Już niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta drożdżowego to zachęcam do przyrządzenia bananowych pączusiów - puszystych, lekko wilgotnych i bardzo smacznych :) Ciasto nie zawiera ani grama cukru, ponieważ same banany dodają słodyczy. Przed podaniem, pączusie możecie posypać cukrem pudrem przygotowanym
UgotowaćTłusty czwartek za pasem. Wszędzie wkoło pączki, obwarzanki i faworki. U nas w domu w tym roku postanowiliśmy przygotować coś nowego, a zarazem starego, bo przepis pochodzi z dawnych dziecięcych lat. Szybkie paluszki serowe, bez zbędnego wygniatania ciasta, bez rośnięcia i formowania. Robi się je szybko i niezwykle łatwo, a smak jest po prostu wspaniały. SKŁADNIKI: (ok. 50 sztuk
Kuchnia od dwojgapączki pieczone Pączki z czekoladą i rodzynkami Pączki ziemniaczane Tradycyjne pączki z marmoladą Pączki z nutą pomarańczy Serowe oponki Karnawałowe precle serowe Róże karnawałowe Faworki- kruche i delikatne Chrust Pączki hiszpańskie, gniazdka (wiedeńskie), proste i szybkie :) Jeśli tak jak zaplanowałam- uda się coś jeszcze przygotować, to galerię na pewno zaktualizuję ;) Was natomiast
Kuchnia w czekoladziemoja propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek. Może z powodzeniem zastąpić faworki lub pączki :) Składniki : 25 dag zmielonych orzechów włoskich 6 jajek 2 tabliczki czekolady 12 dag drobnego cukru 2 łyżki kawy instant 20 dag bakalii : figi, rodzynki, morele Przygotowanie : Bakalie : figi i morele pokroić na drobne
Proste PotrawyMrowisko to takie regionalne ciasto, które jest typowe dla kuchni litewskiej i charakterystyczne dla Podlasia. Po prostu przypomina faworki oblane miodem, posypane makiem i rodzynkami. W Białymstoku mieszkam od urodzenia i przysmak ten znałam odkąd pamiętam, ale całkiem niedawno postanowiłam sama go przygotować, bo ciasto do najtańszych nie należy, a jest tak pyszne, że każda jego ilość znika
Di gotujekilku dni chodzą za mną faworki ale nie mam tyle czasu, żeby się za nie zabrać. Dzisiaj przypomniałam sobie o tym przepisie na szybszą wersję smażonych ciasteczek. Można nawet powiedzieć, że są ekspresowe bo robi się je tak samo jak lane kluski na rosole, z tym, że ciasto wlewamy na rozpalony tłuszcz. Zajmuje to kwadrans i możemy się cieszyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktórym pokoje to osobne sale jadalne. Kojarzy mi się z Prudentialem i dwudziestoleciem międzywojennym. Stoły są pięknie nakryte. Zasłony ciężkie. Na korytarzach są piękne dekoracje świąteczno-karnawałowe np. góra faworków i piękne kwiaty. To podstawowy powód, żeby przyjść tutaj, jeśli nie chce nam się dekorować własnej choinki czy piec góry ciastek, a lubimy patrzeć na takie obfite dekoracje
Ugotowane pozamiataneZbliżają się Walentynki i Tłusty Czwartek i muszę przyznać, że trochę czuję się bombardowana zewsząd tłustymi pączkami, faworkami, babeczkami, czekoladowymi rogalikami i lukrowanymi serduszkami. Wiem, że większość osób się ze mną nie zgodzi, lub wręcz oburzy, ale ja mówię takiemu menu zdecydowane NIE. Owszem, lubię czasami zjeść coś treściwego, szczególnie, gdy za oknem mróz, jednak od dawna
Quinoa Raz!dlatego mam dla was kolejny przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Podobnie jak w przepisie na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które niedawno pokazałam na blogu. Tym razem są to oponki z ciasta francuskiego. Francuskie oponki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, mi smażenie zajmuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy! Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony przepis. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaubijaniu" ciasta. Im więcej uderzasz w nie wałkiem, składasz i ponownie uderzasz, tym jest bardziej napowietrzone. Coś w tym jest, bo pamiętam jak pierwszy raz- wieki temu, robiłam faworki, to nawet nie wiedziałam, że to ma znaczenie i ominęłam ten etap. Zjeść się dało, ale pamiętam, że takie kruche to one nie były😜 Co prawda nikt zęba nie złamał
Kuchnia w czekoladzieCzas karnawału to czas smażonych pączków, faworków i innych słodkości. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami dlatego mam dla Was propozycję na uzupełnienie węglowodanów w diecie. I tłuszczu. Nieskromnie przyznam, że są to najlepsze pączki jakie jadłam i w których przygotowaniu czynnie brałam udział. Przepis należy do mamy mojego najfajniejszego mężczyzny, z którą to w ostatni weekend wyciskałam
Mango PapajaGdybym nie widziała w internecie tych wszystkich przepisów na pączki, faworki i inne słodkie smakołyki to bym nie pomyślała, że jest karnawał . Jak na razie mam swoją prywatną potańcówkę w domu pomiędzy kartonami… Jestem w trakcie przeproawdzki i już sama nie wiem co się dzieje dookoła. Do tego mały dzidziuś, wyprzedaż mebli, zamawianie kuriera – rock and roll
kuchniabellissima.wordpress.comWielkimi krokami zbliżamy się do Tłustego Czwartku, więc czas ruszyć z słodkimi wypiekami. Na pierwszy smak poszły pulchne pączki z konfiturą. Wy też wolicie pączki od faworków? ;) Spróbujcie, bo świeżość zachowują również następnego dnia :) Składniki: 800 g mąki pszennej + mąka do podsypania 30g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
ChilliJemyciasto. Owińcie w folię i włóżcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkujcie ciasto. Wytnijcie paski i ponacinajcie je na środku. Przeplatajcie każdy kawałek przez środek. Rozłóżcie faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 10 minut. Od razu po wyciągnięciu posypcie cukrem pudrem. Prawda, że pyszne
OliveandThyme