cieple lody - 1725 przepisów (strona:61/115)

Bagietki pszenne- czterogodzinne 181

robi.  Pozostawić w ciepłym miejscu aby bagietki wyrosły - powinny ładnie się napuszyć.  Nagrzać piekarnik do 230 stopni.  Bagietki przed samym pieczeniem przeciąć wzdłuż ostrym nożem, lub żyletką. Piec około 20 minut. Spryskać wodą przed samym pieczeniem.  Na dno piekarnika połóżcie żeliwną patelnie, lub inne naczynie odporne na temperaturę i wypełnijcie lodem lub wodą.  Wystudzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Orzeźwiający koktajl z melonem i malinami 192

Podczas ciepłych dni należy pamiętać o uzupełnianiu płynów. Oprócz picia samej wody warto sięgnąć po jakiś orzeźwiający koktajl. Ja dzisiaj proponuję miks melona o odświeżającym smaku i malin. ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL  z MELONA i MALIN   Składniki: melon c antaloupe duża garść malin (mogą być mrożone) 1 banan kilka kostek lodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Koktajl schładzamy w lodówce

Bon appetit mon amie
DOMOWY KISIEL JEŻYNOWY 198

Beatę) ... Nigdy potem lody nie smakowały tak jak wtedy i do dziś nie wiem czy była to wina pysznej jeżynowej polewy i zwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :)) Dziś pokusiłam się o domowy kisiel jeżynowy.  Pewnie mało kto je już teraz kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki

Walijskie Pichcenie
Najlepsze lemoniady na lato 283

pozbawiamy szypułek.  Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem limonki, cytryny lub truskawką. Smacznego!   Lemoniada brzoskwiniowa Składniki: - 2 brzoskwinie - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - obrana, wypestkowana limonka(...)obrywamy ogonki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny lub limonki. Smacznego! Lemoniada z natki pietruszki Składniki: - pęczek natki pietruszki - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - obrana, wypestkowana pomarańcza

Be Fit Be Strong
Panna cotta z pomarańczową galaretką 195

wrzątku, wystudzić (od ciepłej może się zważyć śmietanka).  3. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać 2 łyżki do żelatyny, wymieszać dobrze, całość przełożyć z powrotem do śmietanki i zmiksować razem do połączenia składników. Wyłożyć na galaretkę. Schłodzić w lodówce.  Do dekoracji posłużyły mi serduszka z galaretki (zrobione w foremce do lodu i zamrożone żeby łatwiej było

Kto ugości moich gości?
Pieczony deser – banany, jabłka i syrop z karobu pod kruszonką 181

Pieczony deser – banany, jabłka i syrop z karobu pod kruszonką. Prosto, szybko i smacznie. Taki deser wspaniale smakuje z gałką lodów lub świeżymi malinami. U mnie dziś wersja z nadzieniem malinowym. Lekko kwaskowate nadzienie doskonale komponuje się ze słodkim deserem. Taki deser możecie również przygotować np. z truskawkami, śliwkami itd. My uwielbiamy połączenie bananów, jabłek i słodyczy syropu(...)karobu. Lubicie syrop z karobu? Do czego go używacie? Ja często wykorzystuję go w swojej kuchni. Najczęściej polewam nim najróżniejsze placki, placuszki, gofry, omlety. Dodaję do ciepłych napojów, jogurtów i najróżniejszych deserów. Syrop z karobu może spokojnie zastąpić cukier. Jeśli jeszcze nie próbowaliście syropu z karobu, to Wam polecam. A wracając do przepisu… Składniki: 2 banany 1 jabłko

Słodkie okruszki
Bornholm - wyspa pełna cudowności 152

się pięknem natury. Ciepłe morze, piękne plaże, słoneczna pogoda, cudowne zachody słońca, zapach świeżych ryb z przydrożnych wędzarni to wszystko sprawia, że to miejsce jest naprawdę wyjątkowe. To już moja druga wyprawa na wyspę i z przyjemnością jeszcze kiedyś tam wrócę. Co mogę Wam polecić od strony kulinarnej ?  Na pewno przepyszne ekologiczne lody wytwarzane z bornholmskiego mleka

noteskulinarnyfiga
Lody o smaku Kinder z kokosem i orzechami 152

najlepszy moment na domowe lody. Domowe mają to do siebie, że sami możemy komponować swoje ulubione smaki. W połączeniu z znanymi batonikami, wiórkami kokosowymi i orzechami powstał rewelacyjny smak. A zrobienie ich to bułka z masłem - bez kilkukrotnego mieszania, bez maszynki! 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder 2 jajka 2 łyżki ciepłej wody 140 g cukru

VioletoweKucharzenie
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 205

dzbanka i zalewamy je ciepła wodą. Lekko je ugniatamy i czekamy aż woda ostygnie. Wtedy kwiaty odcedzamy, a powstały płyn przelewamy znowu do dzbanka, Dodajemy miód do smaku, plasterki limonki, sok z cytryny (pamiętajmy o dokładnym wyszorowaniu cytrusów przez użyciem) i listki mięty. Wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki lub podajemy z kostkami lodu

Kulinarne przygody Gatity
Domowy jogurt aromatyzowany kwiatami czarnego bzu z truskawkową granitą 136

odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 h 2. Granita - truskawki oczyszczamy i pozbywamy szypułek, dodajemy do blendera z wodą, sokiem i syropem, miksujemy na gładką masę, przelewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika, po ok 30 minutach mieszamy energicznie widelcem, powtarzamy tą czynność co 30 minut przez ok 2 h, kryształki lodu po tym czasie już się

Słodki Kompromis
Syrop piernikowy do kawy deserów 216

kawy,deserów i lodów.  Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody dać cukier, podgrzewać do ciepłego dodać wymieszane  przyprawy korzenne

W królestwie smaków Beaty
Rogaliki drożdżowe 204

Wielkanocne i zamiast słońca i ciepła, wokół pełno śniegu i sopli lodowych. Na facebookowych profilach krążą zdjęcia saren brnących po szyję w śniegu lub śnieżek rzucanych w zastępstwie wody w Lany Poniedziałek. Każdy woła wokół o wiosnę. Ale jak mówi jedna z najmądrzejszych kobiet, jakie znam: "Wiosnę trzeba mieć w sobie. Dlaczego jest tyle lodu wokół? Bo nasze serca

Kuchnia smaków
Poczuj niesamowity aromat grilla – grillowane napoje 171

otrzymać około ¼ szklanki soku) , dodajemy ciepłą wodę (pomaga ona rozpuścić cukier) dodajemy do całości cukier i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać większy smak słodyczy możemy dodać więcej cukru. Tak przygotowany napój przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Gdy wszystko jest gotowe i schłodzone podawać wymieszaną lemoniadę z kostkami lodu. Lemoniada z grilla z Burbonem

naRuszcie
Lody rabarbarowe 166

kremowe. Idealne lody na letnie dni. Jeśli lubimy bardzo kwaskowe lody, dodajemy do nich po prostu mniej cukru… Na pewno warto wypróbować ten przepis Lody rabarbaroweSkładniki:ok. 400 g rabarbaru1-1,5 szklanki cukru0,5 szklanki soku pomarańczowegooraz:4 żółtka0,5 szklanki cukru300 ml śmietany 30-36%150 ml mleka1. Rabarbar umyć(...)miski nie stykało się z wodą. Ubijać żółtka, aż zrobią się puszyste (około 10 minut). 3. Śmietanę przelać do rondelka, dolać mleko, wymieszać i podgrzać, aby było bardzo ciepłe, ale nie dopuścić do zagotowania!4. Do ubitych żółtek dolewać po trochu gorącej mieszanki śmietanowo-mlecznej, cały czas ubijając masę. Po dodaniu całej mieszanki zestawić miskę z rondelka z wodą

UgotujmyTo.pl
Lemoniada truskawkowa 223

ciepłą wodą - dzięki ciepłej wodzie owoce bardziej puszczą sok i uzyska się intensywniejszy smak lemoniady . Odstawić do schłodzenia.  Wycisnąć sok z pozostałej połówki cytryny i przelać do dzbanka. Dodać miód . Dolać litr wody mineralnej. Wymieszać. Dzbanek schłodzić przez kilka 2-3 godziny w lodówce - można też zostawić na noc .  Lemoniadę serwować z kostkami lodu. TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ: CZARNA(...)twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania