i kanapki na przybrzeżny piknik. Jest też restauracja, gdzie można zjeść coś na ciepło po powrocie czy wypić piwo. To świetna sprawa na spontaniczną wycieczkę dla dwojga. Możemy popłynąć sobie do Serocka
Ugotowane pozamiatanerównież na w spisie Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów. Ma on dość słodki owocowy smak i idealnie nadaje się na ciepłe letnie dni! Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 40 ml sok pomarańczowy 40 ml sok żurawinowy kostki lodu Sposób wykonania: Na początek do szklanki do pełna wypełnionej lodem nalewamy 40 ml soku żurawinowinowego następnie pozostałe składniki 20 ml likier
DrinkologiaKonfiturę morelową pogrzać. Jeszcze ciepłą tartę posmarować ciepłą konfiturą, najlepiej przy pomocy pędzelka. Ciasto można podawać zarówno na ciepło po lekkim przestygnięciu, jak i po całkowitym wystudzeniu. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Tarta wspaniale smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego! :-) Źródło inspiracji: BBC GoodFood
maniapieczeniaalbo cierpliwie dotrwać aż wystygnie i straci z czasem nieco na kruchości. Zarówno na zimno jak i na ciepło smakuje doskonale. Można je podać po prostu posypane cukrem pudrem albo postarać się bardziej i dodać bitą śmietanę czy lody waniliowe
Milion Smakówochłody i orzeźwienia proponuję ten przepyszny, mroźny, aksamitny shake kokosowy z delikatną nutką kokosu :) W sam raz na ciepłe dni, których już coraz więcej :) Składniki: 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka proszku kakaowego 1 dojrzały banan 5 kostek lodu 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miksera i miksuj do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji
Zdrowie na języku :Psoczyste i pełne smaku. Przygotowanie trwa kilka minut, czyli tyle samo ile jego zjedzenie ;) Można podać je z lodami, lub połamane i ułożone w pucharku, udekorowane bitą śmietaną, choć nam tak smakowało w podstawowej wersji, że zjedliśmy jeszcze ciepłe. Naprawdę jest warte polecenia, więc jeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :) Składniki
Rozpustne gotowanieodcedzam przez sitko do dużej miski, bo nie lubię farfocli w niej pływających. Ale jeśli Wam nie przeszkadza miąższ i liście mięty to możecie pominąć ten krok. ;) Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej lemoniady (miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze!) dodaję miód i mieszam tak, by się rozpuścił. Gotowe! Napój przelewam do butelek używając lejka i łyżki wazowej, żeby(...)wtedy musicie dodać je przed gotowaniem, rozpuścić w ciepłej wodzie i zagotować. Jeśli zamkniecie gorącą ciecz w dobrze umytej butelce, to lemoniada powinna wytrzymać w niej przez dobre kilka miesięcy. ;) Aby przygotować z niej napój wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:3 z wodą gazowaną lub zwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy
Cooking MonsterKlasyczna kawa mrożona to niezastąpiony napój na upalny dzień. Nie wyobrażam sobie pić jej na ciepło, gdy za oknem 35 stopni C. Kawa mrożona sprawdza się świetnie jako deser. Smakuje wybornie, wygląda też niczego sobie. Zaserwujcie ją gościom zamiast gorącej kawy podanej w towarzystwie ciasteczka. Dziś podam Wam przepis KROK PO KROKU . Mam nadzieję, że z tą instrukcją przygotowanie(...)kostek lodu 2 łyżki lodów śmietanowych, waniliowych lub innych ( u mnie śmietankowo-toffi ) około 20 ml zimnego mleka Wykonanie: Wodę zagotować. Do szklanki wsypać kawę i cukier. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu ( 4 większe, 5-6 małych ). Na kostki lodu wyłożyć 2 gałki/łyżki ulubionych lodów. Klasycznie
kolorowotorcikowo