należy tylko dobrze ubić białka, a cała reszta zależy od naszego piekarnika i wariacji dekoracyjnej. Długo się zastanawiałam co zrobić z białkami zalegającymi w lodówce (żółtka wykorzystałam do faworków) i padło na pavlową. Dziś się zasłodzimy przy kawie:) Składniki: na bezę: 6 dużych białek 300 g drobnego cukru kryształ szczypta soli łyżeczka octu winnego łyżeczka skrobi ziemniaczanej
na moim stole...dzieci uwielbialiśmy to szczególne święto łasuchów. Po szkole biegliśmy do jednej babci, następnie jechaliśmy z rodzicami na oponki do drugiej, a gdy wracaliśmy do domu czekały na nas talerze faworków, których wypiekiem zajmowała się mama. Teraz to ja piekę pączki i przywozimy je do mamy, a mama odwdzięcza się nam chrupiącym chrustem. W tym roku
Rozpustne gotowaniePrzed nami Tłusty Czwartek. Najwyższy czas zastanowić się co tym razem usmażyć :) Szczególnie polecam: Pączki angielskie (z serka homo): Pączki hiszpańskie (gniazdka): Pączki tradycyjne: Chrust (faworki): Oponki
Mania Wypiekaniatygodniu Tłusty Czwartek. Najwyższy czas zastanowić się co tym razem usmażyć :) Oto moje karnawałowe propozycje: Pączki angielskie (z serka homo): Pączki hiszpańskie (gniazdka): Pączki tradycyjne: Chrust (faworki): Oponki: Mrowisko: Kwadratowe pączusie: Chrust lany
Mania Wypiekaniasię nie kleiło. Z placków wykrawamy radełkiem lub grubym nożem paski szerokości ok. 4-5 cm (nie powinny być dłuższe niż średnica naczynia, w którym będą się smażyć), formujemy faworki lub dowolne kształty z pasków - węzełki, kratki, spiralki. Surowe ciastka układamy na rozłożonych ściereczkach i nie zapominamy o przykrywaniu drugą ściereczką, żeby nie wyschły. 5. Olej rozgrzewamy
Kuchnia Prezydentowejostatnio, ale obiecuję - na tym koniec. Wszystkie pierniczki zostały w końcu zużyte. No i dobrze, bo trochę się nam już przejadły. Teraz trzeba pomału zacząć myśleć o pączkach i faworkach, bo karnawał w tym roku krótki, oj krótki. A przekładaniec, co tu dużo mówić , po prostu pyszny.”. Czytaj więcej
Wiem co jemsłodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania ciasta. Najważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru
Wiem co jemByły już w tym karnawale faworki i róże, czas zatem na pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane
Wiem co jemsiebie brzegi ciasta zlepić przy pędzelka zanurzonego w lekko roztrzepanym białku - posmarować jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć. 5. Wrzucać rurki na rozgrzany olej i smażyć jak faworki - do zrumienienia. 6. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na ręcznik papierowy - do odsączenia. Zanim całkowicie ostygną usunąć metalowe rurki. 7. Rurki nadziewać kremem po ich całkowitym ostudzeniu, tuż
Domowa Cookierenka Agiweekend! :) Nie mogę się doczekać, takie odstresowanie się i spędzenie miło czasu bardzo mi przyda po tym tygodniu... Tymczasem zapraszam na drugiego bloga po przepis na pyyyyszne, moje pierwsze, faworki! :) Kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsbabcia. Nie przepadam specjalnie za karnawałowymi wypiekami. Głownie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz poświęcony im czas. Gdy byłam dzieckiem mama często w okolicach Tłustego Czwartku smażyła pączki, faworki czy oponki. Jednak z biegiem lat zwolenników tychże smakołyków było coraz mniej, aż w końcu zaprzestała. Jednak te ciasteczka są leciutkie, kruchutkie, a po posypaniu ich cukrem pudrem wyglądają
My simple kitchenWprawdzie dzisiaj Tłusty Czwartek i aby tradycji stało się zadość powinnam opublikować jakiś przepis u na pączki, faworki czy oponki. Niestety, od lat nie praktykuję tych wypieków. Może kiedyś znów do nich wrócę? Za to bliżej mi do klimatów walentynkowych:) Zatem Was zapraszam dzisiaj na czekoladki a ja z M idę wcinać pączki^^ To moje pierwsze czekoladki. Niezbyt estetyczne
My simple kitchenstolnicy formując pączki. Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe
Tradycyjna KuchniaFaworki, czy jak nazywają je w niektórych regionach Polski - chruściki, były zawsze obowiązkowe u mnie w rodzinnym domu w okresie karnawału. Niekoniecznie dokładnie w tłusty czwartek, kiedy królowały tradycyjne pączki. Od kiedy pamiętam, nie mogłem się ich doczekać. Kruche i lekko słodkie. Dziejszy przepis to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie - dokładnie tak robiła chruściki moja babcia, a potem
Milion Smakówpudrem i sosem czekoladowym. Postanowiłam przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 300 g mąki pszennej
Wielki apetyt