lody w domu. 350 ml śmietanki 36 % 1 łyżka cukru trzcinowego 3 żółtka 250 ml śmietanki 36 % 30 dkg wiśni wydrylowanych 1 laska wanili 350 ml śmietanki przelewam do garnka, dodaję laskę wanilii i zagotowuję. Odstawiam na godzinę. żółtka ubijam na parze z cukrem. Ze śmietany wyjmują wanilię, podgrzewam ja ponownie. Do ubitych żółtek wlewam śmietanę ciepłą stopniowo(...)Gotuję je aż sok zacznie gęstnieć. Wiśnie wlewam do masy jajeczno śmietanowej i miksuję. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i dodaję do masy, delikatnie mieszam łyżką. Przekładam lody do pojemnika wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie zaczynam miksować je, wstawiam ponownie do zamrażalnika i tak robię co 30 minut około 4-6 razy. Lody
wesoła kuchniasię dorwać dosłownie za grosze maszynę do lodów :) I tak właśnie ostatnio przyszedł czas, aby ją w końcu wypróbować :D A poniżej sami widzicie efekt:) Jeśli nie macie świeżej mięty możecie spokojnie użyć kropli miętowych ( też się sprawdzą, próbowałam :)). Posłużyłam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Składniki na około 700 ml lodów 300 ml mleka (najlepiej(...)odpowiednią konsystencję zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy jeszcze będzie ciepła przecedzamy ją przez sito aby pozbyć się liści mięty. Jeśli jednak nam one nie przeszkadzają, możemy je także przetrzeć przez sito lub drobniutko posiekać nożem i ponownie wrzucić do masy. Ja wybrałam drugi sposób - dzięki temu lody mają ładny kolor. * Gdy robimy lody
My simple kitchenodrobinę pietruszki kroję- szczypior grubo, pietruszkę drobniutko. Rzodkiewce każę udawać kwiat. Na patelni podprażam łyżkę ziaren sezamu. Z zamrażalki wyjmuję kilka krewetek, parzę je na sicie żeby pozbyć się lodu. Nacinam od szerszego końca do połowy- wrzucone na gorący wywar rozwiną się na kształt podobny do łabędzia. Drobno kroję kawałek kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej. Jeśli mam akurat kawałek boczku(...)trzeba ogrzać w ciepłej wodzie żeby nie popękały, w małym rondlu zagotować wodę i uzbroić się w stoper- zagrzane jajka wrzucamy do gotującej się wody i od razu zmniejszamy gaz na minimum. I gotujemy w takiej ledwo mrugającej wodzie równe 7 minut. Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu przerwać
Karo in the Kitchenwyłożyć owoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń.Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć łyżką na budyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut - na jasnozłoty kolor.Ciasto jest przepyszne podawane na gorąco z ulubionymi lodami. Wspaniały deser na upalne dni.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaciężka glina. Po dokładnym wyrobieniu przekładamy do keksówki i odstawiamy w suche i ciepłe miejsce na 12h. Potem wsadzamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, po 20 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 min. Na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu lub posmarować wierzch chleba pędzelkiem z zimną wodą. Skórka będzie bardziej chrupiąca. Chleb studzę
ladykitchenzerknął w stronę zbliżającego się intruza. Za tajemniczym mężczyzną na warstwie śniegu i lodu leżał nieruchomo jakiś nastolatek. Jerzy przeraził się na widok martwego chłopaka i straszliwych czerwonych oczu mężczyzny. Zatrzymał się kilka metrów od niego, czując, że robi mu się coraz zimniej mimo ciepłego ubrania. Instynktownie zacisnął w pięści gołe dłonie. Mężczyzna w pelerynie wyciągnął lewą rękę
Anioszek w kuchniCiepło coraz cieplej i wakacje w pełni więc na pieczenie i siedzenie zbyt długie w kuchni nie jest przyjemnością. W najbliższym czasie spodziewajcie się więc dużej ilości deserów, zimnych napojów i lodów. Dzisiejszy pomysł na koktajl znalazłam na jednym z blogów i trochę go zmodyfikowałam. Jeżeli chcecie wersje oryginalną to zapraszam tutaj: koktajl rafaello Smak jest zbliżony
ciastkarnia na kruchym spodziewalory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4 Składniki:Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,1 fenkuł,100 g sera feta,1 saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią(...)cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie.Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru.Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQkolumny wyłożone kamieniem. Drewniane okna, w których wiszą tylko zasłony, proste drewniane stoły przykryte lnianymi bieżnikami i solidne krzesła, wszystko tworzy spójną całość, wyczuwa się ciepło tego miejsca. W żaden sposób nie można pominąć dębowych schodów znajdujących się w centrum sali, piękne, solidne, prowadzące do mniejszej sali znajdującej się na piętrze. Naszą uwagę(...)gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie Ranczo to miejsce dobre na obiad z rodziną gdyż spędza się tam dużo czasu w oczekiwaniu na dania. Wystrój przyciąga swym ciepłem, przytulnie i domowo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijagód • 150 g malin Do dekoracji: • lody waniliowe i świeże owoce Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka, kakao i miękkie masło zemleć w blenderze. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Ugnieść dokładnie i schłodzić w lodówce, aż masa zastygnie. 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. 3. Przygotować owoce : brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Połowę(...)masy serowej dodać maliny i malinowy mus. Wymieszać. Wylać na lekko ściętą warstwę brzoskwiniową. 10. Serniczek wstawić o lodówki na kilka godzin. 11. Porcje serniczka przed podaniem udekorować gałką lodów waniliowych i owocami. Smacznego
W mojej kuchnimnie nadal szał na rabarbar. Po cieście z rabarbarem i kompocie czas na lody. Jak dla mnie są póki co numerem jeden wśród lodów domowej roboty. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kwaskowatego rabarbaru i jego malutkimi drobinkami. Do ich przygotowania nie jest potrzebna maszynka, wystarczy mikser i pojemnik. Ich wielką zaletą jest(...)żółtek- mieszamy. Gdy masa żółtkowa zrobi się ciepła cały czas mieszając dodajemy ją do reszty mlecznej mieszanki. Całość gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy rabarbarowe puree i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość studzimy. Przelewamy do pojemnika i przez 6 godzin co godzinę miksujemy mieszankę aby pozbawić ją kryształków lodu. Smacznego
Krakowskie smaki Anigodziny. Wyjmujemy formę z piekarnika, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce (np. na płytę kuchenną), do czasu aż piekarnik nagrzeje się do temperatury 240 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu). Na samym dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą lub kostkami lodu - dzięki temu wytworzy się para i w efekcie otrzymamy pyszną, chrupiącą skórkę. Wstawiamy formę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuszki mleka kokosowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – kilka kostek lodu Do kielicha miksera wrzucamy obrany i pokrojony w kostkę ananas, fileciki wykrojone z pomarańczy (z pozostałości wyciskamy i dodajemy sok), wlewamy mleko kokosowe – miksujemy. Dodajemy zamrożonego banana, wsypujemy kurkumę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kostki lodu i krótko miksujemy. Przelewamy do szklanek lub pucharków. Podajemy natychmiast. Smoothie ananasowe(...)bardzo zdrowe. Dodatek kurkumy nadaje mu piękny kolor, dodaje walorów zdrowotnych, ale nie ma wpływu na smak. Gorąco polecam i… na zdrowie. W książce „Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie” autorstwa Jolanty Naklickiej-Kleser znajdziecie wiele ciekawych inspiracji. Link do strony książki poniżej: http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html Wydrukuj przepis The post Smoothie ananasowe
mojewypiekiinietylkokażdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku 25/30 minut. Czekamy( będzie trudno) aż całkowicie ostygną. Nie wiem czemu, ale tych jeszcze ciepłych nie mogłam odkleić od papierka. Dopiero zimne ładnie odechodzilły...Wyjmujemy z papilotek, kroimy
Mia Cucina Sofieta