Pączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi. Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości! Polecam! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * jajko – 4 szt * sól – 1 szczypta * woda – 125 ml * olej do smażenia SPOSÓB
Ostra na SłodkoKarnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity 8 jaj szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier
Malinowe PocałunkiDziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym vinaigrette. Smacznego. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 plastry szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor mix sałat ( dębowa, karbowana
kulinarnyJakarnawale nie może zabraknąć pączków, faworków. a karnawałowe kwiatuszki są po prostu pyszne, kruchutkie, delikatne. Potrafią podbić nie jedno podniebienie. Polecam. Składniki: 30-40 dag mąki 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki śmietany 2 łyżki rumu 1,5 łyżki masła olej do smażenia Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy żółtka, a następnie
Salonik smakówjako Gniazdka, albo pączki hiszpańskie? Wszystkie te nazwy określają pączki z ciasta parzonego smażone w gorącym tłuszczu. Są to zdecydowanie moje ulubione słodkości w karnawale, no, może poza faworkami :) Składniki 8 jaj 315 g mąki łyżeczka ekstraktu waniliowego 170 g masła szklanka mleka 1/5 szklanki wody szklanka cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy
Słodkie PrzyjemnościZastanawiacie się czasem co przygotować ze 'zbędnych' żółtek? Przecież nie można jeść ciągle faworków czy kruchego ciasta. No i tiramisu też z czasem może się przejeść. Dlatego dziś na początek maja przygotowałam dla Was prosty przepis na efektowne ciasto z samych żółtek, bardzo owocowe i puszyste. Nadające się nie tylko od święta w ciepły dzień, ale również i chłodniejszy
Słodkie Przyjemnościplacki, podsypując przy tym mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi. Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju. Wystudzone układać w misce, posypując cukrem pudrem i rozkruszoną herbatką
Mix smakupolewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik
Kulinarne przygody Gatityprzyznam szczerze, że ucieszyła mnie tak samo, jak pierwsza i każda kolejna.:) Poniżej pytania od Autorki Słodkiej Strony i moje odpowiedzi: 1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki. 2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym? - Smażona ryba z frytkami. 3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz
mojewypiekiinietylkocałość oprószamy cukrem pudrem. Moja podróż do Włoch dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach. Do tego puszysty niczym chmurka krem z ricotty, który dopełnia całości. Zaręczam – po jednym sięgniecie
mojewypiekiinietylkopoduszeczek. Jak wspomniałam, ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy – tak cienko, jak tylko się da. Wycinamy foremką (lub szklanką) kółka i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (jak faworki). Nie dajemy zbyt wiele na jeden raz, ponieważ sporo urosną. Smażymy na złoto z obu stron. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pudrowane poduszeczki wyszły
mojewypiekiinietylkowyschło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 2,5 mm (grubiej, niż na poduszeczki). Wycinamy foremką (lub szklanką) kółka i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (jak faworki). Smażymy na złoto z obu stron. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Krem ajerkoniakowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy dać ubitą śmietanę lub krem
mojewypiekiinietylkoWszyscy robią faworki a że za nimi nie przepadam zrobiłam kruche, maślane ciasteczka :) przy okazji nadchodzących walentynek, głownie wykrawałam serduszka :) Składniki na kruche ciasteczka maślane: 300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Miękkie masło, cukier
Bon Appetit Małgorzatysprawdziłam przepisu wcześniej. A powinnam była już się nauczyć! W dniu imprezy wstałam bardzo wcześnie, zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Przygotowywałam – oprócz pączków – także faworki i piekłam chleb. No cóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam
UgotujmyTo.plpamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, " fougasse a l'huile d'olive " płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem
Chilli Czosnek i Oliwa