Jeśli wolno zapytać, ileż to ta dziewczyna liczy wzrostu?" usłyszałam kilka dni temu za plecami, na chodniku. Ciepły, dystyngowany głos. Skierowany do mnie. I ujrzałam twarz. Drobnej, niskiej osoby. O pięknych rysach i cudownym, ciepłym uśmiechu. Takim, który topi wszystkie lody i łagodzi wszelkie smutki. Twarz jasną i promienną, z rubinem na wciąż pięknych ustach. Elegancka, dystyngowana Starsza
KUCHARNIApuchatą masę cukrowo-jajeczną. My owocowe desery uwielbiamy w każdej postaci, takie na ciepło są idealna alternatywą na chłodne popołudnia i wieczory - czyli w sam raz na najbliższe dni. Nasza owocowa "zapiekanka" równie dobrze pasowałaby również do delikatnych, zimnych lodów np. śmietankowych lub waniliowych. Ich dodatek mógłby przyczynić się do powrotu wspomnień ze słoneczych wakacji (: Dlatego też(...)wylewamy na połówki brzoskwiń. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i migdałami. Deser zapiekamy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika od 10 do 15 minut - aż do widocznego zarumienienia "pierzynki". Serwujemy na ciepło. Smacznego
Symfonia Smakówprzed podaniem wyjąć wcześniej. Domowe lody miętowe z maszynki Składniki na 1litr lodów 500ml mleka, 7-8 żółtek, 200g cukru pudru, 250g serka mascarpone, garść świeżej mięty, sól do smaku. Mus do lodów Mleko doprowadzamy do wrzenia. Ubijamy żółtka na parze do białości. Nie przerywając ubijania, wlewamy gotujące mleko, małym strumieniem(...)ciepłego musu, dodajemy serek mascarpone z lodówki i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy zmiksowaną, ewentualnie drobniutko pokrojoną świeżą miętę, razem z łodyżkami. Mus wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed wlaniem musu do maszynki schładzamy go jeszcze około 30 minut w zamrażalniku. Wlewamy mus lodowy do pojemnika i postępujemy zgodnie z instrukcją swojej maszynki do lodów
Leśny Zakątekosobiście uważam że ryżowe są smaczniejsze, ale niestety skończyły mi się zapasy) ** u mnie o smaku lodów truskawkowych, ale można użyć każdej innej PS Nie zapomnijcie dołączyć do nowej grupki na fejsie! 💜 PASTELOWE BABECZKI 💜 Przygotowanie: Płatki jaglane zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Kaszę manną przesypujemy do szklanki i mieszamy w kilku łyżkach zimnego
Kuchnia Elliekońcu zrobiło się ciepło! I w końcu mogę podzielić się z Wami, moim przepisem na pyszną lemoniadę z nasionami chia i sokiem malinowym. Obłęd! Podana z kostkami lodów - idealnie chłodzi w upalne dni. Spróbujcie! Składniki: - 1,5 l wody - 3 łyżki nasion chia - sok z 1-2 cytryn - ulubiony syrop malinowy/grenadina - świeża mięta - kostki lodu
CookYourselfpachnący groszek wyciąga swoje łodyżki i wzbija sie w górę, do słońca. Czekam słonecznego czasu i ciepłych chwil. Wiosną też zazwyczaj częściej w tygodniu przygotowuję owocowe koktajle. Ten, który prezentuję Wam dzisiaj, jest słodki i po prostu…wyśmienity! Na zdrowie! Lody? Mamo, koniecznie truskawkowe! Są wyśmienite! Szukamy wiosny w Rzeszowie i w Krakowie. Składniki na 2 porcje
Raj dla PodniebieniaFood sprawdzą się wszędzie. No dobrze, ale czym właściwie jest liofilizacja? Proces liofilizacji polega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu w próżni, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście ze stanu stałego do stanu lotnego (czyli zainicjować proces parowania lodu). Aby proces mógł zakończyć się sukcesem liofilizacja powinna trwać od 16 do 24 godzin. Poprzez odwodnienie, posiłek traci
Poranek na słodkoprzez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ostatnio odżyła we mnie drożdżówkowa dusza . Zamiast robić lody, które obiecałam, piekę ciągle nowe słodkie bułeczki. Chyba dlatego, że pogoda zdecydowanie bardziej zachęca do sięgania po te drugie; szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe
Pożeraczka, czyli raz adobrzestoi i myśląc o miastowych koleżankach, które pewnie ładnie ubrane spacerowały po oświetlonych ulicach i jadły lody z polewą truskawkową. I tak sobie myślę.... że moje marzenia się spełniły. Zamieszkałam w mieście, wśród wygód wszelakich, ze 150 kanałami w TV, ciepłą wodą w kranie. I choć zarzekałam się zawsze, że mieć będę kuchnię nowoczesną, kanapę ze skóry
bistro mamadodać delikatnie do ciasta. Papilotki na muffinki wypełniać max.do 3/4 wysokości, najlepiej nakładać ciasto łyżką do nakładania lodów. Formę z muffinkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.20-25 minut. Przed wyjęciem upewnić się, że babeczka wewnątrz się dopiekła. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego
Smaczne Zdrowelazurowym kremem wykładając porcjami i smarujemy nożem ku górze. Do dekoracji użyłam wafelka do lodów, który wypełniłam owocami. Owoce poukładałam na torcie. Z rozpuszczonej czekolady (nad kąpielą wodną) zrobiłam drip (opadającą polewę). Trzeba uważać aby czekolada nie była za ciepła (w temperaturze 30 -34 stopni) Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak
SMYKWKUCHNIZawarta w ananasie bromelina wspomaga procesy trawienia, mango zaś obniża poziom cukru we krwi. Doskonały koktajl na ciepłe i gorące dni. Pijcie na zdrowie! SKŁADNIKI (2 porcje - 1 porcja 300ml - 195 kcal) 1 mango 1/4 ananasa sok z 1 pomarańczy garść kostek lodu PRZYGOTOWANIE Mango obieramy i obkrawamy miąższ od pestki. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy na mniejsze
Moje Kuchenne Rewelacjefondant znajdzie się już na talerzu odwracamy je do pozycji właściwej. Idealne fondant jemy na ciepło, bo cała przyjemność to ta wypływająca czekolada właśnie. Dodatkowo dodaliśmy bitą śmietanę i mrożone (na potrzeby deseru rozmrożone) już truskawki, ale idealnie też pasują lody waniliowe, sorbet truskawkowy bądź cytrynowy, a sam Gordon polewa jeszcze całość karmelem. Myślę, że każdy swój
gutfutkocham reakcję dorosłych i dzieci na widok ciemnofioletowych języków, sinych ust i czarnych zębów :) Wypatruję jagodowych lodów w lodziarniach, bardzo lubię, kiedy jagody przysypane cukrem puszczają sok. Pierogi z jagodami mogłabym jeść trzy razy w tygodniu, podobnie drożdżówki. Konfiturą jagodową smaruję ciepłe tosty, mieszam ją również z kremem balsamicznym i dodaję do kanapek. Ale jest jeden jagodowy wyjątek, którego
bistro mama