precyzyjnie wysypujemy kakaem dno oraz ścianki. Piekarnik nagrzewamy do 230°C bez termoobiegu. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem przez 2-3 minuty. Wlewamy czekoladę (może być lekko ciepła) i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i cynamon – jeszcze raz krótko miksujemy. Masę przekładamy do przygotowanych wcześniej kokilek. Na środku każdego naczynia układamy po kostce białej czekolady i palcem(...)pomocą grubej szmatki odwracamy kokilki wprost na talerze. Zostawiamy na pół minuty i zdejmujemy kokilki (uwaga, aby się nie poparzyć). Od razu podajemy – same, z lodami lub zmiksowanymi leśnymi owocami. Fondanty można przygotować wcześniej (do 24 godzin) i przechowywać – w lodówce nakryte folią. Pamiętajmy jednak, że przed pieczeniem muszą być w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte około
Poezja smakuCiepło? Upały nie odpuszczają? I dobrze! W końcu mamy lato :) Jednak czasem zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś
Słodkie PrzyjemnościPrzybywamy na pomoc utrapionym z powodu upałów! Oto nasza kolejna propozycja na orzeźwiający deser. Jako fanki pistacji jesteśmy zachwycone. Mamy nadzieję, że Wy też będziecie. Składniki
Pyszny Duetprzygotowania lemoniady należy przygotować: 1 litr wody 3 łyżeczki miodu 1 cytrynę kilkanaście listków świeżej mięty Miód możemy rozpuścić w ciepłej wodzie - nie może być ona zbyt ciepła, aby cenne składniki miodu nie zostały przez Was unicestwione. Warto o to zadbać, szczególnie teraz, kiedy pogoda płata figle. Niby ciepło, ale nie do końca, wystarczy chwila nieuwagi, pach, pach i przeziębienie(...)duże wrzucamy do lemoniady, z reszty wyciskamy ok i wlewamy do wody. Dodajemy miód i liście mięty, mieszamy, dostawiamy na kilka minut, aby mięta zaczęła działać! :) Nie dodałam kostek lodu prawda? Ha! Bo nie trzeba. Woda z filtra jest to woda dość chłodna i orzeźwiająca, dlatego nie muszę dodawać lodu, żeby napić się przyjemnie chłodnego napoju. :) Wioleta Gargula
MamaOskarkarównież posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie :). Po raz pierwszy(...)apetyczny obiad i po raz kolejny zapewniając nam "i przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree
SzczyptaSmaQTłumaczyłam sobie, że zakwas bezglutenowy musi zachowywać się inaczej. Brak glutenu w mące gryczanej jest tego głównym powodem. Dzień czwarty identycznie jak w dniach poprzednich. • 50g mąki gryczanej, • 50g ciepłej wody. Dodatkowo w oddzielnej misce przygotowujemy złociste siemię lniane. Zalewamy wodą, przykrywamy folią spożywczą aby woda nie parowała. • 150g siemienia lnianego, • 450g wody przegotowanej i wystudzonej. Można użyć wody gazowanej(...)przypominało mi wyrośniętego chleba na zakwasie :). Zdjęłam folię pozostawiłam foremki z ciastem w piekarniku. Nastawiłam piekarnik do 220st. Z chwilą nagrzania piekarnika do tej temp. wrzucałam kostki lodu na dno piekarnika / 4-5 sztuk / przez 15 minut pieczenia w wymienionej temp. Następnie zmniejszyłam temp. do 180st i dopiekałam około 30 minut. Od chwili włączenia piekarnika do końca pieczenia upłynęło
Leśny Zakątekprzyciąć końcówki, nie obierać. Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać cukier lub ksylitol i posiekaną trawą cytrynową. Zalać 100 ml ciepłej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu ok 10 minut - tak długo aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na garnku położyć sito, umieścić w nim rabarbar. Zostawić(...)posypać suszonymi owocami lub startą czekoladą lemoniada: Wymieszać sok który pozostał po osączeniu rabarbaru z winem (lub wodą) i sokiem z cytryny. Schłodzić przed podaniem w lodówce, podawać z lodem. Smacznego
Stare Garysyrop około 2-3 godzin, w nie do końca przykrytym pokrywką rondlu. Rabarbar rozpada się kompletnie a przyprawy oddają cały swój smak. Czekam, jak lekko przestygnie i przecedzam jeszcze ciepły przez gęste sito. Pomagam sobie w tym drewnianą pałką lub szeroką łyżką, co jakiś czas przecierając zawartość sitka i odkładam do miseczki fragmenty rabarbaru, które się na sitku zbierają(...)razem. Tak przygotowany syrop możecie rozcieńczyć wodą mineralną lub sodową z lodem. Fajny jest też w mojito z jasnego rumu z miętą, limoną i truskawkami. Do drinka nie używam już wtedy cukru, a proporcje ustalam według indywidualnego smaku. Jeśli akurat mam waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru
Karo in the Kitchenczekolady i herbatę matcha i gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 5 minut. Łączymy z ciepłym jeszcze mlekiem kokosowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Do miski wkładamy serek, włączamy mikser na średnich obrotach. Powoli dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy naszą masę na wcześniej przygotowany(...)tężeć, wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, cały czas miksując. Tak przygotowaną pianką polewamy sernik i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Gotowe! TUTAJ znajdziecie przepis na lody z herbatą Matcha. Uwagi: do dekoracji użyłam szczypty herbaty macha i 1 łyżki ubitej wcześniej śmietanki. Porobiłam kropki z zielonej śmietany, po czym przy użyciu małej łyżeczki zrobiłam
My Culinary Artznakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli1 laska(...)partiami wsypywać do masy jajecznej, cały czas mieszając (można mikserem). Odstawić na 15 minut.Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoty kolor.Podawać na ciepło z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.Smacznego!Dlaczego te naleśniki są wyjątkowe...? Bo C. przygotowuje mi je zawsze, kiedy mam zły humor i chce mnie pocieszyć. Bo smakują miłością
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyczekiwanego urlopu. Dawno nie czekałam aż tak bardzo na wolne, odpoczynek i chwilę spokoju. Ostatnio byłam dość zmęczona, co mogło także wynikać z niemiłosiernych upałów (tak lubię jak jest ciepło, ale blisko 40 stopni nie jest ani fajne, ani zdrowe) oraz lekkiego przemęczenia. Na szczęście już można odetchnąć. Oczywiście jaki jest najlepszy sposób na rozpoczęcie urlopu – trening biegowy(...)innej opcji, a poza tym uważa, że skoro czuję się na siłach to czemu nie ;)) Dziś kuchnia poleca placuszki z makiem i śliwkami. Inspirowane trochę ostatnimi lodami, które jadłam w lodziarni Si Gela w Krakowie. Niestety nie miałam figi, więc musiałam zamienić ją na śliwki Do tego ulubiony miód i śniadanie gotowe Placuszki są mega sycące, więc
365 dni dookoła kuchninich wszelkiego rodzaju otwieracze do wina, które okazują się niezbędne na bardziej uroczystych przyjęciach. Aby właściwie podawać – przykładowo szampana – warto zaopatrzyć się także w wiaderko do lodu. Dzięki temu napój będzie miał odpowiednią temperaturę. Można skorzystać także z aktywnie chłodzącej karafki czy schładzacza do wina lub piwa. Wstępne rozpoznanie tego, co piją nasi goście może nam wiele pomóc(...)różnorodnego menu tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nie możemy zapomnieć o przystawkach odpowiednich do alkoholu, który podajemy. Na stole powinna znaleźć się tzw. zimna płyta oraz ciepłe danie główne. Świetnie sprawdzą się też przekąski, idealne do schrupania w czasie intensywnych rozmów lub zabawy. Możemy ustawić je na dodatkowym stoliku, do którego goście będą mogli swobodnie podejść
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wciąż ciepło i słonecznie, proponuję więc orzeźwiający napój. Nazwałam go samo zdrowie, no bo jest pełny witamin i minerałów. Ostatnio mieszam owoce z warzywami, aby zmniejszyć ilość cukrów. Poza tym warzywa wcale nie mniej od owoców zawierają mnóstwo witamin i warzyw. Więc jeśli ma być baaardzo zdrowo to wolę napój owocowo warzywny. Orzeźwiający napój Składniki: 1 szklanka(...)pietruszki 2 kiście naciowego selera 2 łyżki soku z limonki 1 mały ogórek miód do posłodzenia, u mnie wersja bezcukrowa ze erytrytol/stewia 100 ml simnej wody, najchętniej mineralnej kostki lodu Przepuść jabłko, ogórek, kiście selera i pietruszkę przez sokowirówkę. Dodaj wodę, sok z limonki, miód lub słodzik i zamieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu. Smacznego. The post Orzeźwiający napój samo
codojedzeniakońcu zapowiada się ciepły, słoneczny dzień. Dzięki czemu, czuję się o niebo lepiej, aż mam za dużo energii i chcę zrobić wszystko na raz! Zaraz zbieram się na plażę, biorę moją książkę i będę korzystać z tak pięknego dnia i słońca, którego ostatnio było mało. Czekałam na ten dzień z niecierpliwością! Do tego spacer, basen, targi.. W związku(...)dodają ochoty na ruszenie się gdziekolwiek chcemy, chciałabym zaproponować najprostszą, najszybszą i bardzo dobrą kawę mrożoną. Warunkiem jej przygotowania jest jedynie wcześniejsze zamrożenie zaparzonej uprzednio kawy w foremce do lodu. Nie potrzeba malaksera, czy blendera z funkcją kruszenia lodu, aczkolwiek ze skruszonymi kostkami lodu smakuje również rewelacyjnie. Wystarczy mieć foremkę do lodu i zamrażalnik. Taka kawa świetnie nadaje się
Be Fit Be Strongwysiłku przepis tym razem coś dla fanów bananów, ponieważ to one dominują w tym smakołyku. Jeżeli lubicie smak bananów taka kombinacja na pewno Wam zasmakuje. Pączki idealnie smakują na ciepło, nie potrzebują drożdży, zagniatania i wyrastania. składniki na około 15 sztuk 3 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2- 3 łyżki cukru kryształu(...)cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i wszystko miksujemy na gładką masę ( ciasto powinno być gęste i zwarte nie lejące się w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki ). Łyżkę do lodów zanurzamy w oleju, nabieramy nią ciasto starając się formować kulki a następnie wrzucamy je partiami na głęboki rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Usmażone
Smakowite Dania