śmietanki kremówki 30% 80-100 g cukru pudru sok z 1 limonki otarta skórka z 1 limonki Dodatkowo: cukier puder do posypania Cannoli to delikatne, kruche jak faworki rurki, wypełnione delikatnym serkiem. Jest to tradycyjny sycylijski przysmak. Na Sycylii cannoli przygotowywane i spożywane jest w czasie karnawału, ale ponieważ jest tak pyszne, ostatnio rozpowszechniło się na całym świecie
Świat CiastaOponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką
Ostra na SłodkoPączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi. Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości! Polecam! SKŁADNIKI : ** Mąka pszenna – 200 g ** Masło – 100 g ** Jajko – 4 szt ** sól – 1 szczypta ** woda – 125 ml ** olej do smażenia
Ostra na SłodkoTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki , oponki , chrust , faworki i karnawałowe róże chyba u każdego zagoszczą. Nie ma chyba osoby , która w ten dzień nie skusi się na pączka – i dobrze! Ponoć to przynosi później pecha! Dziś mam dla Was przepis , który śmiało możecie wykorzystać nie tylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej
Ostra na SłodkoTradycyjne faworki w formie efektownych róż. Jedyne, co je różni od klasycznego chrustu to ich serca składające się z wisienek koktajlowych. Pięknie prezentują się na paterach i z pewnością urzekną wszystkich domowników oraz gości. Róże Karnawałowe - Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 5 żółtek 5 kopiastych łyżek śmietany 18% łyżka spirytusu lub wódki pół łyżeczki
Słodka Stronatypowych dań należą przede wszystkim torrijas de leche , czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka
Food SquareAndaluzji. Charakterystyczny zarówno dla obchodów Wielkiego Tygodnia jak i dla Bożego Narodzenia, jednakże w większości miast regionu można je spotkać przez okrągły rok. Pestiños przypominają nieco nasze rodzime faworki, jednakże posiadają wyraźny smak cytryny i cynamonu, zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza się je w cukrze
Food Squarealbo faworki, lub zwykłe "klawisze" Smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 10 minut w temp. 180 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnydzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i nie mogłam nic dodać na bloga, także wytrwale czekałam na dostęp do normalnego komputera :) Oprócz pączków były jeszcze faworki, ale ten przepis, znajduje się już na moim blogu we wcześniejszych wpisach. Pączki hiszpańskie mają wiele nazw, ostatnio czytałam na forum jak można je jeszcze nazwać i powiem szczerze
charlotte gotujeFAWORKI Składniki: - 300g mąki - 6 żółtek - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła - 100ml wódki czystej 40% - sól - olej do smażenia Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki, ciasto zagniatamy i wybijamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części i po kolei rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy na paski o długości ok. 10 cm i szerokości
Mentor SmakuNiepokój był zbędny, bo na chruścikach już w trakcie smażenia zaczęły wyskakiwać piękne bąbelki, co świadczy o ich kruchości ... Kochani - nie bójcie się skorzystać z przepisu, bo faworki wyszły rewelacyjne! Niesamowicie kruchutkie, mimo moich obaw ... Czytajcie przepis, spieszcie do kuchni wypróbować póki trwa czas na smażenie słodkich wypieków, a ja - biegnę podziękować Smacznej Pyzie za niezawodny
Walijskie Pichcenieurządzeń do robienia tych pysznych ciasteczek. A o dziwo od jej mamy dostałam przepis. Więc dzielę się z Wami Kochani moim nowym odkryciem! W smaku podobne do faworków, chrupiące i silnie uzależniające. Przepis opiewał chyba na pułk wojska, więc zmniejszyłam składniki o 3 ;) Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka tłuszcz
Malinowe PocałunkiNastępnie dolewamy olej. Niestety nie potrafię podać proporcji, musicie to wyczuć. I zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy je na cienkie placki grubości ok. 2mm, które przy użyciu nożyka do faworków kroimy w małe kwadraty. Krojenie ciasta, zamiast wycinania z niego okrągłych placuszków oszczędza nam czas i pracę, bo nie zostawia skrawków, które trzeba ponownie zgniatać :) Na ciasto nakładamy farsz
Taste Of My Dayzrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową. Składniki: 200 g białek (ok. z 5-6 jajek), 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę
Aga w kuchniżurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Pieguski Popękane
Aga w kuchni