końcu nadchodzi długo wyczekiwane ciepło. Wiosna postanowiła w tym roku trochę się z nami podroczyć. Niebawem będziemy szukać napoju by ugasić pragnienie podczas upału. Taki domowy,orzeźwiający kompot będzie idealny pod warunkiem,że mocno go schłodzimy i dodamy do niego kilka kostek lodu. Rabarbar i mięta to doskonałe połączenie. 0k. 1,5 kg łodyg rabarbaru
Kolorowa kuchnia ElkiLemoniada jest idealna na ciepłe, słoneczne dni. Smak rabarbaru, truskawek i cytryny świetnie gasi pragnienie i w dodatku jest pyszna w smaku. SKŁADNIKI : 300 g rabarbaru(...)truskawek 1,5 l wody 150 g cukru kilka plasterków cytryny mięta i kostki lodu PRZYGOTOWANIE : Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy, przekładamy do garnka, wlewamy wodę
Kulinarne Fantazje Mariolikolor, leśny zapach - coś w sam raz na tęsknotę za ciepłymi wiosennymi popołudniami. Składniki: Gin 50 ml Cherry brandy 20 ml Angostura ok. 30 kropli Grenadina 15 ml Sok z 1 cytryny Zimna woda sodowa Wykonanie: Składniki (z wyłączeniem wody sodowej) mieszamy w shakerze. Przelewamy do szklanki, dodajemy lód i wodę sodową. Zwolennicy wersji nieco słodszej dodać mogą
Smaki Ewynasz ulubiony Zielony Talerz nie zawiódł z torcikiem snikers czy lodami pomarańczowo-kaktusowymi (chyba mamy do nich słabość). Także i Bartek ze swoimi humusami szaleje jak zwykle i zaskakuje nowymi smakami Skusiliśmy się jeszcze na samosy i choć smak był bardzo dobry to szkoda że nie były ciepłe – może następnym razem będzie jakiś podgrzewacz Hamburgery, smalec wegański
Kuchenne Wariacjefirmy Sokołów przywitali nas ja zawsze ciepło. Szef kuchni Dominik Moskalenko przygotował dla nas przystawkę w typie vitello tonnato lecz cielęcinę zastąpiła krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa z chrupiącymi kaparkami. Na kuskusie Dominik zaserwował schab z suszonymi owocami. Deser to przepyszna gorąca czekoladowa babeczka z lodami waniliowymi z rodzynkami i skórką pomarańczy ( wspaniały
AZgotuj!25/11 cm. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż dorośnie do brzegów formy, przykrywamy ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, chleb smarujemy wodą lub białkiem (miałam akurat w lodówce) i posypać ziarenkami. W chwili gdy wkładamy do piekarnika na spód wrzucamy kostki lodu lub na dolną półkę wstawiamy naczynie z gorącą wodą
Pani na deserżółte cudeńka rzucone na patelnie, podgrzane i wymieszane z potrawą wywołają ciepły uśmiech na waszych twarzach:) Szczerze polecam!SKŁADNIKI:oliwa z oliwekulubione zioła (użyłam: rozmaryn, estragon, miętę, lubczyk, tymianek)WYKONANIE: Zioła dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Poobrywaj je z gałązek, jeśli chcesz - drobniej posiekaj.Przygotuj pojemniki na lód. Do każdego pojemniczka wsyp wybrane zioła i zalej odpowiednią porcja oliwy
Słodko-Słony Świat Ilonywody.\r","Chrzan przechowujemy w wyparzonym s\u0142oiczku w lod\u00f3wce ok 3-4 tygodni."]} Drukuj Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu Składniki 3 korzenie chrzanu szczypta soli ok. 1 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2-3 łyżki śmietany ewentualnie 2-3 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania Chrzan cienko obieramy i ścieramy na najdrobniejszej
Mieszam w Garnkubudyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy 600 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny Masło wyciągamy z lodówki, aby zmiękło. Żelatynę rozprowadzamy w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. W 100 ml mleka
Kuchnia od dwojgapiankę według preferencji. Przelewamy gotowy napar do ciepłych filiżanek i wypijamy zanim zawiesina zacznie opadać. Przesiana herbata Matcha w proszku Roztrzepana herbata Matcha z wodą Zestaw do przygotowania: miska, bambusowa trzepaczka, sitko ze szpatułką Matcha doskonale komponuje się z różnymi słodyczami np. gorzką czekoladą, babeczkami, ciastami, tortami, lodami. Jako ciekawostkę dodam, że japońskie słodycze nie są bardzo
Kuchcik gotujeminuty, zjeść można tonę :) Można je podać z lodami albo jako dodatek do ciasta. Polecam leniwym i na diecie :) Składniki: - ananas- 1 sztuka -szafran- około 15 nitek -masło- duża łyżka -wanilia- pół laski, lub kieliszek ekstraktu waniliowego Wykonanie: Zacznij od namoczenia szafranu, po prostu zalej go małą ilością ciepłej wody. Następnie obierz i pokrój ananasa. Rozgrzej paletnię, dodaj
Kuchnia bezglutenowa Lolirazy, żeby posypać nimi porcję ulubionych lodów- jeśli zaglądacie na fejsbuka to już widzieliście moją poranną rozpustę. Zaznawałam rozpusty na tarasie, przy odgłosie ciurlającej wody w fontannie i wśród cudownych aromatów petunii i frezji. Teodor przyszedł sprawdzić czy porządnie się relaksuję. Takie lato uwielbiam- kiedy jest ciepło, poranki trwają w nieskończoność, ludzie są rozleniwieni i tak jakby
les mirabellesdodatkiem rumu, który kojarzy się przede wszystkim z ciepłymi krajami, jakimi są na przykład Karaiby. Jest on również na liście IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów). Jeśli lubisz kokos ten drink jest na pewno dla Ciebie! Składniki: 50 ml białego rumu (najlepiej Malibu) 75 ml soku ananasowego 25 ml mleczka kokosowego lód plasterek ananasa do dekoracji Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem
Drinkologiakrem ‚gotuje się’ pod wpływem cytryny i ciepłego piekarnika, żeby go ustabilizować do końca – należy go schłodzić. Kruche, maślane, chrupiące i pachnące czekoladą, cytrusami i anyżem. Mleczno cytrusowy krem jest naprawdę nie do pobicia. Kawa, herbata – a jeśli jeszcze Wam mało słodkości – łyżka bitej śmietany lub kulka waniliowych lodów. To ciasto zniknie szybko. SKŁADNIKI 160g mąki pszennej/pełnoziarnistej/razowej
Karo in the Kitchenbądź mlecznej, a nawet gdy ktoś lubi białej do środka ciastka. cukier puder do posypania Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki) 0,5 L lodów. najlepiej waniliowe, śmietankowe Dodatkowo : 4 małe miseczki - kokilki Wykonanie: Wykonanie samego deseru jest bardzo proste. Wystarczy tylko robić wszystko jak należy i proszę mi wierzyć nie tylko wam wyjdzie(...)wodnej kąpieli rozpuszczamy mleczną i gorzką czekoladę wraz z masłem. Jajka wraz z żółtkami i cukrem miksujemy do uzyskania piany (ok.2 minuty), wlewamy płynną czekoladę z masłem ( może być ciepła) do masy jajecznej i miksujemy dosłownie przez chwilę, na koniec dodajemy mąkę, cynamon i szczyptę ostrej papryki. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Nasze Kokilki smarujemy masłem wypełniając
W Moim Magicznym Domu