upieczeniu i wystudzeniu, tartę posypujemy cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła, kiedy sok z czeresni wymieszany z mączką i cynamonem cudnie wypływa ze środka i łączy sie w pyszną całość z kremem waniliowym lub gałką lodów waniliowych. Smacznego! Przepis z netu, pod hasłem: Cherry
Mia Cucina Sofietaoknem, postanowiłam zrobić lody śmietankowe. Uwielbiam lody i pogoda mnie nie zniechęciła. Łakomstwo wygrało :) Składniki: Ok 300 ml śmietanki 30 lub 36% 2 jajka (trzeba zalać je wrzątkiem, dlatego powinny mieć temperaturę pokojową, żeby nam nie pękły:) 1 cukier wanilinowy Ok ¼ szklanki cukru 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody Przygotowanie: Potrzebujemy 3 miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka(...)delikatnie mieszając, następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Kremową masę przelewamy do plastikowego pudełeczka, zamykamy i odstawiamy do zamrażarki na kilka godzin lub noc :) Oczywiście lody możemy urozmaicać, dodając kakao, zmiksowane truskawki lub wanilię PS. Dziś zrobię jeszcze truskawkowe
The Sweet Damselnaturalnego Apetina 125 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody Dodatkowo: 20 g startej grubo czekolady gorzkiej bądź deserowej Dekoracja: 4-6 sztuk truskawek listki świeżej mięty- opcjonalnie mięty cytrynowej Ponadto potrzebne będą: Jako foremka- dowolne opakowanie po lodach, u mnie opakowanie o wymiarach: długość- 18,5 cm szerokość- 12 cm głębokość(...)posiada żelatynę więc masy powinny szybko się ścinać należy sprawnie przekładać i wygładzać masy; słabszej jakości żelatyna będzie ścinać sernik wolniej Gotowy sernik wyjmować, przy pomocy patyczków szaszłykowych, bądź ciepłego noża, delikatnie okalając nim brzegi. Można również jeśli jest duży problem z wyjęciem wstawić pojemniczek na zaledwie 2-3 sekundy do ciepłej wody. Położyć na pojemniczku talerz, następnie odwrócić
KreatywnePinyśmietanki kremówki 30 – 36 % 2 jajka 30 – 40 g cukru (3-4 łyżki) 1 łyżka ciepłej wody Przygotowanie: Przygotować sobie 3 garnki; do pierwszego wlać śmietankę kremówkę i odstawić do lodówki, do dwóch pozostałych oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać połowę cukru, ciepłą wodę i całość utrzeć na puszystą masę. Do białek dodać szczyptę soli i chwilę ubijać(...)końcu ubić schłodzoną śmietanę. Do białek przelać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Następnie przełożyć ubitą śmietanę i połączyć całość w jedną puszystą masę za pomocą łyżki. Masę na lody przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką i odstawić do zamrażalnika i co pół godziny dokładnie wymieszać. Czynność tę powtórzyć 6 razy. Po około 4 godzinach lody
KuchniaWeDwoje.plmleko jest bardziej zdecydowane w smaku, odczuwalnie bardziej tłuste i bardziej kremowe – a w tych lodach tłuszcz to główny nośnik smaku. Cytryna tutaj użyta jest w całości – z całą skórką, z całym albedo i z całym miąższem. Nie kupujcie do tych lodów pierwszej lepszej cytryny w warzywniaku, wybierzcie taką o niezbyt grubej skórce, mocno pachnącą już przez(...)oczyszczonej, następnie w ciepłej wodzie, a na koniec parzymy skórkę świeżo zagotowanym wrzątkiem. Owoc osuszamy, kroimy na grubsze plastry, wydłubujemy i wyrzucamy pestki. Przepis podstawowy jest banalny – wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i po zmiksowaniu na najwyższych możliwych obrotach (u mnie w blenderze to funkcja ‘smoothie’) przelać do foremek. Z tej ilości składników wychodzi 10 lodów na patyku
Karo in the Kitchenbardzo kamienistym dnie…Nie muszę dodawać, że woda w morzu ciepła, aż za ciepła na mój gust! Tak, wieczorne spacery po Trieście po całodniowym skwarze były prawdziwą ulgą. Co wieczór piękny zachód słońca i pyszne gelato! Gelato to włoskie lody. Co wieczór odwiedzaliśmy najslynniejszą lodziarnię w Trieście Gangemi. Ponad 50 smaków lodów! Wenecja Oczywiście największą atrakcją
codojedzeniadoznania: rzeczywisty chłód napoju i kojarzące się raczej rozgrzewająco nuty imbiru i cynamonu. Chłodzi i jednocześnie ciepło szczypie w język! Ale fajnie :) Składniki: 100 g startego świeżego imbiru 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu 250 ml wody lód woda gazowana (mocno) Wykonanie: Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą
zadanie-gotowanieniego gołębia - powiedziała. - Niech Inni wezwą twojego gołębia - odpowiedział mężczyzna. Placki były jeszcze ciepłe. Czuła napływającą do ust ślinę, ale nie miała nawet jednego miedziaka, a co tu mówić trzech. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 745 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Screen z filmu "Gra o Tron". Screen z filmu "Gra o Tron". SKŁADNIKI 125 g masła
Passions hobbies lifeprzez okno, wydaje się, że jest ciepło, bezwietrznie, lecz gdy tylko wyjdzie się na zewnątrz temperatura nie jest taka wysoka, a jak zawieje to na ciele pojawia się gęsia skórka. Nic przyjemnego! Mimo wszystko, mimo brzydkiej pogody, niskiej temperatury, deszczu, czy wiatru, w wakacje lubimy popijać schłodzone lemoniady, zajadać lody, czy spożywać granitę - czyli pyszne coś
Be Fit Be Strongprzez 25-30 minut. Pozostały miód podgrzać razem z wodą pomarańczową, Posmarować syropem jeszcze ciepłe ciasto. Podawać letnie. Smacznego! Tymczasem w szkole, na początku grudnia (tak tylko przypominam, jakby ktoś dawno do kalendarza nie zaglądał), od wielkanocnych jajek płynnie przeszliśmy do lodów... Jest pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeleniwie przeciągając się i ziewając. Niesamowicie cieszy mnie okres, w który teraz wchodzimy - zieleń, ciepło i słońce to słowa, których zdecydowanie ostatnio nadużywam. I - o zgrozo! - wcale się tego nie wstydzę. W związku z tym, że pogoda zdecydowanie zachęca, znów ukręciłam lody. Postanowiłam wykorzystać czerwone pomarańcze - sezon na nie wkrótce się skończy, a ja się nimi jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego uniknąć można przed tą tragiczną sytuacją włożyć malyyyny do zamrażarki i zguglować lody waniliowe z sosem malinowym . Najważniejszy jest sos Więc tylko dla przypomnienia dodam, że zamrożone bądź świeże maliny wkładamy do rondelka, podkręcamy gaz delikatnie, a pod wpływem ciepła puszczą sok i zaczną się w nim gotować. Jak są już rozgotowane dosypujemy wedle uznania
Right Behind The Kitchennadal tak samo smakuje. Zabrakło jednak zapachu dojrzewających śliwek, czterech par rąk i ciepłego uśmiechu pani Wandy. Są smaki, których nie da się odtworzyć. Nawet jeśli są najprostsze, już na zawsze karmić będą tylko naszą pamięć. A w niej na półce między latem, lodami i wakacjami leży sobie wspomnienie lodowych kanapek. Takich dużych, zawiniętych w sreberka
KUCHARNIAsię ławki, leżaki i stoliki, wtedy możemy usiąść i spokojnie delektować się hamburgerem czy lodami. Furgonetki z jedzeniem nieodzownie łączą się i kojarzą z food street’em, czyli jedzeniem, które wyszło wprost na ulicę. Jednym z typowych dań tego kulinarnego trendu są ciepłe kanapki z pulled pork, czyli z postrzępioną długo pieczona wieprzowiną z dodatkiem sosów
Kulinarne przygody Gatity