niczym butelka szampana, nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską(...)moim deserem; jest to swego rodzaju test na zakończenie tego okresu szkoły. Każdy z nas musi przygotować dwa identyczne talerze z deserem, gdzie wystąpią elementy: słodki, słony, kwaśny, ciepły, zimny, kremowy oraz chrupiący. Wierzcie lub nie, ale nie jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekomory próżniowej. Ale jest metoda, która działa tak samo dobrze i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Wszystko, co musimy zrobić to zamrozić owoce w zamrażalniku. W owocach utworzą się kryształki lodu a ścianki komórek popękają. Aromat się zamrozi, razem z sokiem w owocach – podczas rozmrażania w alkoholu będzie się powoli i równomiernie uwalniał. Naszykujcie sobie dobrą, czystą wódkę i klasyczny, jałowcowy(...)ciepła. Po pierwszych zeszłorocznych testach mój gin swojego smaku nie zmienił przez ponad 9 miesięcy (używam do przechowywania alkoholu ceramicznych butelek z korkiem i gumową uszczelką – przy ginie to szczególnie ważne, bo aromat jałowca może szybko wywietrzeć). DRINKI Jak podawać? Mój ulubiony sposób na ten naprawdę nieziemski domowy alkohol to wyjątkowo letni long drink – do wysokiej szklanki wsypujemy lód, wlewamy
Karo in the Kitchenbezy z lodami :) Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Jak zrobić mini donuty? Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru
Ciastkozercyminut w ciepłej wodzie. W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę i uzbrajamy się w stoper – zagrzane jajka wrzucamy do gotującej się wody i od razu zmniejszamy gaz na minimum. I gotujemy w takiej ledwo mrugającej wodzie przez równe 7 minut. Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu przerwać proces gotowania
Karo in the Kitchenpowinna być dobrze ciepła, nie musi się gotować. Przestudzić, dodać esencję waniliową i wódkę. Dokładnie wymieszać. Przelać do butelki i odstawić w chłodne miejsce, żeby smaki "przegryzły się". To są własnie moje smaki: słodkie bardzo, nie za mocne. Po kieliszeczku takiego likieru nie szumi w głowie, gwarantuję :) Latem idealnie sprawdza się jako polewa do lodów :) dla dorosłych oczywiście
Codzienna kuchnia niecodziennadeserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru
naRuszciestopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego.Solidnie mieszamy mikserem i gotowe. Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli, kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto(...)mąką po wierzchu,przykrywamy ściereczką i niech rośnie. Przygotowujemy warsztat pracy:-stolnica-blaszki wyłożone papierem do pieczenia-wałek do ciasta-wykrawacz do ciasta (może być pucharek do lodów)-pędzelek-roztrzepane widelcem 2 jajka Ciasto urosło: Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy część ciasta, rozwałkowujemy na grubośćok. 0,5 cm i wykrawamy krążki
Maminek kulinarnytrzeba ogrzać w ciepłej wodzie żeby nie popękały, w małym rondlu zagotować wodę i uzbroić się w stoper – zagrzane jajka wrzucamy do gotującej się wody i od razu zmniejszamy gaz na minimum. I gotujemy w takiej ledwo mrugającej wodzie równe 7 minut. Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu przerwać
Karo in the Kitchenczarnej oliwki. Ciepła, miękka, delikatna ośmiornica, kuskus w soku z pomarańczy, puder z suszonej czarnej oliwki i granita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt, dzięki któremu zrealizujemy zamysł. Stek z tuńczyka - glony morskie/ prażony sezam z lnem/ kalarepa/ lody miso. Tuńczyk
królestwo garówjego ciepłem, zapachem ... Ale na niektóre rzeczy człowiek wpływu nie ma, a szkoda ;) Polecam Wam pysznego drinka, którego kolor poprawi humor, no niemniej jednak jego zawartość na pewno :). Przepis oryginalny znajdziecie (TU). A ja sączę kolejnego... Polecam! Składniki: 50ml białego rumu 1 łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka
Malinowe Pocałunkipodczas takich ciepłych dni chciałoby się wypić coś schłodzonego, orzeźwiającego i absolutnie pysznego! :) Na taką okazję zawsze mam w zamrażarce owoce, które pakuję w małe woreczki (zwykle to po prostu nadmiar owoców, których nie jesteśmy w stanie zjeść na świeżo, a szkoda, żeby następnego dnia miały się zepsuć). Mrożone owoce po zblendowaniu są jak najpyszniejsze lody. Naturalne
MamaOskarkatrzeba ogrzać w ciepłej wodzie żeby nie popękały, w średniej wielkości garnku zagotować wodę i uzbroić się w stoper – zagrzane jajka wrzucamy do gotującej się wody i od razu zmniejszamy gaz na minimum. I gotujemy w takiej ledwo mrugającej wodzie równe 7 minut. Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu
Karo in the Kitchendobre, jakby robiła je moja babcia. Porcje solidne. Natomiast desery trochę kuleją. wzięliśmy lody z ajerkoniakiem i kawę , i tutaj niestety minus. Lody prawdopodobnie z jakiejś hurtowni niespecjalne, bo z grudkami lodu, a z ajerkoniakiem i bitą śmietaną to trochę bidny deser. Kawa poprawna. Nie próbowaliśmy bucht ani ciasta więc może one były smaczne. Ogólnie(...)się prosi aby podawana była tutaj szpajza albo kopa, klasyczne śląskie desery. Dlatego za deser i rosół minus. Taras trochę smutny, taki mało gościnny, a szkoda bo w ciepły dzień fajnie tam byłoby zjeść. Może gdyby trochę roślin tam dać i zmniejszyć nieciekawy widok na garaże i mury byłoby fajnie. Miła obsługa. Tak wiec polecam klasyczny Śląsk
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyjęciu ciepłe posypać cukrem pudrem. Mojego ciasta było zbyt mało i wyszło zbyt cienkie. Poza tym robiłam to z pamięci, prawie nie patrząc w przepis i dałam zbyt dużo marmolady no i nie zawinęłam końców do wgłębienia. W rezultacie ciacho się rozjechało ale i tak wygląda, pachnie i smakuje cudownie ;) Mmmm... Przydałyby się jeszcze lody
Ukojenie PodniebieniaJajka grzejemy w ciepłej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę, gdy zawrze – wkładamy ogrzane jajka i od razu zmniejszamy maksymalnie ogień pod garnkiem – woda ma tylko mrugać, prawie niezauważalnie. Stoper ustawiamy na 7 minut i dokładnie tyle czasu gotujemy jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą
Karo in the Kitchen