cieple lody - 1725 przepisów (strona:44/115)

Rustykalna tarta z jagodami / blueberry galettes 169

się zarumienią.     Mini rustykalna tarta z jagodami to idealna porcja deseru „per person”. Możesz podać ją na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika lub na zimno. Doskonale smakuje z gałką śmietankowych lodów.     Rustykalna tarta z jagodami może być przetrzymywana w lodówce 3-4 dni, ale szczerze wątpię żeby była taka potrzeba

Rusty Fork
Pudding na zimno z musem truskawkowym (bez cukru) 199

łyżek ksylitolu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego mus truskawkowy ok. 200 g zamrożonych truskawek 2 miarki odżywki białkowej, najlepiej o smaku lodów truskawkowych + świeże truskawki do ozdoby i batoniki bez cukru  Przygotowanie: Płatki jaglane zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie przełożyć do większej miski i wymieszać razem z ksylitolem i jogurtem dodając odrobinę ciepłej wody

Kuchnia Ellie
O niechcianych psach, dobrych ludziach i zielonych lodach na pierwszy dzień wiosny. Pistacjowych 214

dysponujecie obłędnie dobrym sprzętem. Dzięki temu będzie nieco gładsza, choć idealnie kremowej konsystencji uzyskać się nie da. Lody pistacjowe Składniki: (na 750 ml lodów) 100 g niesolonych pistacji bez łupinek 30 g miodu 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 żółtka 80 g cukru Pistacje zmiksować w malakserze z miodem na pastę.  Mleko zagotować(...)Zdjąć z palnika, dodać pistacje, wymieszać. Ostudzić. Dodać kremówkę, połączyć. Schłodzić do temperatury lodówkowej, a następnie przelać do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją. Zamrozić. Smacznego! Mama Pączusi została u Moniki, gdzie zazna ciepła i spokoju.  I miłości, która należy się każdemu z tych najwierniejszych czworonogów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot truskawkowo - czereśniowy 133

myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą Gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy na ciepło lub na zimno. Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający

Moja smaczna kuchnia
Passoa rum bon 238

Opis: Passoa Rum bon to bardzo egzotyczny drink dzięki połączeniu likieru passoa oraz rumu! Idealny na ciepłe letnie dni. Składniki: 45 ml Passoa 30 ml rumu 75 ml soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 45 ml Passoa Następnie dodajemy 30 ml rumu Na sam koniec dodajemy 75 ml soku pomarańczowego Wszystko razem energicznie

Drinkologia
Ciasto mocno czekoladowe z malinami 218

pieczemy 40 minut. Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Jeżeli natomiast jesteście fanami bardzo rozpływającej się w ustach ciepłej czekolady proponuję, aby ciasto wyjąć po upieczeniu i po 5 minutach podać z lodami waniliowymi bądź miętowymi.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
Zaziarenkowany deser lodowy 219

Ciepło, gorąco, upał, tego nie da się nie zauważyć...No to co? No to lody! Lody inne, lody ZAMIAST posiłku. Takie lody mogą zastąpic posiłek, gdyż zawierają ziarna, które są bogate we wszystko czego nampotrzeba. Daja super orzezwienie, wspaniale smakują i ie jesteśmy po nich „znowu” głodni! Do lodów dodałam

Z Kuchni Do Kuchni
Creme brulee 163

piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast. Crème brûlée najlepiej smakuje, gdy jest bardzo zimny, a skarmelizowany cukier ciepły. Aby to osiągnąć, foremki z kremem można ustawić w żaroodpornym naczyniu, obłożyć kostkami lodu i wtedy zapiekać. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Granita arbuzowo-cytrynowa z gruszecznikiem 220

ścianą gorąca. Szybka interwencja w postaci otwarcia wszystkich okien, poczęstowanie się arbuzem leżącym od wczoraj w lodówce, ani nawet zjedzenie lodów, nie pomogły mi zwalczyć gorąca i braku tlenu. Chcąc nie chcąc zeszłam do sklepu po gruszecznik. Ciepły. Wstawiając go do lodówki wpadłam na pomysł przygotowania granity. I tak powstała cudownie orzeźwiająca, doskonale nawadniająca granita na bazie gruszecznika(...)miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co 20-30 minut wyjmujemy pojemnik i za pomocą widelca kruszymy lód na kryształki. Deser jest gotowy po około 1,5 godziny. Gotowy przekładamy do miseczek. Podajemy udekorowany plasterkiem cytryny i skropiony gruszecznikiem

W poszukiwaniu inspiracji
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 214

Szukając inspiracji dla grillowanego łososia, spojrzałam na bagietkę i pomyślałam, że mój łosoś koniecznie musi być z chrupiącym, ciepłym pieczywem upieczonym również na grillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można(...)czasie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem, następnie czynność tą powtarzać około 4-5 razy co 15 minut ubijając aż do całkowitego zamrożenia lodów. Jeżeli macie maszynkę do robienia lodów to oczywiście sprawa jest o wiele prostsza i mniej skomplikowana. Przygotowanie łososia Filety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości

Jadło i czytadło
Lody! Lody! Lody z czekoladą! 169

owinięta ciepłym pledem... Przepis, który chcę Wam zaprezentować powstał najprawdopodobniej w Ameryce. Nie zawiera jajek i jest najprostszym z wypróbowanych dotąd przeze mnie. (Warto podkreślić, iż nie wymaga on posiadania maszynki do lodów)*. Przygotowana w ten sposób baza jest idealnie kremowa i bardzo delikatna. Doskonale współgra z różnymi dodatkami- dzisiaj w wersji z czekoladą...   Lody filadelfijskie

Zapiski Młodej Żony
"Lodowe" mini calzone 296

będzie Wam potrzebne do przygotowania tych małych przegryzek?  Foremka do lodów i dobry nóż! Ale wcześniej należy przygotować ciasto jak na pizzę. Składniki do ciasta: 180 g ciepłej wody  8 g suchych drożdży 20 g oliwy z oliwek 350 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie.  W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy(...)wyrobione. Ciasto nie musi wyrastać. Od razu podzielcie je na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na odpowiednią wielkość. Choć zawsze będzie ona przybliżona, ponieważ plastikowe foremki na lód do zamrażarki są praktycznie zawsze w standardowej wielkości.  Foremkę zwilżamy lekko oliwą, ponieważ później (tak jak ja) możecie mieć problem z wyjęciem ich z foremki. :)  Rozwałkowane ciasto przekładamy

MamaOskarka
Jabłuszka pod lekko cynamonową pierzynką ryżową. Pyszny zapiekany deser. 236

smacznego, a zarazem pożywnego. Takie jabłuszka z ryżem nadają się doskonale na deser, jak i śniadanie czy kolację. Spróbujcie. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki domowych lodów (np. z tego przepisu ). Składniki: (na 2 małe porcje) 2 jabłka (najlepiej słodkie i soczyste) 1 szklanka mleka 1 laska cynamonu (u mnie ze sklepu eSłoneczko ) 3/4 szklanki płatków(...)wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 5-7 minut (w zależności od piekarnika). Desery lekko studzimy i podajemy jeszcze ciepłe obsypane czekoladową posypką lub startą czekoladą. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki lodów (np. z tego przepisu ). Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl

Słodkie okruszki
Cudowne waniliowe lody z mleka ryżowego… (bez maszynki) 273

były równie waniliowe, ale polecam dodać) 2 żółtka 1 jajko   Sposób przygotowania Mleko gotujemy w garnku aby było ciepłe (NIE WRZĄCE!!). Żółtka i jajko wbijamy do miski, dodajemy laskę wanilii i słodzidło, miksujemy aby powstała dość duża piana. Ciepłe mleko wlewamy do miski z pianką cały czas ją ubijając. Chwilę miksujemy. Przelewamy całość do garnka i gotujemy aż zacznie(...)miksujemy i dajemy do zamrażarki na 1h. Po 1h wyjmujemy i znów mocno miksujemy i do zamrażarki. Tą czynność powtarzamy co godzinę aż do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji lodów. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 253

tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych. Ale bardzo smakowitych, lekko kwaskowatych, które idealnie zgrają się z kubkiem pełnym ulubionego ciepłego napoju i poprawią humor nawet tym nieznoszącym zimowej aury!  Zapraszamy! (; Składniki ( na 6 porcji): Pół opakowania gotowych mini gniazd bezowych (ok.200g(...)puder i miksujemy jeszcze około 1minutę. Pod koniec czasu zamrażania czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy miód i wszystko mieszamy aż do połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Zamrożone „lody” bezowe wykładamy na talerz i polewamy zmiksowaną śmietaną oraz rozpuszczoną czekoladą z miodem i obsypujemy dowolnymi owocami, a mianowicie czyli uruchamiamy naszą wyobraźnię! Smacznego wieczoru

Symfonia Smaków
Tarta ze śliwkami 156

Taki deser zdecydowanie jest w stanie poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy

Ciastkozercy
MEGA CZEKOLADOWA BABKA BEZ MIKSERA 190

niektórych zdjęciach tego nie widać)  Moje dzieciaki rzuciły się na nią, l edwo zrobiłam foty.  Połowa zniknęła jeszcze ciepła ;) Jak myślicie chyba im smakowała? Mi bardzo :)  Babka wspaniale będzie się komponować z gałką  lodów  waniliowych  i jakimś owocowym sosem. Zróbcie koniecznie jak lubicie takie mocno czekoladowe cuda ;)  SKŁADNIKI: MOKRE 2 jajka

Pani na deser
Tarta ze śliwkami 330

Taki deser zdecydowanie jest w stanie poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy

Ciastkozercy
Koktajl na odporność wg Juicemana + recenzja książki 253

soki czy koktajle. W książce znajdziemy również bardzo ciekawy rozdział „Szoty i toniki”, a także przepisy na herbaty i ciepłe napoje, mleka roślinne, drinki, a nawet najróżniejsze śniadania, płynne lunche, posiłki na wynos czy lody. Ostatni rozdział zatytułowany jest „Nic się nie zmarnuje”, gdzie autor udowadnia, że nawet z pulpy można przyrządzić coś smacznego

Słodkie okruszki
CLAFOUTIS ZE ŚLIWKAMI 160

formy żaroodpornej. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione*. Podawaj clafoutis na ciepło lub na zimno, osobiście uważam, że ciepłe smakuje najlepiej. Możesz je również posypać z wierzchu cukrem pudrem, a także podać z lodami waniliowymi. *Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Współpraca z firmą BAKRA. Karob, melasa i tahini – poznajcie ten smak. 192

zawiera kofeiny, przez co jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Stosuje się go m.in. jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, deserów, jogurtów, mleka. Doskonale się sprawdzi również w formie polewy na lodach lub ciastach i ciasteczkach.   Po więcej informacji na temat KAROBU i innych zdrowych produktów, które niewątpliwie warto spróbować i wprowadzić

Słodkie okruszki
Granita z soku z pomelo, cytryny, limonki i świeżych ziół 234

Orzeźwiająca granita na ciepłe wiosenne i letnie dni, świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół.  Jest dobrym pomysłem na zakończeniem posiłku i świetną propozycją na zdrowy

Plate of Joy
Fioletowe smoothie z jagodami, bananami i kakao 180

będzie gładki. Rozlewamy do dwóch wysokich szklanek. Możemy udekorować je dowolnymi owocami – ja przybrałam smoothie jagodami goji oraz karambolą. W ciepłe dni warto zamrozić jagody i banany przed zmiksowaniem – dadzą ten sam efekt co kostki lodu, bez rozrzedzania napoju. Post Fioletowe smoothie z jagodami, bananami i kakao pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szarlotka na serku waniliowym 191

mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy będę miała ochotę na szarlotkę z lodami to ta wersja jest idealna.  Ja po schłodzeniu podgrzewałam ją sobie w mikrofali  :), i wcinałam.Składniki:Ciasto3 szklanki mąki4

Moje pyszne gotowanie
Świeży sok marchwiowo-jabłkowy 138

Składniki: 3 jabłka 3 marchewki Jabłka i marchewki dokładnie myjemy. Wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Nalewamy do szklanek i podajemy :) W ciepłe dni najlepiej użyć produktów z lodówki wtedy sok będzie chłodny bez konieczności rozwadniania go lodem

Kolizje Smaków
Herbata miętowo cytrynowa na upały 164

schłodzenia. Zimną  włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej wieczorem na całą noc. Przed podaniem rozlać do szklanek, wrzucić kilka kostek lodu dodać plasterek cytryny i kilka listków mięty. Zamieszać i gotowe. Pijemy od razu w ciepłe i upalne

Ala piecze i gotuje
Babka z szafranem i daktylami 209

formy Tupperware jest odporny na temperatury od -25°C do +220°C, co umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia równomierne pieczenie potraw w tradycyjnym piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala

Ala piecze i gotuje
Menu imieninowe - zestaw I 236

Rybka w brzoskwinicoś na ciepło:                                  Jarskie muszle(...)Gruszka w czekoladowej kąpieli z lodami                                       Ryżowe szyszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania