kocham lato? Za słońce, za długie ciepłe wieczory, soczyście zielona trawę, wakacyjną beztroskę i… sezonowe owoce! Bo gdyby ktoś zapytał mnie… jak smakuje lato i wakacje? Jak owoce… jak aromatyczne truskawki, słodkie maliny, przyjemnie kwaśne porzeczki, krwistoczerwone czereśnie i jak soczyste nektarynki… dlatego latem tak często robię owocowe smoothies, testuję, miksuję co tylko się(...)pyszne, letnie, zdrowe smoothies i koktajle . Składniki: 3-4 dobrze dojrzałe nektarynki 1 dobrze dojrzały banan garść świeżych listków bazylii 1 limonka 1/2 szklanki zimnej wody lub kilka kostek lodu Przygotowanie: 1) Owoce i wodę dobrze schłodzić w lodówce. 2) Nektarynki umyć, usunąć pestki i pokroić na mnie mniejsze kawałki. 3) Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 4) Wycisnąć
Fitsweet.mekocham lato? Za słońce, za długie ciepłe wieczory, soczyście zielona trawę, wakacyjną beztroskę i… sezonowe owoce! Bo gdyby ktoś zapytał mnie… jak smakuje lato i wakacje? Jak owoce… jak aromatyczne truskawki, słodkie maliny, przyjemnie kwaśne porzeczki, krwistoczerwone czereśnie i jak soczyste nektarynki… dlatego latem tak często robię owocowe smoothies, testuję, miksuję co tylko się(...)pyszne, letnie, zdrowe smoothies i koktajle . Składniki: 3-4 dobrze dojrzałe nektarynki 1 dobrze dojrzały banan garść świeżych listków bazylii 1 limonka 1/2 szklanki zimnej wody lub kilka kostek lodu Przygotowanie: 1) Owoce i wodę dobrze schłodzić w lodówce. 2) Nektarynki umyć, usunąć pestki i pokroić na mnie mniejsze kawałki. 3) Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 4) Wycisnąć
Fitsweet.meZrobiło się ciepło, więc przyda się przepis na coś dla ochłody. Mam dla Was propozycję na mrożoną kawę z dodatkiem banana. Moja wersja jest najbardziej klasyczna, ale możecie pokusić się o dodatki w postaci cynamonu, kakao lub rozpuszczonej czekolady. Przepis na 2 porcje po ok. 300 ml 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub podwójne espresso 1-2 mrożone banany(...)następnie wrzucacie do torebki i mrozicie 2-4h godziny. Ja zazwyczaj to robię wieczorem. W lecie staram się mieć zawsze zamrożonego banana, gdyż robię z niego także lody. W gorącej wodzie zaparzyć filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej. Opcjonalnie możecie ją dosłodzić, ale pamiętajcie, że kawa zyska jeszcze słodycz od bananów. Ostudzić. Mrożone banany wrzucić do blendera wraz
Fabryka pomysłówrecepturze drinka na bazie ginu. Co ciekawe, owa notka przewija się również w kilku innych lokacjach. Z jednej z nich możemy odczytać, że drink podają w barach również na ciepło, o ile lubią klienta. Dodatkowa opcja w menu za bycie miłym. To dopiero kultura! Mimo, iż przygotowanie takiego drinka nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, to postanowiliśmy, że warto(...)PORCJA - KLIKNIJ! 202 kcal | 0,1 g białka | 11 g węglowodanów | 0,3 g tłuszczu DRINK Z GINEM DISHONORED 2 gin z cukrem trzcinowym, gałką musztatołową i lodem 5 min 3 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ szklanka łyżeczka tarka Składniki Koszt gin – 2 uncje (60g) 2,50 zł cukier trzcinowy – 1 łyżeczka (10g) 0,10zł gałka muszkatołowa, najlepiej
Nerds Kitchenwaniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki masła Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć. Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd(...)Pozostałą częścią ciasta przykrywamy jabłka- najlepiej je po prostu pokruszyć. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut- tak aby się zrumieniło. Szarlotkę podajemy na ciepło z ulubionymi lodami. Smacznego
KuchcikoweLoveSłoneczne smaki lata przechowywane w słoiczku na zimę Ciasto na niedzielę kolejny weekend gustuje w truskawkowych klimatach. Pieczemy pod hasłem Truskawkowo mi! i prezentujemy słodkości na ciepło lub zimno, w których truskawka odgrywa kluczową rolę. U mnie obyło się bez pieczenia, gdyż na celu miałam uzupełnienie zapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę(...)zamierzam w tym sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi smakami
Grunt to przepis!Egipskie upały", tak można określić temperaturę za oknem. Zimno źle, ale za ciepło też nie jest dobrze... Podczas tak wysokich temperatur proponuję obowiązkowo ochłodzić swoje ciało od wewnątrz. Jako pierwszy sok, który błyskawicznie orzeźwia, jest mega prosty a dodatkowo pomaga spalić zbędny tłuszczyk. Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych ciekawych przepisów, Dołącz(...)babkę płesznik , przygotuje z nich sok. Wymieszaj powstały sok z miodem. Sprawdź dzisiejszą ofertę w naszym domowym Sklepiku. Tutaj. Do szklanki wsyp pokruszony lód, zalej sokiem. Smacznego! Przeczytaj również najpopularniejsze wpisy w gogle: Bye, Bye Cellulit! Sok likwidujący Cellulit i Przyspieszający przemianę materii: Zlikwiduj Cellulit
IzaGotujektóre kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio (dzielnicy). Popijasz vino tinto de verano (charakterystyczne lekkie czerwone wino z lodem), sangríę, czy cañas de cerveza (szlanka piwa) i zajadasz się najrozmaitszymi tapas (przekąskami), które camarera (kelnerka) co rusz donosi. W tle zaś toczą się głośne rozmowy, jest gwarnie i radośnie(...)baru i poznawać lokalne smaki, wydając przy tym niewiele. Niezwykle pysznie wspominam ten wieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło
Food Squaregładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt klejące należy dodać trochę więcej mąki, jeżeli jest zbyt zbite – troszkę więcej wody *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Ciasto wyjmujemy(...)ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemelastyczne. Jeżeli jest zbyt klejące należy dodać trochę więcej mąki, jeżeli jest zbyt zbite – troszkę więcej wody *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Ciasto wyjmujemy(...)ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze
Blog z Apetytemzielono-jabłuszkowym, kolorze). Kawę zaparzamy najczęściej, jak mamy gości; czasem do ciasta, ale naprawdę bardzo, bardzo rzadko. Latem robię kawę mrożoną, ze słodkimi syropami - pycha. Jak już się zrobi ciepło (wierzę w to z całego serca) mam zamiar zacząć eksperymentować z mrożonymi herbatami; już nawet mam kilka pomysłów. Póki co jednak, pogoda zachęca zdecydowanie do picia jej na gorąco(...)przekór, po herbacianym wstępie, mam dla Was koktajl idealnie gaszący pragnienie. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Moja galeria smaku wiedziałam, że niedługo po nie sięgnę. Nastał ciepły dzień, miałam w domu i truskawki, i grejpfruta, szybciutko więc wszystko razem zmiksowałam. Imbiru mi zabrakło, ale jakbym miała, dodałabym z pewnością. W innym zestawieniu Gosia proponuje dodatek mięty - połączenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojej rodzinie :) Za każdym razem nalewkę przyrządzamy w słoju, by owoce można było łatwo wyciągnąć. Są przepyszne i stanowią doskonały dodatek do ciast (np. Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać fazę :) Najlepiej wiśniówkę przygotować z co najmniej 2 porcji(...)był napełniony, do nieco ponad ¾ i zasypujemy resztą cukru. Szczelnie zakręcamy słój i potrząsamy nim, by cukier się równomiernie rozprowadził po całym słoju. Całość pozostawiamy na kilka godzin, w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu, by wiśnie lekko puściły sok, po czym potrząsamy słojem przez chwilę. Czynność powtarzamy po kilka razy dziennie przez nie dłużej niż 2 dni*, aż cukier całkowicie
Smakowy Rajdaniu nieco pikantnego akcentu. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być nie tylko przekąska, ale także lekkim letnim obiadem. Podajmy ja wtedy na ciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g zielonej fasolki szparagowej 50 g podsuszanej szerokiej kiełbasy(...)przelewamy ja zimną wodą, aby zahamować proces gotowania. Marchewki obieramy ze skórki, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut
Kulinarne przygody GatityProfiterolki , to niewielkie ciastka z ciasta ptysiowego, wypiekane na blasze. Opcjonalnie wypełnione bitą śmietaną, lodami lub innym kremem. „ Ciasto ptysiowe wynaleziono najprawdopodobniej w połowie XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć według niektórych źródeł przygotowywano je już w późnym średniowieczu. Jedno jest pewne: niezależnie od tego, kto i kiedy wymyślił ptysie, na pewno nie zrobił tego niechcący(...)ptysiach powstaje chrupka skorupka (dzięki dodaniu tłuszczu do ciasta), środek jest nadal prawie płynny (to z kolei za sprawą jajek). Pozwala to pęcherzykom powietrza, które zostały wtłoczone do ciepłego ciasta w czasie wmiksowywania jajek, łączyć się ze sobą i stworzyć w środku jeden duży bąbel. Jajka i tłuszcz tworzą ponadto wodoszczelną strukturę, która w dużym stopniu chroni ciasto przed nasiąkaniem
mojewypiekiinietylko