cieple lody - 1725 przepisów (strona:64/115)

Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 214

takie właśnie lubicie, ale ja preferuje jednak wersję z kruszonką. Bułeczki są pyszne nawet drugiego dnia, o ile przetrwają w Waszych kuchniach tak długo. My jemy je jeszcze nawet ciepłe (co za grzech ;). Jagodzianki kojarzą mi się nieodłącznie z wakacjami. Często jagody zbieraliśmy w lesie, w drodze do babci zamieszkałej w Ostrowcu. Niestety, z tego co pamiętam, babcia nie piekła(...)ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane

Mieszam w Garnku
Bułeczki serowe prosto z Brazylii 207

serowe.  Są, co tu dużo mówić przepyszne !  Proste w przygotowaniu i niesamowite w smaku. Chrupiące zewnątrz i mięciutkie lekko ciągnące w środku. Bezglutenowe. Można je jeść na ciepło, lub na zimno. Pyszne są z chipotle butter lub z masłem czosnkowym. Popularne w Brazylii.  Potrzebna Wam będzie mąka z tapioki, a dokładniej mówiąc skrobia z tapioki(...)się z ciastem, dodajcie sera i mieszajcie aż zrobi się dość jednolita konsystencja. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub matą teflonową układajcie bułeczki.  Formujcie je łyżką do lodów maczając w wodzie - ciasto jest klejące.  Układajcie w odstępach około 1,5 cm - bułeczki rosną sporo. Obniżcie temperaturę do 200 stopni C i włóżcie bułeczki. Pieczcie je około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kolorowe muffinki urodzinowe 237

łyżek) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez(...)puder (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki.  Dodać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Gotowy lukier powinien być dość gęsty. KOLOROWE MUFFINKI URODZINOWE: Przestudzone (jeszcze lekko ciepłe) muffiny zanurzać w lukrze (tak aby polewa pokryła całą koronę muffinki), pozwalając, aby jego nadmiar spłynął, po czym układać na kratce i posypywać kolorową posypką cukrową. Muffiny pozostawić na kratce

Gospodyni Miejska
Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia 381

ciepło z samego rana. Wtedy na ratunek przychodzą pożywne koktajle. Robi się je błyskawicznie i co istotne można je przygotować wcześniej. Są też idealne do zabrania w drogę. Do koktajli używam kielichowego blendera, o którym pisałam tutaj . Blender Amica IN BTK5011 także posiadam od dłuższego czasu i służy świetnie – jego moc (800W) wystarcza nawet na pokruszenie lodu

Poezja smaku
Ekspresowe bułki 176

ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 min 5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż, jeśli ciasto klei się do nożna obficie oprószcie bułki mąką, nadmiar można po upieczeniu zetrzeć  6. Wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, to zapewni

Słodki Kompromis
Domowe lody z mango bez maszyny 156

przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka – 2 owoce mango – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru pomarańczowego Mleko zagotować i zostawić do ochłodzenia. Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na jednolitą masę. Żótła oddzielić od białek i zmiksować z cukrem do momentu aż masa będzie jasnego koloru i nabierze puszystości. Stopniowo dodawać(...)ubite żółtka do ciepłego mleka, cały czas mieszając. Całość ponownie podgrzać, mniej więcej do 80 topni. Ostudzić. Dodać zmiksowane mango i likier pomarańczowy. Zamrażać przez noc. Wyjąć z zamrażarki około 10-15 minut przed podaniem

Szybko Tanio Smacznie
Kakaowo-kokosowy tort Walentynkowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 144

minut*. Masę kokosowo-makową podzielić na dwie równe części, lekko ostudzoną pierwszą część ale jeszcze nie ściętą masę wylać na pod mrożony biszkopt (drugą nadal trzymać w ciepłym garnku pod przykryciem), ułożyć na niej drugi blat, lekko poodciskać na środku i bokach aby wyrównać całość i znów włożyć do zamrażarki na 7-10 minut. Po tym czasie wlać drugą część(...)wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia przed podaniem tortu oddzielać kawałki masy i uformować serduszka np. za pomocą sylikonowej formy do kostek lodu w tym kształcie, lub ręcznie. Maliny zmielić na pył w młynku do kawy i obtoczyć w nich serduszka, następnie nabić je na wykałaczki. CZEKOLADOWE PANDY Każdy rodzaj czekolady rozpuścić w miseczkach

Candy Pandas
Kawa "Cold Brew" parzona na zimno 176

ciepło :-). 227 g świeżo zmielonej kawy ( u mnie Etiopia jest to 100 % Arabica z nutą owoców, przypraw, czekolady i kwiatów finishem jaśminu i cytrusa), kawa powinna być grubo mielona. taka kawę zalewamy litrem wody w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 12 godzin. Następnie należy odcedzić wodę od kawy (papierowym filtrem najlepiej). Tak przygotowaną kawę, możemy podać z lodami

kruche babeczki
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 170

Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty

Kulinarne Fantazje Marioli
Deser z truskawkami i białą czekoladą 913

truskawek nigdy dość! :) Przynajmniej w moim przypadku :)  Było ciasto, lody, kompot a teraz przyszła pora na deser :) Jeśli aktywnie  śledzicie Euro 2016 to zamieńcie kolejność warstw i otrzymacie  deser idealny dla kibica hehe :) Składniki: (na 2 porcje) 100 g białej czekolady 125 mascarpone 50 jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru(...)pudru 1/2 opakowania galaretki truskawkowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej, (ale nie gorącej czekolady) dodać mascarpone i jogurt. Dokładnie ze sobą wymieszać. Masę przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Truskawki umyć i obrać. Zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać aż galaretka się rozpuści

My simple kitchen
Lemoniada z rabarbarem 174

słoneczne, ciepłe dni i korzystajmy. Spakujcie koszyk, zaopatrując się w drobne przekąski i koniecznie zróbcie lemoniadę ! Lemoniada z rabarbarem to doskonale orzeźwiając napój, który sprawdzi się zarówno podczas plenerowych wycieczek, jak i na co dzień. Składniki: * 1 cytryna * 2 łodygi rabarbaru * 2 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka miodu * kilka gałązek bazylii * 1 litr wody mineralnej - gazowanej lub niegazowanej * kostki lodu Wykonanie

kolorowotorcikowo
Przyjaciele i znajomi? 216

ciepłym i przytulnym, dzięki temu czujemy się jak u siebie. W "przyjaciołach..." tego nie spotkacie. Karta menu jest przejrzysta, czytelna i posiada stosunkowo mało pozycji do danej kategorii. Spójrzcie TUTAJ . Co zamówiłam? Jako danie główne  zamówiłam pierś z kurczaka z chrupiącą skórką na puree ziemniaczanym z lekka sałatką. Cena 29 zł. Na deser zamówiłam fondant czekoladowy z lodami

Bike By Life
Domowe wino z fioletowych winogron 161

ciepłe miejsce (słoik przykryty gazą). Po tym czasie winogrona myjemy i obieramy z łodyżek. Miażdżymy owoce i wlewamy do balonu (nie może być więcej niż 1/2 wysokości, będziemy dolewać jeszcze syrop cukrowy, a wino musi mieć miejsce do pracowania, inaczej będzie wypychać owoce do góry). Wlewamy matkę drożdżową i ostudzony syrop cukrowy (1 kg cukru + 1,5 lody

Aga w kuchni
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 183

lodem serwowane było z wielką celebracją. Po wnikliwym przestudiowaniu karty zdecydowaliśmy się na dania tradycyjnie Hiszpańskie. Zupy oczywiście różne. Mąż – rybną ( jak zawsze!) a ja tradycyjne gazpacho czyli pomidorowy chłodnik. Na drugie danie paella – specjalność regionu Walencji, w którym gościliśmy. Żeby jednak było ciekawiej to w wersji z homarem. Czekając na ucztę zajadaliśmy się podanymi jako starter ciepłymi bułeczkami

Smaki Ewy
Domowe pianki obtoczone w gorzkim kakao 159

łyżeczki żelatyny  1 łyżeczka cukru waniliowego Do garnuszka dodać serek mascarpone i mleko skondensowane. Wszystko ze sobą wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy masa będzie już ciepła dodać cukier waniliowy i ponownie wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzącej wody (należy ją bardzo dokładnie rozpuścić, aby  nie było żadnych(...)grudek). Zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż żelatyna połączy się z resztą składników. Przygotowaną masę zmiksować, aby była jeszcze bardziej puszysta. Prostokątną formę (np. pudełko po lodach) wyłożyć folią i przelać masę piankową. Umieścić w lodówce, aby masa zastygła. Przed podaniem wyjąć z opakowania, pokroić na zgrabne prostokąty i obtoczyć w gorzkim  kakao

Ugotować

Proponowane wyszukiwania