cieple lody - 1725 przepisów (strona:76/115)

Chleb tostowy 199

łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - masło do wysmarowania formy - bułka tarta do oprószenia formy Forma do pieczenia keksówka 28 cm. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mieszamy. Do tego dodajemy przesianą mąkę, a następnie zagniatamy ciasto, które w dotyku powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski(...)góra/dół. Eliza w swojej książce proponuje użyć piekarnika z funkcją pary ale jeżeli nie macie takiego (tak jak my ) to na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z lodem (który pow wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni

Kuchenne Wariacje
Lemoniada ogórkowa 159

Sezon letni powoli dobiega końca :(! Liczę na to, że jeszcze będzie parę ciepłych dni, żebyście zdążyli ją wypróbować, bo jest super. Ja robiłam ją bez odcedzania, ale jednak trochę przeszkadzają mi te pływające ogórki i następnym rzem będę odcedzała. Bardzo orzeźwiająca! Dla kogo: dla lubiących domowe napoje dla mających dość picia samej wody dla odważnych :) Składniki:  2-3 ogórki(...)imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić.  Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl ale zmieniłam proporcje

Mania Wypiekania
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 232

także dlatego, że wiele jej dań miałam okazję smakować dosłownie na morzu, czyli w doskonałych restauracjach na obu promach.  Tatar z łososia  serwowany z małżami na ciepło w drodze Szwecji był dla nas później inspiracją podczas warsztatów kulinarnych, w jakich brałyśmy udział w rejsie powrotnym. Na zdjęciu moja wersja tatara z buraczkowym confit podana na krążkach pumpernikla(...)serwowanego na promie sernika z ricotty z kawowym sosem i sorbetów z jabłkowym confit, które dosłownie wyjadałyśmy sobie z talerzy. Nie wykluczone, że posunę się nawet do samodzielnego usmażenia lodów, choć o wiele bardziej wolałabym zamówić je jeszcze raz u Mirka Bobrowskiego , szefa kuchni Polonii, który oprócz szefowania na promie imponująco i z sukcesami rozwija swoją pasję w carvingu

KUCHARNIA
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 161

Deska serów z bakaliami komponuje się wręcz idealnie! Suszone owoce HELIO podkręcają smak ostrzejszych serów, łagodzą je, współgrają, tworzą duet, który popijany dobrym czerwonym winem tworzy cudny, rodzinny i ciepły nastrój. Smak imprezy jest wspaniały! Wspólne biesiadowanie, celebrowanie każdej z chwil przy dobrym jedzeniu w dobrym towarzystwie to sukces na każdej imprezie Deska serów to rozmaitości, przekąski serowe serwowane(...)dodatki, łączysz je, komponujesz swój talerz. Deska serów z suszonymi owocami HELIO wzbogacą każdą deskę i imprezę! Deska serów wspaniale smakuje z czerwonym półwytrawnym lub wytrawnym winem, whiskey z lodem też się zdarzyło. Ważne, żeby popijać tym co wspaniale podkreśla smak serów, wędlin, past. Suszone owoce dopełniają deskę, każdy ich kęs przypomina o słodkości, której nie może zabraknąć podczas imprezy

Zasmakuj Kuchni
MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ I MIODEM 251

można się roztopić nic nie robiąc i nie zanosi się na ochłodzenie.      Pewnie wielu z Was zarzuci mi, że marudzę. Nie, nie marudzę - lubię, kiedy jest ciepło, ale na tyle, na ile pozwalają na to warunki klimatyczne, do kórych jesteśmy przyzwyczajeni. Możliwe problemy z dostawami prądu, udary słoneczne, niski poziom wód, najwyższy z możliwych stopień zagrożenia(...)mieście przy takich temperaturach znajdziecie w TYM poście.     Poniżej natomiast częstuję Was pyszną, orzeźwiająco lemoniadą limonkowo-cytrynowo-miętową z dodatkiem świeżego miodu akacjowo-faceliowego. Z dużą ilością lodu ugasi pragnienie nawet najbardziej strapionego wędrowca. MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ /własny;/ 1 litr wody mineralnej 2 duże cytryny 2 duże limonki szklanka świeżych liści mięty ogrodowej (mocno ubitych

W kuchni Karmel-itki
Mus czekoladowy z awokado 163

także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym.  Jak się okazuje, awokado, z którego można przygotować(...)podać jako przystawkę lub wydrążyć miąższ i przygotować zdrowe smarowidło z czarnuszką, lub pomidorami. Jeśli kupimy niedojrzałe, wystarczy włożyć je do papierowej torebki i trzymać przez kilka dni w ciepłym miejscu.  To właśnie chęć przygotowania słodkiego, czekoladowego i zdrowego, jesiennego deseru sprawiła, że podczas kolejnych zakupów na www.ecoshop.com.pl wybrałam najlepszej jakości produkty do mojego słodkiego przepisu. Wiedziałam, że jestem

Moja smaczna kuchnia
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 228

pomidory, sól, miód, sezam (potrzebujemy sporą miskę) Zmieszane, przesiane mąki dodajemy stopniowo do zaczynu i mieszamy , jeśli ręcznie to 10 min. Mikserem połowę krócej. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 3 godz. W czasie tych 3 godzin : po 1 godz. wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat, rozklepujemy omączona ręką, składamy i wkładamy ponownie do miski po następnej(...)rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam ( na blachę pod piekący się chleb )3 kostki lodu i w opadającej temperaturze dopiekłam przez 30 min. Ciasto tuż przed włożeniem można naciąć ostrym nożem, albo np. żyletką. Mnie wyszło to słabo :( Po więcej szczegółów zapraszam do Danci

Proste Potrawy
KoktajLOVE: Egzotyczny rum 203

Dużymi krokami zbliża się okres letni, czyli słońce, przepiękne zachody słońca, ciepłe wieczory, gwieździste niebo, optymizm, zabawa, grill, imprezy, a przede wszystkim... wzmożona chęć na chłodne i orzeźwiające napoje :)I aby nie opijać się kupioną, gazowaną chemią czy napojów pełnych syropu glukozowo-fruktozowego zachęcam wszystkich do zrobienia samodzielnie- i oczywiście z małą pomocą Krainy :)-  kolorowych drinków, orzeźwiających smoothie, pożywnych(...)zapewne wiecie! ;)))2 drinki po 230 ml:* sok ananasowy- 125 ml* sok pomarańczowy- 125 ml* syrop kokosowy- 80 ml** rum- 100 ml*** świeża mięta- do ozdoby* kostki lodu- 4 szt.Schłodzone soki połączyć z syropem kokosowym oraz rumem.Rozlać do dwóch szklanek.Dodać po 2 kostki lodu i ozdobić liściem mięty.Na zdrowie! :)))* syrop kokosowy (barmański) można kupić na dziale

Kraina Miodem Płynąca
Naleśniki francuskie z serem i cynamonem 191

masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia. W tym czasie można wymieszać wszystkie składniki na farsz. Przystępując do smażenia naleśników należy dokładnie rozmieszać ciasto(...)stronie. Przełożyć naleśnik na talerz i smażyć kolejne. Na usmażony naleśnik wykładamy farsz (na jedną połowę) i zawijamy. Smażymy jeszcze chwilę na tyle żeby twarożek w środku zrobił się ciepły. Smacznego

cucinare
Słodka jaglana pascha 146

jeszcze jedną propozycję na Wielkanoc. U mnie jest obowiązkowo co roku i wiecie z czym ją jeszcze podaje? Z lodami! 😀 Schłodzona pascha prosto z lodówki, słodziutka dzięki suszonym owocom, dodatkowo każdy na swój talerzyk dostaje porcje lodów waniliowych (oczywiście domowej roboty). Mówię Wam, aż ślinka cieknie, a goście czekają z łyżkami w rękach, aby jak najszybciej zjeść(...)gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy kaszę (jak to zrobić zapraszam do linku ). Do gotującego się mleczka, wsypujemy kaszę i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż wchłonie cały płyn. 2. Jeszcze ciepłą kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładki krem. 3. Owoce suszone kroimy drobno, orzechy kruszymy i dodajemy do kaszy. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok i również

Zdrowie i pysznie na talerzu
Koktajl truskawkowy z musem kawowo-kokosowym 167

końcu letnia pogoda! Ciepłe i słoneczne dni od razu nastrajają pozytywnie. Na straganach koszyczki pełne truskawek, na które tak długo czekaliśmy. Jemy je kilka razy dziennie, by nacieszyć się sezonem. Jako deser, dodatek do sałatek, lub w formie koktajli. Dziś mam dla Was prosty w przygotowaniu, orzeźwiający, ale też sycący koktajl truskawkowy z musem z mleczka kokosowego i kawy zbożowej(...)skusicie się? :) Na 2 porcje: 100 g mleczka kokosowego (stała biała część) kopiasta łyżka kawy zbożowej Inka z błonnikiem 350 g truskawek 100 ml wody niegazowanej kostki lodu z zatopionymi jadalnymi kwiatami (np. stokrotkami) Schłodzone mleczko kokosowe miksujemy z kawą zbożową Inka, na puszysty mus. Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy z wodą

Mienta blog
Chleb- Pain Rustique 194

delikatnie rozciągnąć i złożyć jak kopertę. Odłożyć do miski przykry i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Następnie operację powtórzyć - rozciągnąć i złożyć jak kopertę. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Ciasto powinno wyrosnąć. Podzielić na dwie części  -nie ugniatajcie, raczej delikatnie naciągajcie i formujcie bochenek, aby nie zniszczyć struktury ciasta.  Odstawić  do koszyka(...)ostatnie 15 minut obniżam do 200 stopni. Można wkładając chleb spryskać go wodą, nastepnie powtórzyć to po 5 minutach, albo na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą lub kostkami lodu. Jeśli nie posiadacie kamienia można piec na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ja nie próbowałam, ale dochodziły mnie wieści że też się sprawdza. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 211

przypadku ma to dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej               - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy                        - ¼ łyżeczki kolendry - 100g(...)przez 4 minuty - Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami - Dodać oliwę, zioła, chili i sól; wymieszać i spakować do szczelnego pojemnika. A, i polecam pojemniczki po lodach. Mają idealną wielkość i fajny kształt

Wegańska kuchnia orientalna

Proponowane wyszukiwania