którym pokoje to osobne sale jadalne. Kojarzy mi się z Prudentialem i dwudziestoleciem międzywojennym. Stoły są pięknie nakryte. Zasłony ciężkie. Na korytarzach są piękne dekoracje świąteczno-karnawałowe np. góra faworków i piękne kwiaty. To podstawowy powód, żeby przyjść tutaj, jeśli nie chce nam się dekorować własnej choinki czy piec góry ciastek, a lubimy patrzeć na takie obfite dekoracje
Ugotowane pozamiataneZbliżają się Walentynki i Tłusty Czwartek i muszę przyznać, że trochę czuję się bombardowana zewsząd tłustymi pączkami, faworkami, babeczkami, czekoladowymi rogalikami i lukrowanymi serduszkami. Wiem, że większość osób się ze mną nie zgodzi, lub wręcz oburzy, ale ja mówię takiemu menu zdecydowane NIE. Owszem, lubię czasami zjeść coś treściwego, szczególnie, gdy za oknem mróz, jednak od dawna
Quinoa Raz!dlatego mam dla was kolejny przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Podobnie jak w przepisie na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które niedawno pokazałam na blogu. Tym razem są to oponki z ciasta francuskiego. Francuskie oponki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, mi smażenie zajmuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy! Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony przepis. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaśrednica 20 cm) wlewamy olej (na wysokość około 3cm), rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Wyjmujemy i odkładamy do odcieknięcia na ręczniki papierowe. Przestudzone lane faworki posypujemy cukrem pudrem. Źródło: Moje Wypieki
Słodkości na talerzuubijaniu" ciasta. Im więcej uderzasz w nie wałkiem, składasz i ponownie uderzasz, tym jest bardziej napowietrzone. Coś w tym jest, bo pamiętam jak pierwszy raz- wieki temu, robiłam faworki, to nawet nie wiedziałam, że to ma znaczenie i ominęłam ten etap. Zjeść się dało, ale pamiętam, że takie kruche to one nie były😜 Co prawda nikt zęba nie złamał
Kuchnia w czekoladzieCzas karnawału to czas smażonych pączków, faworków i innych słodkości. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami dlatego mam dla Was propozycję na uzupełnienie węglowodanów w diecie. I tłuszczu. Nieskromnie przyznam, że są to najlepsze pączki jakie jadłam i w których przygotowaniu czynnie brałam udział. Przepis należy do mamy mojego najfajniejszego mężczyzny, z którą to w ostatni weekend wyciskałam
Mango PapajaGdybym nie widziała w internecie tych wszystkich przepisów na pączki, faworki i inne słodkie smakołyki to bym nie pomyślała, że jest karnawał . Jak na razie mam swoją prywatną potańcówkę w domu pomiędzy kartonami… Jestem w trakcie przeproawdzki i już sama nie wiem co się dzieje dookoła. Do tego mały dzidziuś, wyprzedaż mebli, zamawianie kuriera – rock and roll
kuchniabellissima.wordpress.comWielkimi krokami zbliżamy się do Tłustego Czwartku, więc czas ruszyć z słodkimi wypiekami. Na pierwszy smak poszły pulchne pączki z konfiturą. Wy też wolicie pączki od faworków? ;) Spróbujcie, bo świeżość zachowują również następnego dnia :) Składniki: 800 g mąki pszennej + mąka do podsypania 30g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
ChilliJemyciasto. Owińcie w folię i włóżcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkujcie ciasto. Wytnijcie paski i ponacinajcie je na środku. Przeplatajcie każdy kawałek przez środek. Rozłóżcie faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 10 minut. Od razu po wyciągnięciu posypcie cukrem pudrem. Prawda, że pyszne
OliveandThymeKarnawał to nie tylko pączki, faworki i oponki .... Ja zrobiłam frytki ....ale nie są to zwykłe frytki, tylko z jabłuszka, chrupiące aromatyczne i pachnące szarlotką, o tak! ...moje dziecię ukradło całą miskę i zabrało do pokoju.... a ja tylko zdążyłam spróbować...... takie dobre ! Na słodką przekąskę idealne. Składniki: 3-4 sztuki twardych jabłek 3 żółtka 3 białka 1 łyżeczka
Wanilia i Kardamonjuż się przyjęło ,że w okresie karnawału królują na naszych stołach pączki , pączuszki , oponki , gniazdka ,faworki i tym podobne wypieki. Jedne łatwiejsze , drugie trudniejsze , jedne pracochłonne ,drugim wystarczy poświęcić jedynie kilka minut . I właśnie do tych prostych i szybkich w wykonaniu należą te chrupiące wiwijańce. Śmieszne esy floresy , każdy inny , każdy smaczny. Składniki : 3 jajka (oddzielnie
Malinowa KawiarenkaMrowisko. Stos przypadkowo usypanych, smażonych ciasteczek czy wykwintny tort, będący ozdobą stołu? Wyglądem taka góra piętrzących się faworków przypomina właśnie mrowisko, kopiec liści, stosik kawałków drewna, po których wędrują czarne mróweczki albo niedużą choinkę. To na pewno pyszny deser, idealny na karnawał, któremu ciężko się oprzeć. Kiedy raz zacznie się jeść pyszne listki z mrowiska to trudno przestać. ROZWIŃ
Smaczna Pyzajakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko twórczo i i pysznie, ale także wesoło ! Cristina
Kulinarne przygody Gatityszybsze w wykonaniu. Pączki posyp cukrem pudrem albo polukruj, w zależności co bardziej preferujesz. Czy z pączkami musimy czekać na Tłusty Czwartek? Oczywiście, że nie. W karnawale wszelkie pączki, faworki i smażone ciacha mają racje bytu. Bo w końcu jak nie teraz, to kiedy? Idealny przepis na lekkie pączki, jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, masz niespodziewany najazd
Mieszam w Garnku